Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Zenuwpijn (lumbale sympathicusblokkade)
Terug naar bovenliggende pagina

Zenuwpijn (lumbale sympathicusblokkade)

Folder

Inleiding

Uw pijnklachten gaan behandeld worden met een sympaticusblokkade. Dat heeft u met uw behandelend pijnarts besproken. In deze folder leest u meer over deze behandeling. U krijgt informatie over de periode voor, tijdens en na de behandeling. De informatie in deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw behandelend arts.

Lumbale sympathicusblokkade

Rond de lumbale wervelkolom lopen zenuwen. Een aantal van deze zenuwen vormt het sympathische zenuwstelsel. Het sympathische zenuwstelsel regelt belangrijke functies, zoals de doorbloeding van de spieren tijdens het lopen. Pijnzenuwen lopen vanaf de wervelkolom naar de armen en benen. 

Wat is een lumbale symphaticusblokkade?

Een lumbale sympathicusblokkade is een pijnbehandeling. Hierbij wordt een zenuwbaan van het onwillekeurige (sympathische) zenuwstelsel geblokkeerd. Deze blokkade kan tijdelijk zijn (een proefblokkade). Dan wordt alleen een plaatselijke verdoving ingespoten. Bij een langdurige definitieve blokkade worden de zenuwen verwarmd (thermolesie). De behandeling gebeurt met röntgendoorlichting.

Voor wie is deze behandeling geschikt?

Een lumbale sympathicusblokkade is geschikt bij een specifiek soort pijn. Namelijk pijn die met het sympathische zenuwstelsel te maken heeft. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Complex regionaal pijnsyndroom, zoals dystrofie en posttraumatisch dystrofie.

 • Pijn bij zenuwbeschadiging, bijvoorbeeld na een ongeval, operaties, gordelroos of bij neuropathie.

 • Pijn die is ontstaan in de wervelkolom. Dit kan ontstaan na trauma en operaties aan hernia's, nieren, ingewanden of de blaas.

 • Problemen bij bloedvoorziening van ledematen. Dit is soms het geval bij vaatproblemen, sclerodermie en diabetes mellitus.

Proefblokkade en definitieve blokkade

Bij een proefblokkade kijkt de pijnarts of het zinvol is om een definitieve blokkade te doen. Bij de proefblokkade wordt een kortwerkende verdovingsvloeistof ingespoten.

Merkt u dat de pijn minder wordt en slaat de behandeling aan? Dan kan de pijnarts kiezen voor een definitieve behandeling. Dit wordt altijd met u overlegd. Deze behandeling gebeurt dan bij een volgende afspraak. 

Voorbereiding

Voordat u behandeld wordt, zijn er een paar belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden.

Medicatie

 • Gebruikt u medicatie die de bloedstolling beïnvloedt? Dan moet u daarmee vóór de behandeling tijdelijk stoppen. Dit overlegt u altijd eerst met de pijnarts.
 • U kunt uw andere medicijnen gewoon blijven innemen.
 • Heeft u een allergie of overgevoeligheid voor jodium, pleisters of contrastmiddelen? Dan vertelt u dat aan uw pijnarts.

Nuchter 

U hoeft voor deze behandeling niet nuchter te zijn. Het is wel goed om op de dag van de behandeling niet te veel te eten. Eet het liefst licht verteerbaar voedsel. Het wordt afgeraden om vlak voor de behandeling nog te eten.

Voorbereiding 

  • U draagt het beste gemakkelijk zittende kleding.

  • U neemt geen kostbaarheden mee naar het ziekenhuis.

  • U mag tijdens de behandeling geen sieraden of piercings dragen.

  • Als u op de dag van de behandeling koorts heeft, dan meldt u dat zo snel mogelijk. Uw behandeling kan dan niet doorgaan en wordt verplaatst naar een andere dag.

  • Als u (mogelijk) zwanger bent, neemt u contact op met de Pijnpolikliniek. U hoort dan of de behandeling door kan gaan.

  • Heeft u diabetes? Dan bespreekt u dat voor de behandeling met uw pijnarts.

De behandeling

Op de dag van de behandeling wordt u naar de rustruimte gebracht. Daar kleedt u zich om. Tijdens de behandeling draagt u een operatiejasje. U wordt op een bed van de rustruimte naar de behandelkamer gebracht.

De behandelkamer is speciaal ingericht voor pijnbestrijding. Een medewerker op de behandelkamer stelt u een paar vragen (Time Out). Daarna start de behandeling.

Tijdens de proefbehandeling wordt de behandelplek plaatselijk verdoofd. Bij een langdurige definitieve blokkade wordt eerst een proefstroompje gegeven. Zo ziet de pijnarts of het naaldje op de goede plek zit. Daarna wordt er een verdovende vloeistof ingespoten. Hierdoor heeft u minder last van de stroombehandeling.        

Na de behandeling

Na de behandeling wordt u naar de rustruimte teruggebracht. Daar blijft u nog ongeveer een half uur in bed.
Als u zich goed voelt, kunt u na overleg met de verpleegkundige weer naar huis.       

Als u een proefbehandeling heeft gehad, moet u goed opletten of u daarna verbetering voelt.

Weer naar huis

Na de behandeling met lumbale sympathicusblokkade merkt u soms veranderingen. Deze veranderingen zijn tijdelijk en gaan vaak vanzelf weer over:

 • U kunt last hebben van napijn. Die pijn kan soms een paar dagen duren. U kunt hiervoor een pijnstiller innemen.
 • Heeft u diabetes (suikerziekte) en gebruikt u insuline? Dan merkt u mogelijk dat uw bloedsuikers de eerste paar dagen na de behandeling hoger zijn.
 • De behandeling kan bij vrouwen voor opvliegers zorgen. Het kan ook de menstruatie korte tijd verstoren.
 • Er is altijd een kleine kans dat u een allergische reactie krijgt op gebruikte medicatie. Dit komt bijna nooit voor. Als dat toch zo is, krijgt u daar medicatie voor en blijft u langer in het ziekenhuis.
 • Op de plaats waar geprikt is, kunt u een bloeduitstorting krijgen. Heel soms kan de plek geïnfecteerd raken (roodheid, pijn of vochtafscheiding). Ook kunt u koorts krijgen. Als dat zo is, dan neemt u meteen contact op met uw pijnarts.
 • Op de plek van de behandelde zenuw kan het voorkomen dat u minder kracht heeft en dat er minder gevoel is. Daarom is het beter dat u pas de dag na de behandeling weer zelf deelneemt aan het verkeer.
 • Bij een lumbale sympathicusblokkade ontstaat soms een warm en gezwollen been aan de behandelde zijde. Dit heeft te maken met de toegenomen doorbloeding. Het helpt om uw been hoog te houden. De klachten verdwijnen vanzelf na enkele dagen tot weken.

Het resultaat

Pas na 6 tot 8 weken kan het resultaat van de behandeling worden beoordeeld. De arts bespreekt met u of het nodig is een telefonische afspraak te maken. 

Versie: 00046 Zenuwpijn (lumbale sympathicusblokkade) 2023-08

Specialisme: Anesthesiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.