Enkelbandletsel (met Weber A of avulsiefractuur)
Op werkdagen tussen 10.00 en 11.00 uur.
Tel.: (050) 524 7169
Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.
U heeft een breuk in het uiterste deel van uw kuitbeen (Weber A) of een los botschilletje van een van de botten in uw enkel (avulsiefractuur). Zo’n breuk is vergelijkbaar met een scheur in de enkelbanden en wordt dan ook net zo behandeld. Dit letsel herstelt in principe goed en zonder problemen. We behandelen dit met een soort kous (tubigrip) en een enkelbrace.
De behandeling bestaat uit een tubigrip en een enkelbrace. Zo heeft u minder pijn en geneest het letsel het snelst. In het ziekenhuis kunt u krukken huren.
Tijd | Behandeling |
Na 0-1 week |
|
1-3 weken |
|
3-6 weken |
|
Na 6 weken |
|
Volg de volgende instructies voor een zo goed mogelijke genezing.
Een controle op de polikliniek is in principe niet nodig. Meestal geneest de breuk binnen enkele weken volledig. Het kan tot 8 weken duren voordat u de enkel weer volledig kunt gebruiken. Bent u na 6 weken ontevreden over de functie van uw enkel? Dan kunt u een fysiotherapeut inschakelen. In de Virtual Fracture Care app staan oefeningen om beter te herstellen.
Heeft u veel pijn, neemt de pijn erg toe of verminderd de pijn niet? Neem dan contact op met onze Breuklijn. Als een controle dan toch nodig is, maken we een afspraak.
Na een breuk van de enkel kan stijfheid, krachtsverlies en een verstoorde coördinatie optreden. Onderstaande oefeningen helpen daar tegen.
Na drie weken mag u beginnen met oefenen. Begin met onbelast oefenen, dit zijn oefeningen die u doet zonder op de voet te staan. Start daarna met belast oefenen. Oefen alleen als de pijn dit toelaat. Volg onderstaande instructies:
Start met passief oefenen en ga daarna verder met actief oefenen.
Passief oefenen: buig, strek en beweeg de enkel met uw handen.
Actief oefenen: span de spieren van de kuit en voet aan, buig, strek en beweeg de enkele hierbij in alle richtingen.
Of bekijk de video’s in de Virtual Fracture Care App – onder folder: Weber A/avulsie bij enkelbandletsel. Virtual Fracture Care App downloaden? Klik hier om de app te downloaden voor iOS en hier om de app te downloaden voor Android.
Start met passief oefenen en ga daarna verder met actief oefenen.
Passief oefenen: ga zitten en doe rekoefeningen met behulp van uw lichaamsgewicht, zoals weergeven in de onderstaande afbeeldingen:
Foto 1. Zet uw voet ver van de stoel op de grond en probeer de hiel op de grond te zetten.
Foto 2. Schuif uw voet dichter bij de stoel en probeer de hiel weer op de grond te zetten.
Actief oefenen: ga staan en doe rekoefeningen met behulp van uw lichaamsgewicht, zoals weergeven in de onderstaande afbeeldingen.
Foto 1. Strek uw enkel zo ver mogelijk uit.
Foto 2. Zet uw voet weer plat neer op de grond.
Foto 3. Stap met uw gezonde voet achter uw oefen-voet.
Foto 4. Strek uw enkel weer zo ver mogelijk uit.
Of bekijk de video’s in de Virtual Fracture Care App – onder folder: Weber A/avulsie bij enkelbandletsel.
Belangrijk is om te oefenen om goed op het aangedane been te staan, als de pijn dit toelaat. Goed lopen begint met goed op één been kunnen staan. Probeer tevens de enkel weer zo normaal mogelijk te gebruiken, als de pijn dit toelaat. Om een normaal looppatroon te krijgen, is iedere stap een oefening.
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Orthopedie. Heeft u na de behandeling onverwacht veel pijn of houdt de pijn lang aan? Neem dan contact op met onze Breuklijn.
Versie: 00002 03-2021 Enkelbandletsel (met Weber A of avulsiefractuur)