Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. SEH nazorg: Hamervinger of malletvinger
Terug naar bovenliggende pagina

Hamervinger of malletvinger

Folder

Inleiding

U hebt een malletvinger, ook wel hamervinger genoemd. Bij een malletvinger kunt u het kootje aan de top van uw vinger niet strekken. Dit komt omdat de pees is afgescheurd of omdat een stukje bot met de pees is afgebroken. Dit letsel herstelt doorgaans zonder restklachten. U moet de spalk continu, 24 uur per dag dragen. U maakt zelf een afspraak met de handtherapeut na 6 weken (bij een breuk) of na 8 weken (bij een afgescheurde pees).

De behandeling

Een malletvinger komt vaak voor. Een operatie is meestal niet nodig.
Er zijn 2 mogelijkheden:

 • U bent tijdens kantoortijd op de Spoedeisende Hulp gekomen. Dan krijgt u in principe op de Gipskamer direct een speciaal op maat gemaakte spalk om uw vinger recht te houden.
 • U bent buiten kantoortijd op de Spoedeisende Hulp gekomen. U krijgt dan een tijdelijke spalk. Binnen een week krijgt u een afspraak bij de Gipskamer. Hier leggen we een speciaal op maat gemaakte spalk aan. U kunt zich melden bij de balie op de Gipskamer. 
Tijd Behandeling
0-8 weken Continu een spalk dragen.
8-10 weken Start handtherapie (na advies therapeut starten met oefeningen).
Spalk dragen in de nacht en bij risicomomenten.

Instructies

 • U moet de spalk continu (24 uur per dag) dragen.
 • Als u de spalk toch afdoet en de vinger buigt, moet de genezing weer opnieuw beginnen. U begint dan weer van voren af aan met het tellen van de weken. De kans op volledige genezing is dan kleiner.
 • Heeft u een afgescheurde pees? Dan moet u de spalk 8 weken dragen.
 • Hierna moet u de spalk nog 2 weken in de nacht dragen. Op advies van de handtherapeut moet u de spalk soms langer dragen.
 • Draag de spalk ook overdag bij activiteiten waarbij de vinger het risico loopt geblesseerd te raken.
 • De vinger en spalk mogen niet nat worden, om irritatie en verweking van de huid te voorkomen. Probeer het wassen van uw vinger te beperken. Wanneer u uw vinger wast, is het belangrijk om de vinger recht te houden bij het verwijderen van de spalk. Dit kan door de hand plat op tafel te leggen.
 • Heeft u pijn? Gebruik dan paracetamol. Wacht niet met paracetamol nemen totdat u te veel pijn heeft. Neem het altijd verspreid over de dag in. U kunt maximaal 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg paracetamol innemen op vaste tijden.

Herstel

 • U krijgt op de Gipskamer een verwijzing voor een handtherapeut. U kunt een afspraak maken met de handtherapeut na 8 weken De handtherapeut beoordeelt wanneer u kunt beginnen met oefenen. Hij of zij geeft u instructies over het oefenen van de vinger en het gebruik in het dagelijks leven. Let hierbij op dat u de oefeningen langzaam opbouwt en geen plotselinge knijpbewegingen maakt. Als u dit wel doet, kan de pees opnieuw beschadigen.
 • In principe is de vinger na 3 maanden weer volledig belastbaar.

Wanneer neemt u contact met ons op?

Als u vragen heeft, kunt u contact met ons opnemen met de Breuklijn. Als een controle noodzakelijk is, maken we een afspraak. Neem ook contact op met de Breuklijn als:

 • De pijn erg toeneemt.
 • Tijdens de oefenperiode het topje toch weer gaat hangen.
 • De spalk niet meer mooi aansluit.
 • De spalk schoongemaakt moet worden.

Spalk niet zelf vervangen

U mag de spalk tussentijds absoluut niet zelf verwijderen. Neem bij een te ruime spalk of om hygiënische redenen contact met ons op met de Breuklijn.

Oefeningen

Het is belangrijk dat u geen oefeningen doet met de vinger voordat u bij de handtherapeut bent geweest. Als u mag beginnen met oefenen, geeft de handtherapeut u specifieke oefeningen.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Orthopedie. Heeft u na de behandeling onverwacht veel pijn of houdt de pijn lang aan? Neemt u dan contact op met onze Breuklijn. Dat kan op werkdagen tussen 10.00 en 11.00 uur via (050) 524 7169.

Versie: 00008 03-2021 Hamervinger of malletvinger

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.