Breuklijn
Op werkdagen tussen 10.00 en 11.00 uur.
Tel.: (050) 524 7169
Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.
U heeft uw enkel verzwikt. Bij een verzwikking klapt uw voet plotseling naar binnen of buiten. Het gevolg is een pijnlijke en dikke enkel. Dit letsel herstelt in principe goed en zonder problemen. Daarom maken we geen standaard poliklinische controle afspraak, deze is over het algemeen niet nodig.
Na een verkeerde stap of beweging klapt uw voet soms naar binnen of buiten. Dit noemen we verzwikken, distorsie of verstuiken. De enkelband aan de buitenkant van uw enkel rekt uit of scheurt in. Hierbij ontstaan vaak kleine scheurtjes in de enkelband en bloedvaatjes. Het komt bijna nooit voor dat de enkelband helemaal afscheurt. Na het verzwikken kan een zwelling ontstaan. Er ontstaat vaak een balvormige blauwe plek, meestal aan de buitenzijde van de enkel. We behandelen een verzwikte enkel met een drukverband of een elastische kous.
Volg de volgende instructies voor een zo goed mogelijke genezing.
Vanwege de zwelling is onderzoek van de enkelbanden niet goed mogelijk. Dit kan pas na 4 tot 7 dagen als de zwelling minder is geworden. U kunt hiervoor zelf een afspraak maken bij uw huisarts. Soms maken we een afspraak op de polikliniek in het ziekenhuis.
Na letsel van de enkelbanden kan stijfheid, krachtsverlies en een verstoorde coördinatie optreden. Onderstaande oefeningen helpen om dit tegen te gaan.
Het is belangrijk dat u direct zo veel mogelijk begint met oefenen, als de pijn dit toelaat. Dit voorkomt dat de enkel stijf wordt. Begin met onbelast oefenen, dit zijn oefeningen die u doet zonder op de voet te staan. Start daarna met belast oefenen. Oefen alleen als de pijn dit toelaat.
Start met passief oefenen en ga daarna verder met actief oefenen.
Passief oefenen: buig, strek en beweeg de enkel met uw handen.
Actief oefenen: span de spieren van de kuit en voet aan, buig, strek en beweeg de enkel hierbij in alle richtingen.
Start met passief oefenen en ga daarna verder met actief oefenen.
Passief oefenen: ga zitten en doe rekoefeningen met behulp van uw lichaamsgewicht, zoals weergeven in de onderstaande afbeeldingen:
Foto 1. Zet uw voet ver van de stoel op de grond en probeer de hiel op de grond te zetten.
Foto 2. Schuif uw voet dichter bij de stoel en probeer de hiel weer op de grond te zetten.
Actief oefenen: ga staan en doe rekoefeningen met behulp van uw lichaamsgewicht, zoals weergeven in de onderstaande afbeeldingen.
Foto 1. Strek uw enkel zo ver mogelijk uit.
Foto 2. Zet uw voet weer plat neer op de grond.
Foto 3. Stap met uw gezonde voet achter uw oefen-voet.
Foto 4. Strek uw enkel weer zo ver mogelijk uit.
Belangrijk is om te oefenen om goed op het aangedane been te staan, als de pijn dit toelaat. Goed lopen begint met goed op één been kunnen staan. Probeer tevens de enkel weer zo normaal mogelijk te gebruiken, als de pijn dit toelaat. Om een normaal looppatroon te krijgen, is iedere stap een oefening.
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Orthopedie, (050) 524 5970.
Versie: 00001 03-2021 Enkel verzwikt