Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Zenuwwortelbehandeling (RACZ-procedure)
Terug naar bovenliggende pagina

Zenuwwortelbehandeling (RACZ-procedure)

Folder

Inleiding

Uw behandelend pijnarts heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden middels een RACZ-procedure. In deze folder leest u meer over deze behandeling. De informatie in deze folder is een aanvulling op het gesprek dat u had met uw behandelend arts.

Wat is een RACZ-procedure?

Bij een RACZ-procedure krijgt u via een naald een verdovingsvloeistof en een ontstekingsremmend middel in een zenuwwortel ingespoten. Dat gebeurt met röntgendoorlichting. Het doel hiervan is om de pijn te verminderen. U kunt een behandeling met de RACZ-procedure krijgen als u last heeft van chronische pijnklachten in de lage rug en benen.

Na een ontsteking of operatie kunt u littekenweefsel (verklevingen) krijgen in het ruggenmergkanaal. Dit kan leiden tot irritatie van de zenuwwortels. Daardoor kunnen  pijnklachten ontstaan. Met een speciale RACZ-katheter krijgt u onder plaatselijke verdoving een dunne katheter, ter hoogte van het staartbeentje. Via deze katheter wordt medicatie ingespoten bij de geïrriteerde zenuwwortel(s). Zo wordt het littekenweefsel losgemaakt. Dit zorgt ervoor dat er meer ruimte ontstaat voor de zenuwwortel. Zo kunt u minder pijnklachten krijgen. 

Voor de behandeling

Voordat u behandeld wordt, zijn er een paar belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden.

Medicatie

Als u medicatie gebruikt die de bloedstolling beïnvloedt, overlegt u met de pijnarts of u hier vóór de behandeling tijdelijk mee moet stoppen. U kunt uw andere medicijnen gewoon blijven innemen. Als u een allergie of overgevoeligheid heeft voor jodium, pleisters of contrastmiddelen, dan vertelt u dat aan uw pijnarts.

Nuchter 

U hoeft voor deze behandeling niet nuchter te zijn. Het is wel goed om op de dag van de behandeling niet te veel te eten (het liefst licht verteerbaar voedsel) en niet vlak voor de behandeling nog te eten. 

Voorbereiding 

 • U draagt het beste gemakkelijk zittende kleding en u neemt geen kostbaarheden mee naar het ziekenhuis. U mag tijdens de behandeling geen sieraden of piercings dragen.
 • Als u op de dag van de behandeling koorts heeft, dan meldt u dat zo snel mogelijk. Uw behandeling kan dan niet doorgaan en wordt verplaatst naar een andere dag.
 • Als u (mogelijk) zwanger bent, neemt u contact op met de Pijnpolikliniek. U hoort dan of de behandeling door kan gaan.
 • Als u diabetes heeft, dan bespreekt u dat voor de behandeling met uw pijnarts.

De behandeling

 • Op de dag van de behandeling wordt u naar de rustruimte gebracht. Daar kleedt u zich om. Tijdens de behandeling draagt u een operatiejasje. U wordt op een bed van de rustruimte naar de behandelkamer gebracht.
 • De behandelkamer is speciaal ingericht voor pijnbestrijding. Een medewerker op de behandelkamer stelt u een paar vragen (Time Out) en daarna vindt de behandeling plaats.             
 • Eerst wordt de behandelplek plaatselijk verdoofd. Dan wordt iets boven het staartbeen een naaldje ingebracht, waardoor een dun slangetje (een katheter) wordt geschoven. Dat slangetje komt tot bij de verklevingen of het littekenweefsel. Daarna wordt een ontstekingsremmer ingespoten. Zo wordt geprobeerd de verklevingen of het littekenweefsel losser te maken.     
 • Na de behandeling wordt u naar de rustruimte teruggebracht. Daar blijft u nog ongeveer een half uur in bed. Als u zich goed voelt, kunt u na overleg met de verpleegkundige weer naar huis. Soms kan uw arm of been voor een poosje verdoofd zijn. Let hier goed op als u uit bed stapt.

Na de behandeling

Na de behandeling met de RACZ-procedure merkt u soms veranderingen. Deze veranderingen zijn tijdelijk en gaan vaak vanzelf weer over:

 • U kunt last hebben van napijn. Die pijn kan soms een paar dagen duren. U kunt hiervoor een pijnstiller innemen.
 • Mensen met diabetes (suikerziekte) die insuline gebruiken, merken soms dat hun bloedsuikers de eerste paar dagen na de behandeling hoger zijn.
 • De behandeling kan bij vrouwen voor opvliegers zorgen. Het kan ook de menstruatie korte tijd verstoren.
 • Er is altijd een kleine kans dat u een allergische reactie krijgt op gebruikte medicatie. Dit komt bijna nooit voor. Als dat toch zo is, krijgt u daar medicatie voor en blijft u langer in het ziekenhuis.
 • Op de plaats waar geprikt is, kunt u een bloeduitstorting krijgen. Heel soms kan de plek geïnfecteerd raken (roodheid, pijn of vochtafscheiding). Ook kunt u koorts krijgen. Als dat zo is, dan neemt u meteen contact op met uw pijnarts.
 • Op de plek van de behandelde zenuw kan het voorkomen dat u minder kracht heeft en dat er minder gevoel is. Daarom is het beter dat u pas de dag na de behandeling weer zelf deelneemt aan het verkeer.

Resultaat van de behandeling

Pas na 6 tot 8 weken kan het resultaat van de behandeling worden beoordeeld. De arts bespreekt met u of het nodig is een telefonische afspraak te maken. 

Versie: 00043 Zenuwwortelbehandeling (RACZ-procedure) 2023-08

Specialisme: Anesthesiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.