Aan het laden
  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Koninklijke onderscheiding voor Gerard Beerthuizen van Brandwondencentrum Groningen
Nieuws

Koninklijke onderscheiding voor Gerard Beerthuizen van Brandwondencentrum Groningen

26-06-2020

Gerard Beerthuizen is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Vandaag ontving Gerard Beerthuizen, chirurg in het Martini Ziekenhuis en medisch hoofd van het Brandwondencentrum Groningen een Koninklijke onderscheiding uit handen van Groninger burgemeester Koen Schuiling tijdens zijn afscheidsbijeenkomst. Gerard Beerthuizen is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Sinds 1991 in het Martini Ziekenhuis…

‘Ja, de helft van de tijd deed ik toen brandwonden en daarnaast algemene chirurgie, zoals traumatologie, oncologie en gastro-enterologie (maag-darm). Dat laatste ben ik altijd blijven doen naast brandwonden.’ Onder zijn leiding mocht het Brandwondencentrum Groningen zich in 2014 als eerste van de drie Nederlandse Brandwondencentra het Europees waarmerk van European Burns Association ontvangen.

Gerard Beerthuizen is actief lid geweest van de Executive Board van de European Burns Association (EBA). Hij heeft ervoor gezorgd dat de EBA een professionele organisatie is geworden. Als president van de EBA heeft hij de Europese richtlijnen voor de behandeling van brandwonden ontwikkeld en geïmplementeerd.

Met zijn wetenschappelijk onderzoek en vele voordrachten heeft hij ook een belangrijke bijdrage geleverd aan opleiding en onderwijs voor studenten, assistenten heelkunde en andere professionals in de gezondheidszorg.

Wat maakt de zorg voor patiënten met brandwonden zo speciaal?

‘Je geeft geïntegreerde zorg aan patiënten van alle leeftijden. Het is multidisciplinair, dus vanuit veel specialismen, waarbij de patiënt centraal staat. Door de jaren heen heeft het Bandwondencentrum een belangrijke positie in de gezondheidszorg verworven. Zeker ook door de vele technische ontwikkelingen. Denk aan technieken voor huidtransplantatie en wondbehandeling. Maar ook op het vlak van diagnostiek, dankzij lasertechniek waarmee we exact de diepte van brandwonden bepalen. Een ander voorbeeld is de zalf flammacerium. Door dat bij kinderen te gebruiken, zijn veel minder operaties nodig.’

Brandwondenzorg is teamsport

Brandwondenzorg is meer dan de behandeling van brandwonden alleen. ‘Je kunt het niet alleen, opereren is misschien maar 3% van het werk. De mensen die hier 24 uur per dag complexe zorg van hoge kwaliteit leveren aan onze patiënten. Daar heb ik eindeloos bewondering voor.’ Gerard Beerthuizen neemt op 26 juni afscheid van het Martini Ziekenhuis. Hij gaat met pensioen. Ter gelegenheid van het afscheid van Gerard Beerthuizen leggen medewerkers van het Brandwondencentrum Martini Ziekenhuis Groningen in een korte film uit wat de visie is op brandwondenzorg en wat ze meenemen naar de toekomst.

U dient cookies te accepteren voordat we deze inhoud aan u kunnen laten zien

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.