Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Wortelkanaalbehandeling
Terug naar bovenliggende pagina

Wortelkanaalbehandeling

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Uw tandarts heeft u verwezen naar het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde van het Martini Ziekenhuis. Deze verwijzing is voor een wortelkanaalbehandeling. In deze folder kunt u lezen hoe deze behandeling verloopt.

Het wortelkanaal

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en een wortel. De kroon is het gedeelte dat boven het tandvlees zichtbaar is. De wortel zit daaronder in de kaak verankerd. In de kroon en wortel is de tandholte aanwezig. Hierin bevinden zich bindweefsel, zenuwen en bloedvaten. In de wortel heeft deze holte de vorm van een kanaal. Dit is het wortelkanaal.

Door tandbederf, een lekkende vulling of door een val kan de inhoud van de tandholte ontstoken raken en uiteindelijk afsterven. Door infectie ontstaat vervolgens een ontsteking van het kaakbot rondom de wortel. Op een röntgenfoto is zo’n ontsteking vaak goed te zien. Dit proces is vaak pijnlijk, hoewel het soms amper of geen klachten geeft. Dit soort ontstekingen kunnen niet alleen voor pijn zorgen. Soms vormen ze ook een gevaar voor de tand of kies. Daarom voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.

De behandeling

Tijdens de wortelkanaalbehandeling maakt de tandarts alle wortelkanalen goed schoon en vult deze op. Om het verloop van de behandeling te controleren, worden er tussentijds röntgenfoto’s gemaakt. 

De tand of kies moet na een wortelkanaalbehandeling weer goed functioneren. Daarom wordt de tand of kies na het schoonmaken en vullen van de wortelkanalen (opnieuw) gevuld. Na uw behandeling zal de ontsteking in het kaakbot herstellen.

Na de behandeling wordt er soms een controle afspraak gemaakt. Tijdens deze controle maakt de tandarts een nieuwe röntgenfoto. Zo kan het herstel van het kaakbot gecontroleerd worden.

Een nieuwe wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling wordt tegenwoordig met veel succes uitgevoerd. Soms geneest de ontsteking in het kaakbot niet geheel. Of krijgt u opnieuw klachten. In de meeste gevallen kan door een nieuwe kanaalbehandeling uw tand of kies toch behouden blijven. 

Met moderne instrumenten is het mogelijk om de wortelkanalen opnieuw te reinigen en te vullen. Zelfs als alle kanalen al eens behandeld zijn. Als er een vulling of kroon aanwezig is, dan moeten deze (deels) verwijderd worden. 

Alle obstakels, zoals wortelstiften en oud vulmateriaal, worden ook verwijderd. De kanalen worden daarna goed bekeken met behulp van de microscoop. Ze worden dan schoongemaakt en gevuld. Soms ontdekt de tandarts tijdens het behandelen van uw tand of kies andere kanalen die tijdens de eerste kanaalbehandeling niet zijn gevonden. Deze worden dan ook gereinigd en gevuld.

Mogelijke complicaties

Hoewel wortelkanaalbehandelingen meestal veel succes hebben, bestaat er een kleine kans op complicaties. Dit geldt voor alle tandheelkundige behandelingen. Zo is er (een kleine) kans op het afbreken van een instrument in het wortelkanaal en het ontstaan van perforaties (extra openingen). Maar ook onvindbare kanalen en schade aan vullingen, kronen en/of bruggen zijn mogelijke complicaties. 

Het is soms nodig om tandmateriaal op te offeren. Dit is om toegang te krijgen tot de kanalen in uw tand of kies. Na een wortelkanaalbehandeling kan de tand of kies verzwakt zijn en is er kans op een breuk. Het is dan noodzakelijk om uw tand of kies na de behandeling door uw eigen tandarts te laten restaureren. Soms komt het voor dat een wortelkanaal niet het beoogde resultaat heeft. In dat geval moet de betreffende tand of kies alsnog verwijderd worden. 

Wij benadrukken dat de kans op complicaties klein is en wij ons uiterste best doen om deze te voorkomen.

Uw medische historie

Gebruikt u medicijnen? Of staat u onder medische behandeling? Geef dat dan aan ons door! Ook als u ergens allergisch voor bent, is het belangrijk om dat aan ons door te geven. Zo kunnen we samen mogelijke problemen voorkomen.

Pijn en napijn

Bij de behandeling wordt uw tand of kies plaatselijk verdoofd. Daarmee kunnen wij de behandeling zo pijnvrij mogelijk uitvoeren. Meestal zal door de verdoving ook de bestaande pijn verdwijnen. Als de verdoving is uitgewerkt, dan kan wat napijn optreden. Het is normaal dat u nog zo'n 48 tot 72 uur (2 -3 dagen) enige last ondervindt. De napijn is met een gewone pijnstiller goed te onderdrukken.

Duur van de behandeling

De duur van een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van het aantal wortels en wortelkanalen. Tanden hebben meestal 1 wortel. Kiezen hebben meestal meer wortels en kanalen. Ook hangt de duur van de behandeling af van de complexiteit van de behandeling.

Patiëntendossier

Voor dossier- en/of onderwijsdoeleinden worden er soms beelden vastgelegd van de behandeling. Als u dit liever niet wilt, dan kunt u dit aan ons doorgeven. Alle gegevens worden volstrekt vertrouwelijk behandeld, worden niet aan derden doorgegeven en worden niet voor andere dan bovenstaande doeleinden gebruikt.

Kosten

De kosten van een wortelkanaalbehandeling hangen af van het aantal wortelkanalen. Ook kan een wortelkanaalbehandeling complex zijn. De complexiteit wordt met behulp van een classificatie ingeschaald. Aan de hand hiervan wordt een begroting gemaakt. 

Niet alle verzekeraars vergoeden alle verrichtingen die noodzakelijk zijn bij een wortelkanaalbehandeling. U krijgt een begroting mee. U verklaart door het ondertekenen van de begroting dat al uw vragen beantwoord zijn. U verklaart daarmee ook dat u het bovenstaande begrepen heeft en dat u toestemming geeft voor de behandeling.

Afspraak maken

Door middel van deze folder hebben wij u geïnformeerd over de behandeling. Op basis van de gegevens van uw tandarts en uw intake is er een tijdsplanning gemaakt voor uw behandeling. Als u de begroting getekend heeft, dan kunt u een afspraak maken voor behandeling.

 

Versie V1: 20150030 Wortelkanaalbehandeling 2023-08

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.