Aan het laden
  1. Home
  2. Specialismen en expertisegebieden
  3. Cardiologie

Cardiologie

Het specialisme Cardiologie onderzoekt en behandelt alle hartaandoeningen. Samen met de verpleegkundig specialisten, physician assistant en cardioconsulenten zorgen de cardiologen voor de beste hartzorg.

Cardiologie in het Martini Ziekenhuis

De cardiologie in het Martini Ziekenhuis is een door de STZ erkend topklinisch ritmecentrum. U kunt bij ons terecht voor excellente patiëntenzorg op het gebied van ritmestoornissen en pacemakers/ICD’s. Voor de behandeling van atriumfibrilleren hebben wij landelijk en internationaal een voortrekkersrol. Onderzoek heeft aangetoond dat patiënten met atriumfibrilleren minder vaak geconfronteerd worden met gezondheidsschade, dankzij onze gespecialiseerde polikliniek Atriumfibrilleren.

Ook met andere hartaandoeningen kunt u bij ons terecht. Naast ritmestoornissen en pacemakers/ICD’s hebben onze cardiologen ieder speciale aandachtsgebieden, zoals:

  • hartfalen
  • hartinfarcten en aderverkalking
  • preventie: voorkomen van hart- en vaatziekten
  • vrouwenhart
  • sportgeneeskunde
  • echocardiografie, CT en MRI
  • nucleaire cardiologie

HartNet Noord-Nederland

We willen graag dat hartpatiënten in Groningen en Drenthe op de beste hartzorg kunnen rekenen. Daarom werken we met huisartsen en andere cardiologen samen binnen Hartnet. Zo krijgt u hartzorg zo dicht mogelijk bij huis. Voor bijzondere behandelingen werken we samen met andere ziekenhuizen.

Praktische informatie Voor u

Op 6 januari 2021 is de overheid gestart met vaccineren tegen het coronavirus. Veel hart- en vaatpatiënten vragen zich af wat dit voor hen betekent. Lees hier alle vragen en antwoorden over de coronavaccinatie op de website van de Hartstichting. 

Meest gezochte Behandelingen en onderzoeken

Samen met uw arts heeft u besloten om een echocardiografisch onderzoek (TTE) te laten doen. Met een TTE onderzoeken we hoe uw hart werkt en hoe de hartkleppen functioneren. Het is een pijnloos onderzoek waarvoor u naar de Cardiologie functieafdeling komt. Dit onderzoek duurt ongeveer 20-30 minuten.

Meer informatie over 'Echocardiografisch onderzoek (TTE)'

Met dit onderzoek wordt gekeken of u vernauwingen heeft in de kransslagaders om het hart. Ook de hartkleppen en de hartfunctie worden onderzocht. Dit gebeurt met contrastvloeistof via een dun slangetje in een ader. Daarvoor maken we een klein sneetje in uw lies of pols.

Meer informatie over 'Hartkatheterisatie (CAG)'

Om te zien hoe uw hart reageert op inspanning heeft u met uw arts gekozen voor een ergometrie of fietstest. Tijdens dit onderzoek wordt een hartfilmpje gemaakt terwijl u op een hometrainer fietst. Uw hartactiviteit en inspanning worden hierbij gemeten. 

Meer informatie over 'Ergometrie (fietstest)'

De meeste pacemakers gaan 6 tot 8 jaar mee. Daarna worden ze vervangen. U wordt dan opnieuw geopereerd. Meestal onder plaatselijke verdoving. De elektrodedraden gaan veel langer mee dan de pacemaker zelf. De vervanging van de elektrodedraden is een kleine ingreep onder plaatselijke verdoving. In beide gevallen blijft u 1 tot 2 dagen in het ziekenhuis.

Meer informatie over 'Pacemaker of draden vervangen'

In overleg met uw arts bent u doorverwezen naar de polikliniek Atriumfibrilleren. Op de polikliniek Atriumfibrilleren onderzoekt een behandelteam de oorzaak van uw hartritmestoornis. Atriumfibrilleren (oftewel boezemfibrilleren) is een van de meest voorkomende hartritmestoornissen. 

Meer informatie over 'Atriumfibrilleren'
Bekijk alle behandelingen en onderzoeken

Bijbehorende specialismen

Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen

Open over kwaliteit

Ritmecentrum: topklinisch zorggebied

Ons Ritmecentrum biedt unieke zorg op hoog niveau door een team dat extra veel kennis heeft van de behandeling. Om hierin voorop te blijven lopen, doen wij veel wetenschappelijk onderzoek. 

Topklinisch ziekenhuis

Martini Ziekenhuis investeert in innovatieve diagnostiek voor hartpatiënten

Dit mini cyclotron wordt het eerste in Europa waarin op deze kleine schaal radioactieve stoffen voor hartscans worden gemaakt.

Martini Ziekenhuis investeert in innovatieve diagnostiek voor hartpatiënten

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.