Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Veelgestelde vragen
  3. Radiologie

Radiologie

Veelgestelde vragen

Op de afdeling Radiologie maken we gebruik van röntgenstraling. Röntgenstraling geeft risico op schade aan het menselijk lichaam. De kans op schade neemt toe naarmate je langer wordt blootgesteld aan straling. Wanneer u af en toe kortdurend aan straling wordt blootgesteld, zult u geen schade ondervinden. 
Misschien is het geruststellend om te bedenken dat een ieder ook in het gewone leven voortdurend wordt blootgesteld aan röntgenstralen, zogenaamde achtergrondstraling. Het gaat hier om heel kleine hoeveelheden uit het heelal en de aardbodem, maar ook uit gebouwen en bouwmaterialen. De hoeveelheid straling van een gewone röntgenfoto van hart en longen komt overeen met de hoeveelheid straling die iemand ontvangt tijdens een vliegreis naar Japan.

Op de afdeling wordt niet bij alle onderzoeksmethodes gebruikgemaakt van röntgenstraling. Wanneer we wel gebruikmaken van straling gaat het slechts om een kleine dosis, vergelijkbaar met de omgevingsstraling. Echografie en MRI maken gebruik van respectievelijk geluidsgolven en magnetische velden in plaats van straling. 
U kunt erop rekenen dat alle medewerkers professioneel omgaan met het toedienen van röntgenstralen en dat zij erop gericht zijn de stralingsdosis tot een minimum te beperken. Er wordt gewerkt volgens het ‘ALARA principe’, dat betekent dat we zo weinig mogelijk straling gebruiken als redelijkerwijs nodig is voor een bruikbare afbeelding. Familieleden of eventuele begeleiders vragen we om buiten de onderzoekskamer te wachten.  Voor ouders die bij hun kind willen blijven, zijn, indien noodzakelijk, middelen aanwezig om de hoeveelheid straling zo laag mogelijk te houden.

Bij uw afspraakbrief ontvangt u een recept voor laxeermiddelen, bestaande uit:

  • 2 flesjes magnesiumsulfaat (15 gram)
  • 4 tabletten dulcolax (5 mg bisacodyl)

Dit recept kunt u bij uw eigen apotheek inleveren.

We vragen u om de volgende aanwijzingen stipt op te volgen, zodat uw darm geen ontlasting meer bevat. Eet en drink alleen wat in het dieet is vermeld en niets anders.

Het is van groot belang dat u veel drinkt: minstens 2,5 liter (= 2500 ml) of meer (1 kopje = 125 ml, 1 beker/glas = 150 ml). Hiermee is rekening gehouden in onderstaand advies.

Eén dag voor het onderzoek

Vóór het ontbijt (uiterlijk om 8.00 uur)
1 flesje magnesiumsulfaat (= 15 gram) toevoegen aan een glas water of limonade;
2 tabletten dulcolax (= 2 maal 5 mg bisacodyl).

Ontbijt (8.00 - 9.00 uur)
2 sneetjes witbrood;
1 plak kaas zonder korst of pitjes;
1 gekookt ei;
1 portie jam zonder schilletjes of pitjes, honing of vruchtenhagel;
2 kopjes koffie, thee of andere heldere dranken (geen melk).

Tussendoor (9.00 - 12.00 uur)
2 kopjes koffie, thee of andere heldere dranken (geen melk);
1 glas appelsap of limonade;
Niets eten.

Warme maaltijd (12.00 - 14.00 uur)
2 koppen heldere, ontvette bouillon, eventueel met stukjes gekookte kip (zonder vet), gebonden met bloem of vermicelli;
1 pakje Nutridrink (Nutricia);
1 glas appelsap of limonade;
Verder niets eten.

Tussendoor (14.00 - 17.00 uur)
2 kopjes koffie, thee of andere heldere dranken (geen melk);
1 glas appelsap of limonade;
Niets eten.

Avondeten (17.00 - 19.00 uur)
1 kop heldere, ontvette bouillon;
2 plakjes kaas zonder korst of pitjes, eventueel met mosterd;
1 pakje Nutridrink (Nutricia);
2 kopjes koffie, thee of andere heldere dranken (geen melk);
Hierna niets meer eten, alleen drinken.

's Avonds (2 uur na het avondeten)
1 flesje magnesiumsulfaat (= 15 gram) toevoegen aan een glas water of limonade;
2 tabletten dulcolax (= 2 maal 5 mg bisacodyl).

Later op de avond
2 kopjes koffie, thee of andere heldere dranken (geen melk);
1 glas appelsap of limonade.

Eventueel zijn de volgende variaties mogelijk: beschuit in plaats van witbrood, magere vleeswaren in plaats van kaas.

  • Heldere dranken zijn: water, mineraalwater zonder koolzuur, thee, koffie, limonade zonder koolzuur, appelsap en heldere bouillon.
  • In koffie en thee is suiker wel toegestaan, maar in melk niet.
  • Nutridrink is een volwaardige drank die veel energie bevat. Het geeft een verzadigd gevoel. Het wordt geleverd in verschillende smaken in pakjes van 200 ml. U kunt het zonder recept kopen bij de apotheek.
  • Indien nodig kan een patiënt met een dieet contact opnemen met de diëtist.

De dag van het onderzoek

Op de ochtend van het onderzoek wordt u nuchter op de afdeling Radiologie verwacht. U mag dus niets eten of drinken. Alleen uw eventuele medicijnen mag u met wat water innemen.

Als u diabetes heeft, mag u ‘s ochtends een licht ontbijt nemen, bestaande uit een beschuit (zonder boter of beleg) en een kopje thee.

Opmerkingen

De voorbereiding veroorzaakt herhaaldelijk diarree, die reeds drie uur na het innemen van het magnesiumsulfaat kan beginnen. Het is daarom raadzaam in de buurt van een toilet te blijven.

De gehele afdeling Radiologie werkt digitaal. Dat betekent dat bijvoorbeeld alle beelden digitaal worden gemaakt en opgeslagen. Op de afdeling kunt u een kopie aanvragen van de gemaakte foto’s. Deze foto’s worden dan voor u op cd gebrand.

Wilt u een kopie van een radiologisch onderzoek voor uzelf of voor een andere behandelaar, dan kunt u dit (telefonisch) aanvragen bij het secretariaat van de afdeling Radiologie via telefoonnummer (050) 524 5345.

Beelden van radiologische onderzoeken die voor medische doeleinden worden gebruikt, stellen we kosteloos ter beschikking aan de behandelaar. Deze moet hiertoe een schriftelijk verzoek indienen en in Nederland als medisch specialist staan geregistreerd.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.