Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Slaapapneusyndroom
Terug naar bovenliggende pagina

Slaapapneusyndroom

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U bent door uw huisarts doorverwezen naar het Martini Slaapcentrum omdat u klachten heeft met slapen. Deze klachten kunnen ontstaan door een slaapapneusyndroom. In deze folder leest u wat het slaapapneusyndroom is. Ook leest u welke onderzoeken en behandelingen mogelijk zijn in het Martini Slaapcentrum. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Slaapapneusyndroom

 • Het woord apneu betekent ‘zonder lucht’. Een slaapapneu is een pauze van de ademhaling van langer dan 10 seconden tijdens de slaap. Hierdoor daalt het zuurstofgehalte in uw bloed.
 • Bij een slaapapneu reageren de hersenen met een signaal, waardoor u minder diep gaat slapen of wakker wordt. Hierdoor ademt u weer normaal door.
 • Een slaapapneu komt veel voor bij mensen met vernauwingen in de neus of de keelholte.  Denk daarbij aan grote amandelen, een grote tong, een lang, slap, zacht gehemelte en huig. Verder komt het slaapapneusyndroom ook vaker voor bij mensen met overgewicht, hartfalen en bij neurologische aandoeningen. Bij ernstige klachten is het verstandig dat u zich daarvoor laat behandelen.

Er is sprake van slaapapneusyndroom wanneer iemand:

 • ’s Nachts meer dan 5 keer per uur een ademstilstand heeft.
 • Overdag slaperig of vermoeid is, zonder dat daar een goede reden voor is.

Verschillende vormen 

Er zijn verschillende vormen van het slaapapneusyndroom.

Obstructief slaapapneusyndroom
Tijdens de slaap verslappen alle lichaamsspieren en dus ook de spieren van de keel en het zachte gedeelte van het gehemelte. Bij sommige snurkende mensen is de keelholte heel nauw. Daardoor worden het zachte gehemelte, de huig, keelwand of het begin van de tong tijdens de slaap af en toe tegen elkaar aan gezogen. Zo wordt de luchtweg afgesloten (een obstructie) en volgt er een ademstilstand.

Centraal slaapapneusyndroom
Bij een centraal slaapapneu syndroom geven de hersenen tijdens de slaap geen prikkel af om te ademen. Hierdoor stopt de ademhaling tijdelijk. Deze vorm van slaapapneu komt vooral voor bij mensen met een hartziekte en na een beroerte. Ook pijnstillers met morfine (opiaten) kunnen een centraal slaapapneu veroorzaken. Tenslotte kan centraal slaapapneu ontstaan bij mensen met een zenuw- of spierziekte.

Gemengd slaapapneusyndroom
Deze vorm van slaapapneusyndroom is een combinatie van een obstructief en centraal slaapapneu.

Gevolgen 

 • Uw hersenen geven een signaal dat ervoor zorgt dat de ademhaling na een slaapapneu weer op gang komt. Door dit hersensignaal slapen mensen met een slaapapneusyndroom ’s nachts niet genoeg diep. Hierdoor voelt u zich vaak erg moe. Het kan zo erg zijn dat u overdag zomaar in slaap valt.
 • Ook kunt u last hebben van een slechte concentratie en vergeetachtigheid. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden, bijvoorbeeld in het verkeer. Door de hersensignalen heeft u ’s nachts ook een hogere bloeddruk. Dat is erg zwaar voor uw hart- en bloedvaten. Zonder behandeling van het slaapapneusyndroom kunt u overdag een hoge bloeddruk krijgen.

Doordat de slaap vaak wordt verstoord, krijgt iemand met een slaapapneusyndroom overdag vaak klachten:

 • Veel last van slaperigheid (hypersomnie).
 • Seksuele problemen.

Andere veel voorkomende klachten zijn:

 • Heftig snurken.
 • Onrustige nachten.
 • Veel zweten in de nacht.
 • Wakker worden met het gevoel dat u stikt.
 • Hoofdpijn in de ochtend.
 • Een droge mond in de ochtend.
 • Hart-­ en vaatziekten (alleen in ernstige gevallen).
 • ‘s Nachts vaak moeten plassen.

Onderzoek

Uw huisarts meldt u aan voor een onderzoek bij het Slaapcentrum. In het Slaapcentrum doet een behandelteam verder onderzoek naar de oorzaak van uw slaapproblemen. Dat team bestaat uit een longarts, KNO arts, neuroloog, klinisch neurofysioloog, gezondheidspsycholoog, tandarts en gespecialiseerde verpleegkundigen. Het team vertelt u welke behandeling u krijgt.Als uw arts denkt dat u mogelijk een slaapapneusyndroom heeft, wordt er een slaaponderzoek (polygrafie/polysomnografie) met u afgesproken.

Behandeling

Als het onderzoek is afgerond, bespreekt het behandelteam de uitslag. Zij vertellen u daarna welke behandeling het beste bij u past. Met de behandeling wil het behandelteam uw klachten van vermoeidheid overdag en ademstilstand tijdens het slapen zoveel mogelijk wegnemen. Er zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk.

Behandeling met CPAP (Continuous Positive Airway Pressure)
De CPAP is een soort luchtpomp. De pomp haalt extra lucht uit de slaapkamer en blaast deze via een slang en een masker in uw neus (en mond). Door de verhoogde luchtdruk blijven uw luchtwegen open en worden apneus zo veel mogelijk voorkomen.

Behandeling met MRA (Mandibulair Repositie Apparaat)
Het MRA bestaat uit twee kunststof plaatjes die over de tanden en kiezen worden geschoven. Hierbij wordt de onderkaak iets naar voren getrokken. Hierdoor komt er meer ruimte achterin de keel, waardoor de luchtweg niet meer zo snel wordt afgesloten. Dat zorgt ervoor dat uw adem minder stopt.

Operatie in het neus-, mond- en keelgebied
Door deze operatie krijgt u meer ruimte in de keelholte. Hierdoor kan de luchtweg minder makkelijk worden afgesloten tijdens de slaap. Dat zorgt ervoor dat uw adem minder stopt.

Vergoeding

In de meeste gevallen vergoedt de ziektekostenverzekeraar de behandeling.

Versie: 1260428 06-2023 Slaapapneusyndroom

Specialisme: Longziekten
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.