Aan het laden
  1. Home
  2. Specialismen en expertisegebieden
  3. Cardiologie

Cardiologie

Het specialisme Cardiologie van het Martini Ziekenhuis onderzoekt en behandelt alle hart- en vaatziekten. Onze cardiologen hebben een brede ervaring en extra veel kennis van hartfalen en ritmestoornissen als boezemfibrilleren. Daarnaast zijn er gespecialiseerde verpleegkundigen en cardioconsulenten. Samen met de cardiologen zorgen zij voor de beste hartzorg. 

Cardiologie in het Martini Ziekenhuis

Onze cardiologen hebben ieder ook een speciaal aandachtsgebied. Naast hartfalen en ritmestoornissen kan dat zijn:

  • pacemaker-techniek en ICD
  • sportgeneeskunde
  • nucleaire cardiologie
  • echocardiografie (TTE), CT en MRI
  • voorkomen van hart- en vaatziekten
  • hartinfarcten

HartNet Noord-Nederland

We willen graag dat hartpatiënten in Groningen en Drenthe op de beste hartzorg kunnen rekenen. Daarom werken we met huisartsen en andere cardiologen samen binnen Hartnet. Zo krijgt u hartzorg zo dicht mogelijk bij huis. Voor bijzondere behandelingen werken we samen met ziekenhuizen iets verder weg.

Praktische informatie Voor u

De Hart & Vaatcafés zijn vooral bedoeld om hart- en vaatpatiënten en hun naasten met elkaar in contact te brengen en ervaringen en tips met elkaar te delen. Daarnaast is het vergroten van kennis een belangrijk aspect. Verschillende specialisten komen aan het woord en iedere bijeenkomst heeft een eigen thema. Houd de agenda in de gaten voor de data van de bijeenkomsten.

Meest gezochte Behandelingen en onderzoeken

Samen met uw arts heeft u besloten om een echocardiografisch onderzoek (TTE) te laten doen. Met een TTE kan worden gezien hoe uw hart werkt en hoe de hartkleppen functioneren. Het is een pijnloos onderzoek waarvoor u naar de Cardiologie functieafdeling komt. Dit onderzoek duurt ongeveer 20-30 minuten.

Meer informatie over 'Echocardiografisch onderzoek (TTE)'

Om te zien hoe uw hart reageert op inspanning heeft u met uw arts gekozen voor een ergometrie of fietstest. Tijdens dit onderzoek wordt een hartfilmpje gemaakt terwijl u op een hometrainer fietst. Uw hartactiviteit en inspanning worden hierbij gemeten. U komt voor deze test op de Cardiologie functieafdeling van het Martini Ziekenhuis. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Meer informatie over 'Ergometrie (fietstest)'

De meeste pacemakers gaan 6 tot 8 jaar mee. Daarna worden ze vervangen. U wordt dan opnieuw geopereerd. Meestal onder plaatselijke verdoving. De elektrodedraden gaan veel langer mee dan de pacemaker zelf. De vervanging van de elektrodedraden gebeurt dan ook als aparte behandeling. Het is een kleine ingreep onder plaatselijke verdoving. In beide gevallen duurt de opname 1 tot 2 dagen.

Meer informatie over 'Pacemaker of draden vervangen'

U heeft hartklachten en heeft samen met uw arts gekozen voor een hartkatheterisatie of CAG. Met dit onderzoek wordt gekeken of u vernauwingen heeft in de kransslagaders om het hart. Ook de hartkleppen en de hartfunctie worden onderzocht. Dit gebeurt met contrastvloeistof via een dun slangetje in een ader. Daarvoor maken we een klein sneetje in uw lies of pols. Na dit onderzoek blijft u nog ongeveer 7 uur in het ziekenhuis.

Meer informatie over 'Hartkatheterisatie (CAG)'

U heeft met uw arts besloten om te laten onderzoeken of uw hart goed werkt. Dit kan via een TEE. Bij dit onderzoek bekijkt de cardioloog uw hart met een slang via uw keel. In deze slang zit een echokop die vanuit de slokdarm beelden naar een scherm stuurt. Dit heet een echocardiografisch onderzoek. Voor dit onderzoek komt u naar onze Cardiologie functieafdeling.

Meer informatie over 'Echocardiografisch onderzoek vanuit de slokdarm (TEE)'
Bekijk alle behandelingen en onderzoeken
Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen

Open over kwaliteit

Meerdere afspraken op 1 dag gepland

We combineren afspraken als dat mogelijk is. 

Klanttevredenheid

Patiënten beoordelen onze zorg gemiddeld met een 8,5.

Patiëntenparticipatie

Martini Ziekenhuis investeert in innovatieve diagnostiek voor hartpatiënten

Dit mini cyclotron wordt het eerste in Europa waarin op deze kleine schaal radioactieve stoffen voor hartscans worden gemaakt.

Martini Ziekenhuis investeert in innovatieve diagnostiek voor hartpatiënten

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.