Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Totale enkelprothese
Terug naar bovenliggende pagina

Totale enkelprothese

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In overleg met uw orthopedisch chirurg heeft u een afspraak gemaakt voor een operatie aan uw enkel. In deze folder kunt u lezen hoe de ingreep verloopt. Ook leest u wat u zelf moet voorbereiden. Deze folder geeft extra informatie, naast de mondelinge informatie die u van uw orthopedisch chirurg en de orthopedieconsulent heeft gekregen.

Motivatie

Voor het slagen van de enkeloperatie en uw herstel is uw eigen motivatie heel belangrijk. Natuurlijk mag u rekenen op ondersteuning van artsen, fysiotherapeuten en verpleegkundigen. De eerste dag na de operatie komt de fysiotherapeut bij u langs om te oefenen en uitleg te geven over het oefenschema. Dit oefenschema krijgt u mee zodat u hier thuis mee door kunt gaan.

Goede voorbereiding

Het is belangrijk dat u de informatie goed doorleest. Bij voorkeur samen met uw partner, familie of een kennis. Op die manier begint u goed voorbereid aan de operatie en het herstel. Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen? Stelt u die dan aan de orthopedieconsulent of aan de afdelingsverpleegkundige. Zij nemen zo nodig contact op met uw behandelend orthopedisch chirurg.

Wetenschappelijk onderzoek

Het kan zijn dat we u vragen mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek. Zo draagt ons team bij aan nieuwe ontwikkelingen op ons vakgebied. Uw deelname is geheel vrijwillig. De arts informeert u zo goed mogelijk over de bijzonderheden. Als u hierover vragen heeft, stelt u die dan aan uw behandelend orthopedisch chirurg.

Over het enkelgewricht

Gewrichten in ons lichaam vormen de beweeglijke verbindingen tussen verschillende botstukken. Het enkelgewricht verbindt het scheenbeen en kuitbeen met het sprongbeen. Dit zorgt voor de op- en neer-beweging van de voet. Al deze botdelen zijn zo gevormd, dat ze precies tegen elkaar aan kunnen liggen of in elkaar passen.
De uiteinden van de 3 botdelen zijn bekleed met kraakbeen zodat de verschillende botten soepel over elkaar bewegen. Het kraakbeen is glad en veerkrachtig en wordt gevoed door het gewrichtsvocht. Een weke delen manchet houdt de botdelen van het gewricht op hun plaats.
Deze weke delen bestaan uit spieren, pezen en banden die ervoor zorgen dat het gewricht soepel kan bewegen. Ook zorgen deze voor stabiliteit van de enkel.

Oorzaak van de klachten

Veel mensen hebben last van gewrichtsslijtage. Dit wordt ook wel artrose genoemd. Slijtage tast de gladde kraakbeenlaag van het gewricht aan. Daardoor kan deze laag uiteindelijk helemaal verdwijnen. De gewrichtsvlakken glijden dan niet meer zo soepel langs elkaar, met het gevolg dat bewegen steeds moeilijker en pijnlijker wordt. Door de irritatie die ontstaat bij bewegen wordt er meer gewrichtsvocht aangemaakt. Hierdoor kan de enkel dikker worden.

Verschillende oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van arthrose in de enkel is een trauma. Dat wil zeggen, een letsel dat is ontstaan in het verleden. Bijvoorbeeld een breuk of instabiele enkel. Ook kan reumatoïde artritis een rol spelen. Dit is een chronische ziekte die voortdurend gewrichtsontstekingen veroorzaakt.
Het langdurig overbelasten van de enkel kan ook een rol spelen bij gewrichtsslijtage. Het kraakbeen kan ook door een ongeval, een botbreuk of instabiliteit van de enkel na verloop van tijd slijtage gaan vertonen . Dit is vanwege een afwijkende stand van het enkelgewricht.

Klachten

De klachten die kunnen ontstaan, zijn:

 • Verminderde spierkracht of instabiliteit van het enkelgewricht
 • Zwelling rondom het enkelgewricht
 • Ernstige pijnklachten bij het bewegen van de enkel en/of voet, zowel vanuit het gewricht als weefsels rond het gewricht (pezen, spieren en banden)
 • Stijfheid van het enkelgewricht

Als het niet meer lukt om de pijn te verlichten met medicijnen, aangepast schoeisel, gewichtsverlies of fysiotherapie, is een operatie meestal de enige oplossing. De orthopedisch chirurg vertelt u welk type prothese voor u geschikt is.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding op de opname is heel belangrijk. Hieronder leest u wat wij voor u regelen en wat u zelf moet doen.

Arbodienst

In sommige gevallen heeft uw aandoening en de behandeling ervan gevolgen voor het uitoefenen van uw werkzaamheden. U kunt met uw specialist bespreken of u (tijdelijke) beperkingen heeft.
Het is belangrijk dat u uw bedrijfsarts/leidinggevende op de hoogte stelt van uw aandoening en behandeling, zodat hij/ zij u goed kan begeleiden bij de terugkeer naar uw werk. Hiervoor kunt u een afspraak maken op het arbeidsomstandighedenspreekuur van de Arbodienst van het bedrijf of de organisatie waar u werkt.
Om uw privacy te beschermen, is uw toestemming nodig. Dit is voor overleg tussen uw specialist en uw bedrijfsarts, als dat nodig is.

Preoperatief spreekuur

Van de Opnameplanning krijgt u een afspraak voor de orthopedieconsulent en het preoperatief spreekuur. Informatie hierover leest u in de brochure ‘Anesthesie en preoperatief spreekuur’. U wordt binnen 3 maanden na het preoperatief spreekuur geopereerd.
De datum en het tijdstip van opname en operatie ontvangt u via de Opnameplanning. Daar kan het secretariaat van de polikliniek of de orthopedieconsulent u helaas geen informatie over geven. Uitgebreide informatie over opname in het ziekenhuis leest u in de brochure ‘Welkom in het Martini Ziekenhuis’.

Afspraak met de orthopedieconsulent

Voor uw bezoek aan het preoperatief spreekuur heeft u een afspraak met de orthopedieconsulent op de polikliniek Orthopedie. Deze 2 afspraken plannen we achter elkaar. Tijdens deze afspraak krijgt u van de orthopedieconsulent consulent informatie over Rapid Recovery en de gang van zaken bij uw opname en ontslag.

Neuskweek

U krijgt ook informatie over een neuskweek. Dat is een ‘test’ die u thuis zelf uitvoert voor de operatie. Blijkt uit deze test dat u drager bent van een bepaalde bacterie? Dan volgt een behandeling voor de operatie om het risico op infectie na de operatie te verkleinen. U wast zich dan gedurende 5 dagen met een bepaalde zeep en u gebruikt een neuszalf.
Verdere uitleg hierover krijgt u van de orthopedieconsulent. Het is goed te weten dat u voor de zeep een eigen bijdrage moet betalen.

Nazorg

De orthopedieconsulent bekijkt ook samen met u welke zorg u eventueel nodig heeft na uw ontslag. Als u nazorg nodig heeft, dan bespreekt het Transferpunt met u voor welke zorg u in aanmerking komt. Dit is aan de hand van de geldende richtlijnen. Het Transferpunt is de schakel tussen de verpleegafdeling in het ziekenhuis en de thuiszorgorganisatie of het verpleeghuis.

Partner, kennis of familielid mee

U krijgt tijdens deze afspraak veel informatie in 1 keer. Ook verzamelen we allerlei gegevens. We raden u daarom aan uw partner, een familielid of een kennis mee te nemen naar deze afspraak.
Heeft u vragen over uw opname of verblijf? Die kunt u voor, tijdens en na de operatie stellen aan een van onze orthopedieconsulenten. Zij hebben op werkdagen op 2 momenten telefonisch spreekuur. Deze tijden staan op het visitekaartje vermeld.

Belangrijk

Soms kan de operatie op de geplande datum niet doorgaan. Bijvoorbeeld, omdat:

 • Er meer voorbereiding nodig is. Omdat u ook onder behandeling staat van een andere specialist.
 • U griep heeft (met koorts).
 • U verhinderd bent door privé omstandigheden.

Infectie

Ook als u een infectie heeft, kan de operatie niet doorgaan. Dan gaat het om bijvoorbeeld:

 • Een abces
 • Een steenpuist
 • Tandwortelgranuloom (een ontsteking aan de wortel van een kies of tand)
 • Wondroos
 • Wen ontstoken likdoorn
 • Een ingegroeide nagel
 • Open wondjes aan de handen
 • Blaasontsteking
 • Longontsteking

Het is dan niet verstandig een prothese te plaatsen vanwege de kans op infectie. Neem bij de bovengenoemde situaties zo snel mogelijk contact op met de Opnameplanning. Deze afdeling is bereikbaar op werkdagen van 8:00 tot 16:00 uur.

Voorbereidingen op de operatie

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Wat u wel of niet mag eten en drinken, leest u in de brochure Anesthesie en preoperatief spreekuur. Verder vragen we u om te douchen op de ochtend voor de operatie.

Opname

Wij nemen u op in het ziekenhuis op de dag van de operatie. Tenzij er vooraf een reden is genoemd om u een dag ervoor op te nemen. Wilt u op de dag van opname uw looprek, als u die nu ook gebruikt, of elleboogkrukken meenemen? De elleboogkrukken kunnen we dan alvast goed afstellen. Omdat u de enkel eerst niet mag belasten, is een rollator niet als hulpmiddel te gebruiken.
U meldt zich bij de receptie in de centrale hal. Direct daarna gaat u naar verpleegafdeling Orthopedie. Wordt u ’s avonds opgenomen? Dan wordt er op de verpleegafdeling bloed afgenomen. We spreken dit van tevoren goed met u af. Als u dat graag wilt, kan een gastvrouw van het ziekenhuis u begeleiden naar de afdeling.

Tijdens de opname heeft u de volgende zaken nodig:

 • Krukken ofOndergoed en nachtkleding (bij voorkeur met wijde of korte mouwen)
 • Comfortabele kleding (bijvoorbeeld een trainingsbroek)
 • Stevige schoenen, waarop u goed kunt lopen en waarvan de hakzijde is gesloten.
 • Toiletartikelen
 • Medicijnen die u gewoonlijk gebruikt

U kunt waardevolle bezittingen zoals sieraden of grote geldbedragen beter thuis laten. Dit is vanwege het risico op diefstal of vermissing. Het ziekenhuis is hiervoor namelijk niet aansprakelijk.

Opnamegesprek

Op de opnamelounge neemt een verpleegkundige alle informatie die u eerder heeft gegeven bij het gesprek met de orthopdieconsulent met u door. Wijzigingen kunt u op dat moment doorgeven. Ook krijgt u informatie over de operatie en over het programma tijdens de opnamedag. Uw partner of familielid mag bij dit gesprek aanwezig zijn.

Voor de operatie

Een uur voor de operatie trekt u een operatiejasje aan. U krijgt pijnmedicatie ter voorbereiding op de operatie en we markeren uw knie. Het is belangrijk dat u op dat moment nog even naar de wc gaat en goed uitplast.
Een verpleegkundige brengt u via de lounge naar de holding. Dat is de ruimte waar de eerste voorbereidingen plaatsvinden voor de operatie. Daarna wordt u naar de operatiekamer gebracht. Daar leggen we u op de operatietafel. De anesthesioloog kan dan beginnen met de voorbereiding voor de operatie. Welke anesthesie wordt toegepast, wordt van tevoren met u besproken, als dit nodig is.

De operatie

Om bij het enkelgewricht te kunnen komen, maakt de orthopedisch chirurg een verticale snede aan de voorkant van de enkel. Tijdens de operatie worden de aangetaste gewrichtsvlakken verwijderd. Daarna wordt het bot aangepast aan de vorm van de prothese met behulp van speciale instrumenten.

Prothese

De prothese bestaat uit twee metalen delen: een vlak deel aan de onderzijde van het scheenbeen en een bolvormig deel op het sprongbeen. Tussen beide metalen delen wordt een deel van hard plastic (polyethyleen) geplaatst . Deze vervangt het kraakbeen en zorgt ervoor dat de prothese soepel kan bewegen. Door een zo goed mogelijke stand van de enkelprothese wordt de rest van de voet ontlast.

Tijdsduur

De operatie duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Om infecties te voorkomen, dienen we u tijdens en na de operatie via een infuus een antibioticum toe.

Na de operatie

Na de operatie rijden we u naar de recovery (uitslaapkamer). Ook hier blijft u op bewakingsapparatuur aangesloten, zodat we uw lichaamsfuncties kunnen controleren. De recoveryverpleegkundige laat uw contactpersoon telefonisch weten dat de operatie klaar is.
Als u weer goed wakker bent en alle lichaamsfuncties in orde zijn, mag u terug naar de verpleegafdeling. De verpleegkundige van de afdeling stelt uw contactpersoon daarvan op de hoogte en mag dan op bezoek komen.
Na de operatie heeft u in uw arm een naaldje of infuus. Via deze weg krijgt u anti­biotica en eventueel vocht toegediend.

Terug op de afdeling

Terug op de verpleegafdeling mag u weer eten en drinken. Wassen en aankleden doet u meteen weer zo veel mogelijk zelf. Als het nodig is, helpt een verpleegkundige u daarbij.

Trombose

Vanwege de operatie neemt de kans op trombose (bloedstolsel) toe. Om trombose te voorkomen, krijgt u ‘s avonds na de operatie een bloed verdunnende injectie. Meestal dienen we deze toe in de buik. Het is de bedoeling dat u dit medicijn tot en met 6 weken na de operatie dagelijks blijft gebruiken. Tijdens uw opname leert u van de verpleegkundige op de afdeling hoe u zich kunt injecteren. U krijgt bij uw ontslag een recept mee.
Gebruikte u voor de operatie al bloedverdunners, zoals Acenocoumarol, Sintromitis, Fenprocoumon, Dabigatran of Marcoumar? Dan stellen we u hier na de operatie weer op in. U krijgt na de operatie tegelijkertijd bovenstaande injecties. Zodra u goed bent ingesteld op de bloedverdunners, zijn deze injecties niet meer nodig.

Zwelling van de enkel

Na de operatie kan de enkel wat dikker zijn. Het is belangrijk uw enkel zoveel mogelijk hoog te houden. U zet het voeteneinde van uw bed omhoog. Dit doet u door kussens onder het matras, of door de achterkant van het bed omhoog te zetten. Zit u in een stoel? Leg dan uw been op een andere stoel met 2 kussens onder uw been.

Liggen en slapen

Het is aan te raden om na de operatie op uw rug te slapen. Hierbij kunt u uw voet wat hoger op een kussen laten rusten om zwelling te voorkomen. Dit kan ook de pijnklachten verminderen, omdat uw enkel goed wordt ondersteund. In het ziekenhuis krijgt u een dekenboog, zo blijft uw voet vrij van de druk van het beddengoed.

Wond en wondverband

De eerste dag na de operatie worden het drukverband en de drain verwijderd door de gipsverbandmeester. Deze zal daarna gips aanleggen om het onderbeen en de voet. Hier mag u 2 weken niet op staan. Na deze 2 weken komt u op de gipskamer voor het verwijderen van de hechtingen en wondcontrole. Patiënten krijgen sinds kort een airwalker na 2 weken, voor een periode van 2 weken. Nadien mag ariwalker zelf en rustig aan belasten

Bloedafname en röntgenfoto

De eerste dag na de operatie neemt een laborant bloed af om bepaalde waarden in uw bloed te controleren. Op de dag van de operatie of de dag erna wordt op de afdeling Radiologie een controlefoto gemaakt van uw enkel.

Mobiliseren

De eerste dag na de operatie start u met fysiotherapie. De fysiotherapeut leert u om op een goede manier onbelast te lopen met elleboogkrukken of een looprek. Vaak wordt bij de eerste keer mobiliseren een looprek gebruikt als hulpmiddel.

Naar huis

Meestal gaat u de dag na de operatie met ontslag vanuit het ziekenhuis.

Thuiszorg

Voor de opname is met u besproken wat de mogelijkheden zijn als u na de operatie niet of met hulp naar huis kunt. Heeft u thuiszorg nodig voor hulp bij de lichamelijke verzorging, en/of wondverzorging? Dan schakelen we het Transferpunt van het ziekenhuis in. Is een tijdelijke opname in een verpleeghuis nodig? En komt u hiervoor in aanmerking? Dan regelt het Transferpunt dat al voor de opname.

Medicatie

Voordat u met ontslag gaat, neemt de verpleegkundige nog enkele praktische zaken met u door, zoals de controleafspraken. Wijzigt uw medicatie tijdens de ziekenhuisopname? Dan komt onze apothekersassistent bij u langs op de verpleegafdeling om daarover uitleg te geven.
Zij of hij kan de medicatie die u thuis moet gebruiken direct voor u meenemen. U hoeft dan dus niet meer langs uw eigen apotheek. Dat geldt ook voor de pijnmedicatie die door de arts is voorgeschreven voor de operatie. Houd er wel rekening mee dat u een eventuele eigen bijdrage dan met uw pinpas betaalt.

Overzicht ontslagmedicatie

Maakt u geen gebruik van de service van de politheek in het ziekenhuis? Dan krijgt u een overzicht van uw ontslagmedicatie mee en zo nodig een recept voor medicijnen. Uw huisarts en thuisapotheek ontvangen een overzicht van uw ontslagmedicatie.
Als u opgehaald wordt, is het handig dat alvast een rolstoel meegenomen wordt vanaf de ingang van het ziekenhuis.
Ook is het handig dat er een vuilniszak op de zitting van de passagiersstoel van de auto ligt zodat u makkelijk de auto in- en uit kunt stappen.

Waarschuwing: antibiotica bij toekomstige behandelingen en ingrepen

U krijgt bij uw ontslag uit het ziekenhuis een pasje mee. Hierop staat een link naar informatie over het gebruik van antibiotica bij toekomstige behandelingen en ingrepen. Dit advies blijft voor u levenslang van kracht. Dit geldt dus niet alleen voor de eerste maanden na de operatie.

Weer thuis

Vooral in de eerste week na de operatie zal uw enkel pijnlijk zijn en gaan kloppen als u deze naar beneden houdt. U merkt dat u uw enkel na de eerste week steeds langer naar beneden kunt houden zonder dat uw enkel pijn doet. De zwelling van de enkel kan lang aanhouden.
Een periode van 3 tot 6 maanden is hiervoor normaal. Het regelmatig aanspannen van de kuitspieren en het bewegen van de tenen helpt om de voet niet te veel te laten zwellen. Ook is het belangrijk uw enkel in de eerste weken na de operatie zo veel mogelijk hoog te houden.
De gemiddelde tijd voor de revalidatie na de plaatsing van de enkelprothese is 4 tot 9 maanden.

Fysiotherapie

Het echte revalidatieproces begint zodra uw gips is verwijderd. U moet nu eerst uw enkel in uw eigen tempo toenemend gaan belasten en sterker maken. Ook de beweging van de enkel moet langzaam beter worden. U kunt begeleiding krijgen van een fysiotherapeut in uw eigen woonomgeving. De verwijzing hiervoor kunt u krijgen van uw huisarts of orthopeed. U maakt daarna zelf een afspraak met uw fysiotherapeut.

Resultaat

In de meeste gevallen geeft de operatie verlichting van de pijn ten opzichte van de situatie voor de operatie. Hierdoor worden de dagelijkse activiteiten gemakkelijker. De behandelend arts moet beoordelen of u na de operatie een steunzool of aangepaste schoen moet dragen. Hoe goed de beweeglijkheid van de enkel wordt, hangt af van meerdere factoren. De situatie voorafgaand aan de operatie speelt hierbij een belangrijke rol.

Vragenlijsten

Voor en na de operatie kunt u het verzoek krijgen om een vragenlijst in te vullen. Deze lijsten zijn bedoeld om gegevens te verzamelen. Door het invullen van de lijsten na de operatie, weten we hoe het met u gaat. Dan kunnen we de situatie van voor en na de operatie met elkaar vergelijken. Zo gaan we na welk resultaat de operatie heeft gehad. Bij problemen nemen we ook contact met u op.

Complicaties

Net als bij andere operaties kunnen er complicaties optreden. De volgende complicaties zijn mogelijk:

 • Tijdens de operatie kan een zenuw beschadigd raken.
 • Rond de enkelprothese kan een infectie ontstaan. De kans op een infectie blijft altijd aanwezig zolang u een prothese heeft, dus ook langere tijd na de operatie.
 • Tijdens de operatie kan er een breuk van een van de enkelbotten optreden.
 • Instabiliteit: De pezen en banden kunnen van slechte kwaliteit zijn doordat ze herhaaldelijk beschadigd zijn geraakt. Hierdoor is het moeilijk om het nieuwe gewricht zo af te stellen dat het stabiel is in alle richtingen waarin de enkel zich beweegt.
 • Vanwege verminderde mobiliteit kunt u last krijgen van trombose. Om dit te voorkomen krijgt u gedurende 6 weken bloedverdunnende medicijnen voorgeschreven.
 • Er kan na de operatie een nabloeding optreden.
 • Slijtage en loslating. De gemiddelde levensduur van een prothese is 10 tot 15 jaar, afhankelijk van de belasting. Als de prothese is versleten, is het mogelijk om een hersteloperatie uit te voeren.

Controle

Na de operatie maken we verschillende afspraken met u.

 • De secretaresse maakt een belafspraak voor 5 tot 7 dagen na de operatie. De orthopedieconsulent neemt dan telefonisch contact met u op.
 • Ongeveer 2 weken na de operatie worden de hechtingen in het ziekenhuis verwijderd en er wordt nieuw gips aangelegd.
 • 4 weken na de operatie verwijderen van gips op de gipskamer.
 • Ongeveer 6 weken na de operatie komt u terug naar het ziekenhuis voor een controleafspraak met de orthopeed die u heeft geopereerd.
 • Voorafgaand aan deze afspraak gaat u naar de afdeling Radiologie voor een controlefoto.

Leefregels

Er zijn een aantal leefregels waarmee u rekening moet houden in de eerste 6 weken na de operatie. Hieronder de leefregels op een rij:

 • De eerste 2 weken na de operatie mag u uw voet niet belasten.
 • Leg uw been geregeld omhoog om zwelling te voorkomen.

Veel gestelde vragen en antwoorden

1. Wanneer neem ik contact op met de orthopedieconsulent?

 • Als de operatiewond gaat lekken terwijl dat eerder niet zo was of bij forse toename van wondlekkage.
 • Als u ineens hevige pijn heeft in de enkel, ongewone pijnklachten heeft of een toename van pijnklachten.
 • Bij koorts, hoger dan 38,5 graden Celsius, koude rillingen en als u zich hierbij ziek voelt.

2. Wanneer neem ik contact op met de gipskamer?

 • Als het gips te strak zit. Dit is te zien aan de blauw gekleurde tenen of teennagels. Ook kan toenemende pijn een teken zijn van te strak zittend gips.
 • Als de wond dusdanig heeft gelekt dat het gips erg vuil is geworden.

3. Hoe lang moet het gips om mijn enkel blijven zitten?

In totaal heeft u 2 weken gips en 2 een airwalker. De eerste 2 weken mag u niet belasten, de laatste 2 weken mag dat wel.

4. Hoe lang blijft mijn enkel pijnlijk?

Het is normaal dat u na de operatie niet meteen vrij van pijn en klachten bent. De eerste 3 maanden na de operatie neemt de pijn langzaam af.

5. Mijn enkel is gezwollen, is dat verontrustend?

Het is heel normaal dat u het eerste jaar na de operatie nog wat zwelling merkt in uw voet.

6. Hoe bouw ik pijnmedicatie af?

Hiervoor verwijzen we naar het afbouwschema dat u heeft meegekregen. Als dit niet voldoende werkt, mag u contact opnemen met de huisarts over het wijzigen van pijnmedicatie.

7. Wat voor kleding kan ik het beste dragen?

Draag kleding die u gemakkelijk uit- en aan kunt krijgen. Denk daarbij aan een broek met een elastische boord, ruime broekspijpen en soepele stof.

8. Wanneer mag ik weer…

Douchen of in bad?

In principe mag u gelijk weer douchen. Zorg er wel voor dat het gips niet nat wordt. U kunt hiervoor speciale hoezen kopen bij de drogist of een hulpmiddelencentrum bij u in de buurt.

Zwemmen?

Zodra u geen gips meer heeft, de wond genezen is en u veilig het water in en uit kunt stappen.

Autorijden?

Nadat het gips is verwijderd en u weer goed kunt lopen. En als u er zeker van bent dat u de pedalen met de geopereerde voet kunt bedienen en voldoende krachtig en snel kunt remmen.

Fietsen?

U mag weer fietsen zodra u veilig op- en af kunt stappen.

Werken?

Dit hangt af van het soort werk.
Bij een zittend beroep: zodra u voldoende kunt bewegen om naar uw werk te gaan en u uw enkel lang genoeg naar beneden kunt houden.
Bij een staand beroep: dan wordt werk afgeraden waarbij grote krachten op het been komen te staan of kans op verdraaiing van de enkel aanwezig is. Hierdoor is de kans op snellere slijtage en/of loslaten van enkelprothese aanwezig. Normaal lopen en staan geeft geen problemen.
De hervatting van uw werk wordt begeleid door uw bedrijfsarts.

Sporten?

Het nieuwe gewricht is een kunstgewricht en dit is altijd kwetsbaar. Tijdens alle sporten waarbij u springt, scherpe, krachtige en/of onverwachte bewegingen met de voet en enkel maakt, bestaat de kans op letsel van de geopereerde enkel. Het wordt afgeraden zulke extra risico’s te lopen. Zware lichamelijke inspanningen en sporten kunnen de levensduur van het nieuwe gewricht verkorten. Bespreekt u daarom met uw arts wanneer u welke sport weer mag beoefenen.

Versie: 20190025 08-2023 Totale enkelprothese

Specialisme: Orthopedie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.