Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Veelgestelde vragen

Inzet en gebruik van de mamma-CT in het Martini Ziekenhuis

Veelgestelde vragen

De mamma-CT is een relatief nieuw apparaat waarbij net als bij mammografie gebruik wordt gemaakt van röntgenstraling. Het beeldvormend onderzoek wordt ingezet bij vrouwen met (verdenking op) borstkanker. Bij de mamma-CT ligt de patiënt op de CT-tafel waarbij de borst zonder druk uit te oefenen vrij hangt en opnamen rondom de borst worden gemaakt. Afhankelijk van de vraagstelling kan het onderzoek met of zonder contrast worden uitgevoerd.

Nee, de hoeveelheid röntgenstraling die vrij komt bij een onderzoek met de mamma-CT en bij mammografie is vergelijkbaar.

Op dit moment hebben we voor het onderzoek van de borst de beschikking over mammografie, echografie en MRI onderzoek. De mamma-CT staat wereldwijd nog maar op een paar plaatsen. Hoewel het net als bij de huidige mammograaf een röntgenopname maakt van de borst, verwachten we dat dit systeem een belangrijke plek kan innemen in de diagnostiek bij patiënten met (verdenking op) borstkanker. Het lijkt diagnostisch een zeer nauwkeurige en bovendien patiëntvriendelijke techniek. Naar verwachting kan het in de toekomst een deel van de bestaande onderzoeken met echografie, mammografie of MRI vervangen. De aankoop van de mamma-CT past bovendien precies bij de ambitie van het Martini Ziekenhuis om hooggespecialiseerde topklinische borstkankerzorg te leveren in het Academisch Borstcentrum Groningen. In samenwerking met het LUMC worden verschillende wetenschappelijke studies opgestart.

Patiënten worden door hun behandelend arts gevraagd deel te nemen aan het wetenschappelijk onderzoek. Patiënten kunnen op eigen verzoek geen gebruik maken van de mamma-CT, ook niet bij wijze van uitzondering of als zij dit zelf betalen. We vinden het belangrijk om eerst meer kennis en expertise te krijgen alvorens we de mamma-CT breder inzetten.

De deelnemers aan het wetenschappelijk onderzoek zijn patiënten die al onder behandeling zijn in het Martini Ziekenhuis. Zij worden door hun behandelend arts gevraagd deel te nemen aan het wetenschappelijk onderzoek.

Het is nog niet wetenschappelijk vastgesteld dat de beeldvorming met de mamma-CT net zo nauwkeurig is als de bestaande beeldvorming. We vinden het belangrijk om hier eerst meer duidelijkheid over te hebben alvorens we de mamma-CT breder inzetten. Binnen het Martini Ziekenhuis zal gestart worden met een onderzoek dat de mamma-CT vergelijkt met de MRI. Bij een positief resultaat van het onderzoek kan de mamma-CT als alternatief voor de MRI worden ingezet. Parallel zal ook onderzoek worden gedaan naar de vergelijking van de mamma-CT met de huidige mammograaf.

Ja, net als de uitslag van andere onderzoeken loopt dit via de behandelend arts.

We verwachten in de loop van volgend jaar voldoende onderzoeksdata te hebben verzameld. Als de resultaten positief zijn, hopen we de mamma-CT dan ook in te kunnen zetten voor regulier beeldvormend onderzoek bij specifieke groepen van patiënten.

Voor patiënten die deelnemen aan het wetenschappelijk onderzoek naar de mamma-CT is dit onderzoek kosteloos. Indien het onderzoek met de mamma-CT op de langere termijn als regulier onderzoek beschikbaar komt, zal het Martini Ziekenhuis samen met de zorgverzekeraars afspraken maken over de tarieven voor de vergoeding.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.