Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. SEH nazorg: Enkelbandletsel (met Weber A of avulsiefractuur)
Terug naar bovenliggende pagina

Enkelbandletsel (met Weber A of avulsiefractuur)

Folder

U heeft een breuk in het uiterste deel van uw kuitbeen (Weber A) of een los botschilletje van een van de botten in uw enkel (avulsiefractuur). Zo’n breuk is vergelijkbaar met een scheur in de enkelbanden en wordt dan ook net zo behandeld. Dit letsel herstelt in principe goed en zonder problemen. We behandelen dit met een soort kous (tubigrip) en een enkelbrace.

De behandeling

De behandeling bestaat uit een tubigrip en een enkelbrace. Zo heeft u minder pijn en geneest het letsel het snelst. In het ziekenhuis kunt u krukken huren.

Tijd Behandeling
Na 0-1 week
 • Tubigrip dragen.
 • Brace dragen zodra de zwelling dit toelaat (meestal na 4 dagen).
1-3 weken
 • Tubigrip en brace dragen.
 • Op geleide van de pijn proberen te lopen (eventueel met krukken). Tijdens rust uw enkel hoog houden.
3-6 weken
 • Gebruik van brace afbouwen. Mag iets pijn doen, maar niet te veel.
 • Start met lopen op stevige schoen, zonder krukken.
 • Start met oefeningen
Na 6 weken
 • Hervatten sport en gymnastiek. Het kan zijn dat dit pas na 3-6 maanden goed lukt

Instructies

Volg de volgende instructies voor een zo goed mogelijke genezing.

 • Draag de enkelbrace in combinatie met een stevige schoen, bijvoorbeeld een goede wandelschoen of sneaker. U mag op de voet staan zodra de pijn dat toelaat. Houdt er rekening mee dat u bij de eerste stappen pijn kan hebben. Dit moet na een aantal stappen verminderen.
 • Het gebruik van de brace bouwt u na 3 tot 6 weken langzaam af.
 • In de eerste week is het belangrijk dat u de enkel zo veel mogelijk hoog houdt. Voelt de brace strakker aan? Houd de enkel dan omhoog. De zwelling neemt dan af, waardoor de druk en pijn minder worden.
 • Omdat de breuk in de buurt van uw enkelgewricht zit, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk begint met bewegen van de enkel. Dit voorkomt dat de enkel stijf wordt. Dit kunt u doen door: 
  - De enkel in rust te bewegen, oefeningen staan in de Virtual Fracture Care app
  - Te gaan lopen, opbouwend met hulp van krukken
  - Als de pijn het toelaat mag u vanaf week 3 rustig gaan fietsen
 • Het is belangrijk dat u nooit door de pijn heen oefent, omdat het dan juist minder goed herstelt.
 • De eerste 6 weken kunt u beter geen sporten beoefenen waarbij u uw enkel belast. Daarna kunt u dit, op basis van pijnklachten, langzaam opbouwen. In het begin kunt u eventueel de enkelbrace gebruiken.
 • Heeft u pijn? Gebruik dan paracetamol. Wacht niet met paracetamol nemen totdat u te veel pijn heeft. Neem het altijd verspreid over de dag in. U kunt maximaal 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg paracetamol innemen op vaste tijden.

Herstel

Een controle op de polikliniek is in principe niet nodig. Meestal geneest de breuk binnen enkele weken volledig. Het kan tot 8 weken duren voordat u de enkel weer volledig kunt gebruiken. Bent u na 6 weken ontevreden over de functie van uw enkel? Dan kunt u een fysiotherapeut inschakelen. In de Virtual Fracture Care app staan oefeningen om beter te herstellen.

Heeft u veel pijn, neemt de pijn erg toe of verminderd de pijn niet? Neem dan contact op met onze Breuklijn. Als een controle dan toch nodig is, maken we een afspraak.

Oefeningen

Na een breuk van de enkel kan stijfheid, krachtsverlies en een verstoorde coördinatie optreden. Onderstaande oefeningen helpen daar tegen.

Wanneer mag u welke oefening doen?

Na drie weken mag u beginnen met oefenen. Begin met onbelast oefenen, dit zijn oefeningen die u doet zonder op de voet te staan. Start daarna met belast oefenen. Oefen alleen als de pijn dit toelaat. Volg onderstaande instructies:

 • Oefen minstens 3 keer per dag en herhaal iedere 10 tot 15 keer.
 • Bouw geleidelijk op, neem zo nodig rust na het doen van oefeningen door het been weer hoog te leggen
 • U kunt eventueel in warm water oefenen.

Oefening 1: Onbelast oefenen

Start met passief oefenen en ga daarna verder met actief oefenen.

Passief oefenen: buig, strek en beweeg de enkel met uw handen.
Actief oefenen: span de spieren van de kuit en voet aan, buig, strek en beweeg de enkele hierbij in alle richtingen.

Of bekijk de video’s in de Virtual Fracture Care App – onder folder: Weber A/avulsie bij enkelbandletsel. Virtual Fracture Care App downloaden?  Klik hier om de app te downloaden voor iOS en hier om de app te downloaden voor Android.

Oefening 2: Belast oefenen

Start met passief oefenen en ga daarna verder met actief oefenen.

Passief oefenen: ga zitten en doe rekoefeningen met behulp van uw lichaamsgewicht, zoals weergeven in de onderstaande afbeeldingen:

Foto 1. Zet uw voet ver van de stoel op de grond en probeer de hiel op de grond te zetten.
Foto 2. Schuif uw voet dichter bij de stoel en probeer de hiel weer op de grond te zetten.

Actief oefenen: ga staan en doe rekoefeningen met behulp van uw lichaamsgewicht, zoals weergeven in de onderstaande afbeeldingen.

 

Foto 1. Strek uw enkel zo ver mogelijk uit.
Foto 2. Zet uw voet weer plat neer op de grond.

Foto 3. Stap met uw gezonde voet achter uw oefen-voet.
Foto 4. Strek uw enkel weer zo ver mogelijk uit.

 

Of bekijk de video’s in de Virtual Fracture Care App – onder folder: Weber A/avulsie bij enkelbandletsel. 

Overige oefeningen:

Belangrijk is om te oefenen om goed op het aangedane been te staan, als de pijn dit toelaat. Goed lopen begint met goed op één been kunnen staan. Probeer tevens de enkel weer zo normaal mogelijk te gebruiken, als de pijn dit toelaat. Om een normaal looppatroon te krijgen, is iedere stap een oefening.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Orthopedie. Heeft u na de behandeling onverwacht veel pijn of houdt de pijn lang aan? Neem dan contact op met onze Breuklijn.

Versie: 00002 03-2021 Enkelbandletsel (met Weber A of avulsiefractuur)

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.