Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Thuismonitoring bij zwangerschapsdiabetes
Terug naar bovenliggende pagina

Thuismonitoring bij zwangerschapsdiabetes

Folder

Inleiding

Zwangerschapsdiabetes is een vorm van diabetes (suikerziekte) die tijdens de zwangerschap wordt ontdekt. De zwangerschapshormonen remmen de werking van insuline. Hierdoor wordt de glucosewaarde in uw bloed te hoog. Het is belangrijk om dit in de gaten te houden. Daarom gaat u uw glucosewaarde thuis meten en doorgeven aan het ziekenhuis. Dit heet telemonitoring. In deze folder leest u waarom u dit doet en hoe het werkt. 

Thuismonitoring

Thuismonitoring betekent dat u gegevens over uw gezondheid doorgeeft. Dat doet u via een app op uw telefoon. Het ziekenhuis bewaakt de metingen op de achtergrond. Daarvoor krijgt u van het ziekenhuis een bloedglucosemeter. Dit apparaat meet hoeveel glucose er op een bepaald moment in uw bloed zit.

Hoe meet ik mijn glucosewaarde?

 • Was altijd eerst uw handen voordat u gaat meten.
 • Begin met de prikpen. Draai de dop eraf en plaats een nieuw naaldje (lancet) in de pen.
 • Haal een stripje uit het potje en plaats deze in de glucosemeter.
 • Prik nu met de prikpen in de zijkant van een vingertop.
 • Houd de glucosemeter met het stripje bij het druppeltje bloed. De waarde is na een paar seconden zichtbaar.
 • Vul deze waarde in de app in. U doet dit op vaste momenten.

Het ziekenhuis ziet uw meetgegevens en houdt de glucosewaarden in de gaten. Als de gemeten gegevens afwijken, neemt iemand contact met u op. Ook kunt u altijd contact met het ziekenhuis opnemen als u vragen heeft.

Hoe installeer ik de app?

U ontvangt een e-mail van het bedrijf Luscii op het e-mailadres dat bij het ziekenhuis bekend is. U kunt de Thuismeten app dan gaan installeren. Als u de e-mail niet direct ziet, kijk dan in uw spam of ongewenste mail.

 • U downloadt de app op uw telefoon in de App Store of Play Store. U gebruikt hiervoor de zoekwoorden Thuismeten of Luscii. Op het plaatje ziet u hoe het icoon van de app eruit ziet.
 • Zodra de app is geïnstalleerd, opent u de app.
 • U moet zich registreren in de app:
  • Vul in de app eerst uw e-mailadres in.
  • U krijgt een e-mail van Luscii met een controlecode.
  • Vul in de app die controlecode in. Doe dat binnen 15 minuten, anders verloopt de code en moet u zich opnieuw registreren.
  • Uw account is klaar voor gebruik.

Zet meldingen van de app aan

U ontvangt via de app meldingen. Bijvoorbeeld wanneer u een meting moet invullen. Zorg er daarom voor dat meldingen via e-mail of push-berichten aan staan. Hoe u dat doet, verschilt per telefoon. Bekijk hiervoor de handleiding van uw telefoon of tablet.

Problemen met de app?

Heeft u vragen over de werking van de app? Neem dan contact op met Luscii Support. Dit kan via e-mail: support@luscii.com of telefonisch: (085) 13 05 851.

U kunt ook de instructiefilmpjes van Luscii bekijken.
https://kb.luscii.com/nl/knowledge/pati%C3%ABnten#rondleiding-in-de-thuismeten-app

De metingen

 • In de app staan vragen klaar die u op die dag invult.
 • Afhankelijk van hoe het met u gaat, krijgt u elke dag of een paar keer per week de vraag om glucosewaarden door te geven.
 • Als u insuline moet gebruiken, vult u in hoeveel insuline u heeft gespoten. U meet op die dag 4 keer uw glucosewaarde. U doet dit:
  • In de ochtend als u nog niet heeft gegeten (nuchter).
  • 2 uur na het ontbijt, na de lunch en na het avondeten.

Uw ingevoerde gegevens worden regelmatig door het ziekenhuis gecontroleerd.

Let op: uw gegevens worden NIET METEEN gecontroleerd door het ziekenhuis, maar doordeweeks wel regelmatig. Na de controle wordt contact met u opgenomen als de glucosewaarden afwijken.

Mijn persoonsgegevens

De informatie die u via de app invult, is medische informatie. Het Martini Ziekenhuis werkt voor thuismonitoring samen met thuismonitoringcentra van andere Santeon-ziekenhuizen. De ziekenhuizen nemen samen met Luscii maatregelen om uw privacy te bewaken.

U heeft toestemming gegeven voor het delen van medische informatie. Alleen noodzakelijke medische persoonsgegevens worden in de app geplaatst. Deze worden gedeeld met Luscii en de thuismonitoringscentra. Wilt u geen toestemming meer geven? Neem dan contact op met de polikliniek Interne Geneeskunde via (050) 524 7430.

Wie bel ik bij medische vragen?

Bel bij vragen over thuismonitoring naar het telefonisch spreekuur diabetes. Dat kan op werkdagen van 08.30 – 09.30 uur via (050) 5245835.

Let op: thuismonitoring is geen vervanging van de spoeddienst. Heeft u direct hulp nodig? Bel dan naar de diabetesgeneeskunde via het secretariaat van Interne Geneeskunde. Dat kan op werkdagen tussen 08.30 en 16.00 via (050) 5247430. U vraagt dan naar de diabetesverpleegkunde. 

Heeft u medische vragen over de zwangerschap? Bel dan naar de polikliniek Gynaecologie op telefoonnummer (050) 5245840. Buiten kantoortijden is de polikliniek bereikbaar op telefoonnummer (050) 5246456.

Heeft u behoefte aan meer informatie over uw zwangerschap? Kijk voor algemene adviezen over de zwangerschap op de website van Thuisarts.nl. Dit is de website: http://www.thuisarts.nl.

Wanneer kan ik stoppen met thuismonitoring?

 • Na uw bevalling kunt u stoppen met het doorgeven van uw bloedglucosemetingen. In de app geeft u dan aan dat u bevallen bent.
 • 6 weken na de bevalling stuurt u op 2 dagen nog glucosemetingen in, ter controle.
 • U ontvangt op de dag van de ingeplande metingen een melding dat er opnieuw acties voor u klaarstaan. Tot die tijd hoeft u niets te doen. Daarna stopt de thuismonitoring.
 • Het kan zijn dat uw zorgverlener in overleg met u stopt met de thuismonitoring.

Belangrijk! Important! Önemli! Ważny! !م

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

The information in this brochure is important for you. If you have any difficulties understanding Dutch, please read this brochure together with somebody who can translate or explain the information to you.

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilde zorlanıyorsanız, bu broşürü size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Versie: 00023 04-2023 Thuismonitoring bij zwangerschapsdiabetes

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.