Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Veelgestelde vragen
  3. Veel gestelde vragen Gipskamer

Veelgestelde vragen Gipskamer

Veelgestelde vragen

Tegenwoordig wordt er voornamelijk gewerkt met kunststof gips, wat nauwelijks nog jeuk veroorzaakt. Mocht u toch jeuk hebben, ga dan niet met een (scherp) voorwerp onder het gips om te krabben. Hierbij kan u wonden veroorzaken. Gebruik een haarföhn op de koude stand om lucht door het gips heen te blazen.

Een gips- of kunststofverband mag niet nat worden. Er zijn speciale douchehoezen verkrijgbaar bij de apotheek of drogist, die een veilige bescherming van het gips en de huid bieden tijdens het douchen. Is het gips toch een beetje nat geworden, blaas het dan droog met een haarföhn op de koude stand.

Zwelling van ledematen die in het gips zitten is niet ongebruikelijk. Om deze reden adviseren wij om het aangedane ledemaat ook met grote regelmaat hoog te houden. Hierbij houden wij als stelregel aan: de hand hoger dan het hart. De voet hoger dan de knie, en de knie hoger dan de heup. Meestal verdwijnt de ergste zwelling binnen een dag, indien het ledemaat voldoende hoog gehouden wordt.

Treedt, ondanks voldoende hooghouden één van de volgende verschijnselen op?

  • Sterk toenemende pijn
  • Sterke zwelling en/of blauwe of witte verkleuring van de tenen of vingers
  • Volledig doofheidsgevoel van de vingers of tenen.
  • Of is er een voorwerp verdwenen onder het gips?

Neemt u dan contact op met de gipskamer of spoedeisende hulp.

Autorijden met gips is niet verboden, maar zeker ook niet altijd toegestaan. Uw verzekeraar kan weigeren om uit te betalen als u een ongeluk veroorzaakt. U moet zelf bepalen of u met uw gips goed kunt autorijden en onveilige situaties kunt voorkomen. Uw arts of gipsverbandmeester geeft u geen schriftelijke verklaring over uw rijvaardigheid met gips. Het beste is om zelf te overleggen met uw verzekeraar.

U mag vliegen met gips, maar alleen onder strenge regels. Een internationale regel is dat vliegen met circulair (rondom gesloten) gips verboden is. Dit heeft te maken met drukverschillen in de cabine.

Als u gaat vliegen met gips is het belangrijk dat u dit meldt aan de gipsverbandmeester of verpleegkundige die het verband bij u aanlegt. Zij kunnen hier rekening mee houden door, als dit mogelijk is geen circulair gips aan te leggen. In plaats hiervan wordt er dan een spalk, brace of afneembaar gips aangelegd als het letsel dat toelaat. Het kan ook voorkomen dat het gips in de lengterichting wordt gespleten. Zo is het makkelijker open te maken, als u last krijgt van zwelling.

Sommige gipsen kunnen niet met een schaar doorgeknipt worden. In dat geval gebruiken we de gipszaag. De gipszaag werkt oscillerend. Dat betekent dat de zaag trilt en niet ronddraait. De zaag trilt door het gips heen, maar wordt door de meetrillende watten tegen gehouden. U kunt wel wat warmte van de zaag voelen. De gipsverbandmeester heeft veel ervaring met de zaag. Op Youtube staan diverse filmpjes van het verwijderen van gips, onder andere van ‘Het Klokhuis’.

Of u mag zwemmen met gips, hangt af van de soort breuk die u heeft. U kunt dit bij de gipskamer navragen. Als het kan met de breuk die u heeft, dan kunt u een zwemgips krijgen. Hiermee mag u douchen en zwemmen. Het is wel belangrijk dat u óók dit zwemgips nadien goed droogt. Dit kan doormiddel van een haarföhn op de koude stand.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.