Kleine polsbreuk bij een kind (Torusbreuk)
Uw kind heeft een kleine breuk in de ellepijp of het spaakbeen ter hoogte van de pols (torusbreuk). Dit is een knikje in het bot. We behandelen de breuk met een brace en een sling. Dit is een soort mitella. Om stijfheid van de pols te voorkomen, is het belangrijk dat uw kind na 1-2 weken begint met bewegen.
De behandeling
Deze torusbreuk van de pols of onderarm komt vaak voor bij kinderen. We behandelen deze breuk met een afneembare brace en een sling. Dit is een soort mitella.
Tijd | Behandeling |
Na 0-1 week | Sling, verwijderen zodra de pijn het toelaat. Brace nog blijven dragen. |
1-2 weken | Brace, verwijderen zodra de pijn het toelaat. |
3-4 weken | Vrij bewegen van de pols. |
Na 4 weken | Uw kind kan weer sporten en gymmen. |
Instructies
- De brace en sling houden de arm in een prettige positie. Uw kind mag de sling afdoen zodra de pijn dat toelaat. De brace mag na 1 week verwijderd worden. Heeft uw kind na 1 week nog te veel pijn? Dan mag uw kind het gebruik van de brace in de tweede week langzaam afbouwen. Daarna moet de brace af blijven.
- De breuk zit dicht bij de pols. Daarom is het belangrijk dat uw kind na 1 tot 2 weken begint met bewegen. Dat voorkomt stijfheid van de pols en het bevordert de genezing en het herstel.
- Na 3 weken mag uw kind voorzichtig weer activiteiten uitvoeren. Echter alleen als hij of zij de pijn kan verdragen. Als het niet lukt, kan uw kind beter nog even wachten.
- Tijdens het douchen mag de brace even worden verwijderd. Let er op dat de arm helemaal droog is voor u de brace weer omdoet.
- Heeft uw kind pijn? Gebruik dan paracetamol. Wacht niet met paracetamol geven totdat uw kind teveel pijn heeft. Neem het altijd verspreid over de dag in.
Herstel
- Een controle op de polikliniek is in principe niet nodig. Meestal geneest de breuk binnen enkele weken volledig.
- Blijft uw kind pijn houden of blijft de pols minder goed functioneren? Neem dan contact op met onze Breuklijn. Als een controle dan toch nodig is, maken we een afspraak.
Oefeningen
Het is belangrijk dat uw kind de pols beweegt zodra de pijn dit toelaat. Met het normaal bewegen van de pols, oefent uw kind de pols ook. Specifieke oefeningen zijn niet nodig.
Vragen?
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Orthopedie. Heeft uw kind na de behandeling onverwacht veel pijn of houdt de pijn lang aan? Neem dan contact op met onze Breuklijn. Dat kan op werkdagen tussen 10.00 en 11.00 uur via (050) 524 7169.
Tevredenheid
Wij gaan ervan uit dat de behandeling naar tevredenheid loopt. Bent u niet tevreden? Bespreek dit dan eerst met degene die hiervoor direct verantwoordelijk is. U kunt ook een afspraak maken met het hoofd van de afdeling of met de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis. Meer informatie hierover vindt u op: Vertel het ons (martiniziekenhuis.nl)
Versie: 00009 03-2021 Kleine polsbreuk bij een kind (Torusbreuk)
Contact informatie
-
Telefoonnummer: (050) 524 7169 Openingstijden: Op werkdagen tussen 10.00 en 11.00 uur. Bijbehorende specialisme(n): -
Routenummer: 0.3 Telefoonnummer: (050) 524 5970 Faxnummer: (050) 524 5989 E-mailadres: orthopedie@mzh.nl
Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)Openingstijden: Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur. Bijbehorende specialisme(n):