Sterilisatie (vasectomie)
Algemeen
- Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
- Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
- Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
- Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.
Inleiding
Uw huisarts heeft u doorverwezen voor een sterilisatie. In deze folder leest u hoe een sterilisatie verloopt en hoe u zich op de ingreep voorbereidt. De informatie in deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.
Voorwaarden sterilisatie
U ontvangt van ons een oproep voor de sterilisatie. Hier leest u de voorwaarden voor een sterilisatie.
- U bent 30 jaar of ouder.
- U heeft geen kinderwens (meer).
- Uw partner is niet zwanger.
- U heeft geen hartkwaal.
- U gebruikt geen bloedverdunnende middelen.
- U heeft nooit een operatie in uw balzak of een gecompliceerd verlopen liesbreukoperatie gehad.
- U begrijpt dat een sterilisatie voor altijd is en dat een hersteloperatie moeizaam is.
- U begrijpt dat de sterilisatie met een plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd.
- U begrijpt dat u de sterilisatie waarschijnlijk zelf moet betalen, omdat zorgverzekeraars de ingreep meestal niet vergoeden.
- U regelt vervoer, zodat iemand u na de ingreep naar huis kan brengen.
Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan wordt u eerst gebeld voor een afspraak. Als het nodig is dat u eerst een afspraak heeft met een uroloog of een verpleegkundig specialist, dan krijgt u daarvoor een afspraak.
Sterilisatie
Bij een sterilisatie worden de zaadleiders doorgesneden en afgebonden. Sterilisatie veroorzaakt onvruchtbaarheid (steriliteit) bij de man. De zaadlozing blijft hetzelfde voelen. Er worden in de teelballen nog steeds zaadcellen gemaakt, maar deze kunnen niet meer doorstromen. De hoeveelheid sperma blijft ook gelijk.
Vergoeding
Bent u aanvullend verzekerd? Dan wordt de ingreep soms vergoed. Wij adviseren u om vooraf contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.
Voorbereiding
1 dag voor de sterilisatie scheert u uw balzak en liesplooien. U mag op de dag van de ingreep gewoon eten en drinken. U neemt een strak zittende onderbroek of zwembroek mee naar het ziekenhuis. Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de polikliniek Urologie.
Tijdsduur
De ingreep duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.
Verloop van de sterilisatie
U heeft eerst een kort gesprek met de uroloog. U gaat naar een kleedkamer waar u uw broek en onderbroek uittrekt. Daarna gaat u op de behandeltafel liggen. De balzak wordt ontsmet en afgedekt met een steriel laken. Daarna wordt aan 1 kant in de balzak de zaadleider opgezocht. Dan krijgt u een paar verdovende injecties in de balzak. Dit zorgt even voor een onprettig gevoel.
Door een kleine snee in de balzak wordt de zaadleider naar buiten gehaald. Dat zorgt even voor een onprettig gevoel in uw buik. Daarna wordt de zaadleider doorgeknipt en afgebonden.
De huid van uw balzak wordt gehecht met materiaal dat na ongeveer 1 week vanzelf oplost.
Deze stappen worden daarna ook aan de andere kant van uw balzak uitgevoerd.
Na de ingreep
Na de ingreep mag u naar huis. Zorg voor vervoer, want het is niet verstandig om zelf te rijden.
U doet 24 uur rustig aan. U doet geen zwaar werk en u tilt geen zware dingen. U gaat niet fietsen en de eerste 7 dagen gaat u niet sporten. Meestal kunt u de dag na de operatie weer aan het werk, behalve als het lichamelijk zwaar is.
Als de verdoving is uitgewerkt, kunnen uw liezen en balzak pijnlijk aanvoelen. U mag dan een pijnstiller nemen (paracetamol). Zorg dat het wondje zo droog mogelijk is. U mag wel douchen, maar niet baden of zwemmen.
Een blauwe plek, een gezwollen balzak of een druppeltje bloed is niet erg. Heeft u last van een grote zwelling, koorts of heftige pijn? Of blijft het wondje bloeden? Dan kunt u de eerste 24 uur na de ingreep bellen met de spoedeisende hulp. Daarna neemt u contact op met uw huisarts.
Adviezen
Om uw balzak goed te laten genezen en omdat het erg gevoelig kan zijn, kunt u de eerste week na de ingreep nog beter geen lichamelijke gemeenschap hebben. Na de eerste week kan dit weer, maar dan moet u nog wel anticonceptie gebruiken, zoals een condoom. Dit blijft u doen tot zaadonderzoek laat zien dat er geen levende zaadcellen meer zijn. Na de operatie bent u niet direct steriel (onvruchtbaar). Er kunnen tijdens een zaadlozing nog steeds levende zaadcellen vrijkomen. U moet zeker nog 3 maanden anticonceptie blijven gebruiken en daarna uw zaadlozing laten controleren.
Bijzonderheden
- De ingreep is definitief. Bij 1 op 5000 mannen bestaat de kans dat de verbinding van de zaadleider zich spontaan herstelt. In dat geval is er weer kans op bevruchting.
- 5 procent van de mannen die zich laat steriliseren heeft kans op chronische pijn in de balzak.
- 2 tot 6 procent van de mannen krijgt spijt van de ingreep, meestal door een hernieuwde kinderwens. Een sterilisatie wordt niet uitgevoerd als uw partner zwanger is. Het advies is om niet tot sterilisatie over te gaan als uw kind jonger is dan 1 jaar.
Voordat u naar huis gaat, krijgt u een formulier mee met instructies en een potje voor sperma(zaad)onderzoek na de sterilisatie. Het potje met uw zaadlozing levert u 3 maanden na uw sterilisatie in. In deze 3 maanden moet u minimaal 24 zaadlozingen hebben gehad. De uitslag is binnen 3 weken bekend. Daarover krijgt u van ons schriftelijk bericht. Soms komt het voor dat u nog een keer een spermamonster moet inleveren.
Versie: 316447 06-2023 Cystoscopie