Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Appels en prei: btw-vrij
Nieuws

Appels en prei: btw-vrij

21-06-2022

De prijs voor groente en fruit in het restaurant is van maandag 20 t/m vrijdag 24 juni voor bezoekers en medewerkers van Wilhelmina Ziekenhuis Assen en Martini Ziekenhuis Groningen tijdelijk lager. Om precies te zijn: 9%. Dat is de btw die over groenten en fruit betaald wordt. De ziekenhuislocaties van Treant in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal doen dezelfde actie een week later, van maandag 27 juni tot en met vrijdag 1 juli. Het Ommelander Ziekenhuis Groningen biedt later deze maand gratis fruit aan hun medewerkers aan.

“Die btw zou naar nul moeten”, vindt Yark Huneman, teamleider Restaurant & Voeding van het WZA. Onlangs is de belasting op energietarieven naar beneden gegaan. “Dat is toen snel geregeld, terwijl wij al jaren proberen om de groenten- en fruitbelasting naar beneden te krijgen.”

Gezonde keuze
Met de actie ‘Appels en prei: btw vrij’ willen de zorgorganisaties gezamenlijk het belang van gezonde voeding en een gezonde leefstijl onderstrepen. Ziekten worden deels veroorzaakt door een ongezonde leefstijl. Gezonder eten kan ziek worden voor een deel voorkomen. “Bovendien draagt het bij aan het herstel van patiënten, aan een gezonde werkomgeving voor medewerkers en een gezonde keuze voor bezoekers”, zegt Fred de Jong, manager Inkoop & Facilitaire Services bij Treant.

Medewerkers Ommelander Ziekenhuis gratis fruit 
Het Ommelander Ziekenhuis biedt gratis fruit aan medewerkers aan. Erik Gersonius, manager Ondersteunende diensten Ommelander Ziekenhuis: “Voor het geven van goede zorg heb je gezonde medewerkers nodig, het Ommelander Ziekenhuis zet hier breed op in. Omdat we vinden dat fruit voor iedereen beschikbaar moet zijn, betalen we niet alleen de btw op fruit maar stellen we het fruit gratis beschikbaar.”

Vaart achter plannen
Tegelijkertijd roepen we de politiek op meer vaart te zetten achter de plannen om verse groenten en fruit btw-vrij te maken. “Gezonde voeding, zoals verse groenten en fruit, is in de meeste gevallen duurder dan ongezonde voeding” zegt Roel Baarda, manager Hotelservices MZH. Eén van de oorzaken van de hoge prijs is, naast inflatie, het btw-tarief van negen procent. Om de oproep kracht bij te zetten, betalen het WZA, MZH en Treant daarom een week lang zelf de btw op groente en fruit in het restaurant en biedt het Ommelander Ziekenhuis medewerkers gratis fruit aan.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.