TENS (Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie)
Uw behandelend pijnarts heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld worden met een TENS-apparaat. In deze folder leest u meer over deze behandeling. De informatie in deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw behandelend arts.
Wat is TENS?
TENS is de afkorting voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Deze neurostimulatie gebeurt met een klein kastje. Het TENS-apparaat heeft 1 of 2 snoertjes waaraan u elektrodes vastmaakt. Deze elektrodes plakt u op de huid. Via de elektrodes krijgt u zwakke elektrische stroompjes toegediend. Deze stroompjes zorgen ervoor dat de pijnprikkels van het centrale zenuwcentrum minder worden.
Een behandeling met het TENS-apparaatje zorgt er ook voor dat uw lichaam meer pijnstillende stofjes (zoals endorfine, enkefaline) aanmaakt. Ook ontspant het uw spieren.
Voor wie is TENS?
Er zijn situaties waarin u geen TENS-apparaatje mag gebruiken, of alleen na overleg met uw behandelend arts:
- Tijdens zwangerschap.
- Als u een pacemaker of ICD hebt.
- Bij overgevoeligheid voor pleisters of tape.
- Bij ernstige huidaandoening of huidafwijking op de plek waar TENS gebruikt wordt.
- Bij kwaadaardige aandoeningen op de plek waar TENS gebruikt wordt.
- Bij epilepsie.
- Als u metalen implantaten heeft.
Eerste bezoek
Tijdens uw eerste bezoek geeft de Tensconsulent van de Pijnpoli u uitleg over het gebruik van de TENS. Met u wordt gekeken naar de beste plaats om de elektrodes te plakken en wordt het TENS-apparaat ingesteld. Ook wordt besproken hoe lang en vaak u het apparaat mag gebruiken. Dit eerste bezoek duurt ongeveer een uur. Als alles besproken is, krijgt u een TENS-apparaat mee naar huis. Thuis kunt u 2 weken uitproberen of het apparaat helpt met het verminderen van uw pijnklachten.
Gebruik van TENS
- Het is niet toegestaan het TENS-apparaat in het verkeer te gebruiken, bijvoorbeeld als u auto rijdt.
- In verband met uw veiligheid mag u het TENS-apparaat niet ’s nachts gebruiken.
- U mag de elektrodes nooit op uw halsslagader plakken.
Resultaat
Na ongeveer 2 weken wordt een vervolgafspraak met u gemaakt om het resultaat van de behandeling te bespreken. Als de behandeling heeft geholpen en uw pijnklachten zijn verminderd, dan wordt een TENS-apparaat bij uw zorgverzekeraar aangevraagd. Het TENS-apparaat valt onder de basisverzekering. Het kan zijn dat u bij sommige zorgverzekeraars een kleine bijdrage moet betalen voor de elektrodes en kabels. Hierover kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
Als de behandeling niet het gewenste effect heeft gekregen, brengt u het TENS-apparaat weer terug naar de Pijnpoli.
Versie: 00039 TENS 2023-08