Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Veelgestelde vragen

Publicaties MACK

Veelgestelde vragen

Huidige richtlijnen adviseren om voedselprovocatietesten te verrichten bij de diagnostiek naar voedselallergie. Dit artikel bespreekt de uitdagingen tijdens het diagnosticeren van voedselallergie middels een open of dubbelblinde voedselprovocatietest en de belangrijke aspecten van de opzet van een studie om dit te onderzoeken. Een erg belangrijk onderwerp voor zowel de dagelijkse zorg als de wetenschap wordt behandeld: hoe kun je voedselallergie bij kinderen vaststellen?

 

De Weger WW, Sprikkelman AB, Herpertz CEM, Van der Meulen GN, Vonk JM, Kamps AWA, Koppelman GH. The dilemma of open or double- blind food challenges in diagnosing food allergy in children: Design of the ALDORADO trial. : Pediatr Allergy Immunol. 2022;33:e13654.
https://doi.org/10.1111/pai.13654

De uitslag van een voedselprovocatietest is sterk afhankelijk van de interpretatie van klachten. Deze klachten worden veroorzaakt doordat er verschillende stofjes vrijkomen tijdens een allergische reactie zoals tryptase. Dit artikel bespreekt de mogelijkheid om tryptase te meten in speeksel van kinderen bij wie een voedselprovocatietest wordt verricht.

 

De Weger WW, Bruinenberg VM, Van der Lek EM, Gerrits JH, Van Lente L, Herpertz CEM, Van der Meulen GN, Sprikkelman AB, Koppelman GH, Kamps AWA. Detection of Salivary Tryptase Levels in Children following Oral Food Challenges. Int Arch Allergy Immunol. 2021. https://doi.org/10.1159/000519374

Het komt regelmatig voor dat het niet lukt om melk in het dieet te introduceren na een negatieve voedselprovocatietest (d.w.z. geen allergie aangetoond). Dit kan veroorzaakt worden doordat de hoeveelheid melkeiwit in de thuissituatie hoger is dan de aangeboden portie in het ziekenhuis. Een andere verklaring is dat er andere melkproducten worden genuttigd. Dit artikel beschrijft de mogelijke invloed van beide aspecten op succesvolle introductie in het dieet na negatieve test.

 

Van de Ven CA, Herpertz I, van Lente L, van der Meulen GN, Kamps AWA. Successful introduction of milk after a negative double‐blind placebo‐controlled food challenge test is independent of the total dose and milk product used during the challenge test. Immun Inflamm Dis. 2020;8:292–298.

https://doi.org/10.1002/iid3.305

Er kan besloten worden dat een voedingsmiddel thuis geïntroduceerd kan worden met behulp van standaardschema’s. Regelmatig blijken ouders de voorkeur te hebben om het voedingsmiddel in het ziekenhuis te geven, zelfs als wij hebben aangegeven dat dit veilig thuis kan. Wij hebben onderzocht in hoeverre kwaliteit van leven van invloed is op deze keuze.

De Weger WW, Kunst M, Herpertz CEM, Van der Meulen, GN, Van Lente L, Koppelman GH, Sprikkelman AB, Kamps AWA. Low health‐related quality of life is associated with declining home introduction of suspected food allergens. Clin Exp Allergy. 2022;52:201-204.
http://doi.org/10.1111/cea.14056

Histamine en tryptase zijn stofjes die vrijkomen tijdens een allergische reactie waardoor klachten optreden. De uitslag van een voedselprovocatietest is sterk afhankelijk van de interpretatie van klachten en wij zoeken naar manieren om de testuitslag objectiever vast te stellen. In dit artikel worden de resultaten gepresenteerd van histamine in speeksel van kinderen afgenomen tijdens een voedselprovocatietest en wordt stilgestaan bij verder onderzoek naar tryptase in speeksel.

 

 

De Weger WW, Bruinenberg VM, Gerrits JH, Van Lente L, Herpertz CEM, Van der Meulen GN, Sprikkelman AB, Koppelman GH, Kamps AWA. Investigation of novel salivary biomarkers in paediatric food allergy. Clin Exp Allergy. 2023.

http://doi.org/10.1111/cea.14332

 

Kinderen bij wie een lage verdenking bestaat op een voedselallergie kunnen geadviseerd worden om het verdachte voedingsmiddel thuis te introduceren met behulp van gestandaardiseerde schema’s. Het risico bestaat dat er allergische reacties optreden in de thuissituatie. Het is daarom belangrijk om deze kinderen op de juiste wijze te selecteren. Wij hebben een algoritme ontwikkeld om de best passende methode te selecteren voor introductie van mogelijke voedselallergenen bij kinderen. Daarna is onderzocht of dit algoritme veilig en haalbaar is.

De Weger WW, Herpertz CEM, Van der Meulen GN, Bangma H, Kastelijn W, Van Lente L, Koppelman GH, Sprikkelman AB, Kamps AWA. Safe selection of children with suspected food allergy to introduce peanut or tree nuts at home. Clin Exp Allergy. 2024.

http://doi.org/10.1111/cea.14451

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.