Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. VRE-bacterie
Terug naar bovenliggende pagina

VRE-bacterie

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Enterokokken komen van nature voor in de darmen bij mensen en dieren. Deze bacteriën zijn niet gevaarlijk voor gezonde mensen. Enterokokken kunnen soms infecties veroorzaken, zoals blaasontstekingen, maar deze zijn dan goed te behandelen.

De VRE-bacterie is een resistente enterokok. Dit betekent dat deze bacterie ongevoelig (resistent) is voor de gangbare antibioticum. Als u een infectie krijgt met VRE is dit moeilijker te behandelen.

Wat is het?

U kunt de VRE-bacterie bij u dragen zonder daar iets van te merken. Dit noemen we dragerschap. Wanneer u drager bent van VRE, wordt u daarvoor niet behandeld. U bent immers niet ziek van de bacterie.

Bij mensen met een verminderde weerstand kan de bacterie een infectie veroorzaken. De behandeling die infectie is lastig omdat de VRE-bacterie ongevoelig is voor de gangbare antibiotica. Er moet dan gebruik gemaakt worden van andere antibiotica die moeilijker toe te dienen zijn of veel bijwerkingen veroorzaken.

Goed om te weten

 • De VRE-bacterie is niet gevaarlijk voor zwangere vrouwen en het ongeboren kind.
 • De VRE-bacterie veroorzaakt geen diarreeklachten.
 • Het VRE-dragerschap is geen risico voor gezonde mensen.
 • Bij kortdurend contact is de kans op overdracht van de VRE-bacterie zeer klein.

Kan de operatie of behandeling doorgaan?

Als u (mogelijk) drager van de VRE-bacterie bent en u moet een operatie of behandeling ondergaan, dan kan die gewoon doorgaan. Wel worden er voor, tijdens en na de operatie extra maatregelen genomen door de medewerkers. U hoeft zelf geen maatregelen te treffen.

Verspreiding van de bacterie voorkomen

De bacterie verspreidt zich via direct contact (handen) of via voorwerpen, zoals bed, nachtkastje, lichtschakelaars, kraan of het toilet. De bacterie kan daar ook goed overleven. Op deze manier kan de bacterie worden overgebracht van de ene naar de andere patiënt. De bacterie verplaatst zich niet door de lucht.

Bent u drager van de VRE-bacterie?

Dan wordt u bij voorkeur op een eenpersoonskamer verpleegd. Het is dan makkelijker om te voorkomen dat andere patiënten besmet raken.

 

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.