Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. TIA-dagbehandeling
Terug naar bovenliggende pagina

TIA-dagbehandeling

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Wat is een TIA?

Een TIA wordt ook wel een voorbijgaande beroerte genoemd. De verschijnselen duren meestal maar kort. Het kan enkele minuten tot een kwartier duren, maar soms ook langer. Een TIA ontstaat als de bloedstroom naar de hersenen tijdelijk wordt verstoord. De hersenen krijgen dan geen zuurstof en voeding meer. Daardoor treden er uitvalverschijnselen op, zoals een halfzijdige verlamming of een spraakstoornis. Welke verschijnselen iemand heeft en hoe ernstig die zijn, hangt af van het gebied waar de doorbloedingsstoornis optreedt.

Een TIA kan een voorbode zijn van een beroerte. Door het nemen van de juiste maatregelen kan de kans op een beroerte met blijvende gevolgen worden verkleind. Het Martini Ziekenhuis wil daarom graag bijdragen aan het herkennen en behandelen van TIA’s. Als u in het Martini Ziekenhuis terechtkomt, wordt u binnen 1 dagdeel op een snelle professionele manier geholpen door een team van ervaren specialisten. Vaak zal de huisarts, soms in overleg met de neuroloog, starten met medicatie. Dit zijn vaak bloedverdunners.

De TIA-poli

 • Voor de TIA-poli krijgt u een afspraak in de ochtend (8.30 uur) of in de middag (13.30 uur, op maandagen om 14.15 uur). De afspraak is op onze afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF ).
 • U wordt eerst gezien door 1 van onze verpleegkundig specialisten op het gebied van CVA-zorg. Of door de neuroloog. Deze spreekt met u, onderzoekt u en vraagt daarna een aantal aanvullende onderzoeken aan. Dit is om erachter te komen wat de oorzaak van de TIA is. U krijgt ook alvast recepten mee voor verschillende medicijnen. Het hangt van de uitslagen af of u die medicijnen later ook zal moeten gebruiken.
 • U krijgt van de secretaresse te horen waar u moet zijn voor de verschillende onderzoeken in de uren daarna. Als u slecht ter been bent, kunt u dit aangeven. Een gastdame van het ziekenhuis brengt u dan naar de onderzoeksafdelingen. Tussen de onderzoeken door, kunt u wachten in het Martini Paviljoen.
 • Nadat u de onderzoeken heeft gehad, kunt u gewoon naar huis gaan. U bent dus maar een paar uur in het ziekenhuis. Aan het eind van de middag, tussen 16.00 en 17.15 uur, wordt u gebeld door de verpleegkundig specialist. Deze specialist bespreekt met u de uitslagen van de onderzoeken.

De onderzoeken

Meestal ondergaat u de volgende onderzoeken:

 • Bloedafname
 • Hartfilmpje
 • CT-scan (scan van het hoofd)
 • Duplex-onderzoek (echo-onderzoek van de bloedvaten in de hals)

Behandeling

Behandeling met medicijnen kan nieuwe TIA’s of een beroerte met ernstigere gevolgen voorkomen. Meestal schrijft de verpleegkundig specialist of neuroloog een combinatie van medicijnen voor. Dit zijn bloedverdunners, bloeddrukverlagende medicijnen en cholesterolverlagende medicijnen. Deze behandeling vermindert de kans op de vorming van bloedstolsels. En daarmee wordt het risico op nieuwe TIA’s en vooral een beroerte kleiner.

Operatie

Het kan zijn dat ernstige slagaderverkalking in de halsslagader de oorzaak is van de TIA. In dat geval kan de slagaderverkalking soms met een operatie worden verwijderd. De neuroloog verwijst u dan naar de vaatchirurg. Het is belangrijk dat deze operatie zo snel mogelijk wordt uitgevoerd.

Wat kunt u verder zelf doen?

Het is belangrijk dat u de medicijnen blijft gebruiken om een nieuwe TIA te voorkomen. Als u bijwerkingen heeft, bespreekt u dit met uw neuroloog of met uw huisarts. Krijgt u, ondanks de behandeling, toch weer uitvalverschijnselen? Neemt u dan direct contact op met uw huisarts of met 112. De belangrijkste maatregel die u zelf kunt nemen, is het volgen van een gezonde leefstijl. Denkt u aan:

 • Gezond eten met veel groente en fruit en weinig vet.
 • Niet roken.
 • Regelmatig aan lichaamsbeweging doen, minimaal een half uur per dag.
 • Mannen drinken niet meer dan 2 glazen alcohol per dag. En vrouwen niet meer dan 1 glas.

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over een TIA.

Kan ik nog een keer een TIA krijgen?
Een TIA kan 1 keer voorkomen of meerdere keren achter elkaar. Dat laatste gebeurt wanneer steeds bloedpropjes uit dezelfde verkalkte slagader losschieten. Als deze bloedpropjes allemaal dezelfde weg volgen, belanden ze steeds op dezelfde plek in een kleinere slagader. Zo blokkeren ze iedere keer op dezelfde plek even de bloedstroom. Bij elke tijdelijke blokkade ontstaat er een TIA met dezelfde verschijnselen. Soms wel 10 keer per week. Een bloedprop kan ook in een andere vertakking van de hersenslagaders terechtkomen. De gevolgen kunnen dan sterk verschillen van eerdere TIA’s. Meerdere TIA’s hoeven dus niet altijd dezelfde verschijnselen te veroorzaken.

Is een TIA gevaarlijk?
TIA’s zorgen niet voor blijvende beschadiging in de hersenen. TIA’s kunnen alleen wel een voorbode zijn van een veel ernstigere beroerte. 1 op de 4 mensen krijgt na een TIA binnen 5 jaar een beroerte, met blijvende gevolgen. Van de mensen die getroffen zijn door een blijvende beroerte, had een kwart vooraf kortdurende uitvalverschijnselen. Soms krijgt iemand meerdere TIA’s voordat een beroerte met blijvende gevolgen ontstaat.

Is een TIA hetzelfde als een beroerte?
Nee, de verschijnselen van een TIA zijn van voorbijgaande (tijdelijke) aard. Bij een beroerte duren de verschijnselen langer. Herstel kan soms lang duren en is niet altijd volledig. (Kijk voor meer informatie bij beroerte)

Mag ik autorijden na een TIA?
Na een TIA mag u 2 weken geen auto en/of motor besturen. Er zijn verschillende redenen voor een rijontzegging. Lees de folder Autorijden na een TIA/CVA voor uitgebreide informatie.

Versie: 1166422 05-2023 TIA Dagbehandeling

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.