Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS)
Inleiding
U heeft met uw arts gesproken over een onderzoek of behandeling, waarbij u in aanmerking komt voor sedatie, ook wel een roesje genoemd. In deze folder vertellen we meer over sedatie, waarom dit nodig kan zijn en waar u rekening mee moet houden.
Wat is sedatie?
Sedatie betekent letterlijk het verlagen van het bewustzijn van een patiënt. Bij sedatie krijgt u geneesmiddelen toegediend via een infuus, in een ader van uw hand of arm. Sedatie zorgt ervoor dat u een onplezierig onderzoek of behandeling comfortabeler doormaakt.
De sedatie, ook wel een roesje genoemd, wordt uitgevoerd door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS). Dit is een anesthesiemedewerker die speciaal hiervoor is opgeleid. De medewerker werkt onder de verantwoordelijkheid van de anesthesioloog.
Waarmee wordt de sedatie uitgevoerd?
Voor de sedatie gebruikt de Sedatie Praktijk Specialist 2 soorten medicijnen. Een slaapmiddel om het bewustzijn te verlagen en een pijnstiller om de pijn te bestrijden. Dit heeft de volgende effecten op het lichaam:
- Het vermindert het bewustzijn. U wordt slaperig en suf. U kunt het allemaal beter verdragen. Het kan ook zijn dat u het onderzoek of behandeling zelfs vergeet.
- Het onderdrukt de pijnprikkel. U voelt minder of geen pijn. Pijnstillers maken u ook slaperig en suf.
- U kunt gewekt worden. Uw toestand tijdens sedatie is vergelijkbaar met slapen en niet met een narcose. Zo houdt u belangrijke reflexen, zoals ademhalen en slikken.
Voorbereiding
U krijgt vooraf een vragenlijst met vragen over uw gezondheid. Deze vragenlijst vult u thuis in. U neemt de ingevulde vragenlijst mee naar het Martini Ziekenhuis wanneer u naar het pre-sedatie spreekuur komt. Probeer de vragenlijst zo volledig mogelijk in te vullen. Eerdere ervaringen met sedatie, anesthesie of pijnbestrijding kunt u ook op het formulier kwijt. Als wij naar aanleiding van uw antwoorden nog vragen hebben, bespreken wij die met u. Als u zelf nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u die kwijt tijdens het pre-sedatie spreekuur.
Nuchter zijn
Heeft u voorschriften gekregen van uw behandelend arts over eten en drinken voor uw onderzoek of behandeling? Dan vragen wij u zich aan deze voorschriften te houden.
Voor het nuchter zijn, geldt het volgende schema. Dat staat bekend als de
6-2-regel:
Tot 6 uur voor de ingreep mag u een lichte maaltijd eten. Hiermee wordt bedoeld:
- 2 beschuiten of crackers of 1 plakje brood met jam
- Sondevoeding
Tot 2 uur voor de ingreep mag u heldere vloeistoffen drinken. Hiermee wordt bedoeld:
- Water
- Koffie of thee (eventueel met suiker, geen melk)
- Heldere appelsap of limonade
- Géén zuivel of ondoorzichtige vruchtensappen
Voor meer informatie kijkt u op www.mzh.nl/nuchter.
Medicijnen
U mag uw medicijnen gewoon innemen met een slokje water. Vooral uw medicijnen voor hart, longen en tegen een hoge bloeddruk moet u gewoon blijven gebruiken.
Het kan zijn dat u tijdelijk moet stoppen met bepaalde medicijnen. Als dat zo is, hoort u dat vanzelf. U leest het in de brief voor uw onderzoek of behandeling of de arts vertelt het u.
Sieraden, make-up en overige zaken
Uw horloge en sieraden doet u af. Die kunt u het beste thuis laten. Ook uw bril gaat tijdens de behandeling af en uw contactlenzen gaan uit. Een gehoorapparaat kunt u gewoon blijven dragen. Verwijder make-up en nagellak. Het is belangrijk dat we de natuurlijke kleur van de huid en nagels kunnen zien.
Andere belangrijke punten zijn:
- U mag na de behandeling niet zelf naar huis rijden. Regel daarom vooraf vervoer naar huis.
- Verandert er iets in uw gezondheid of uw medicijngebruik in de tijd tussen het invullen van de vragenlijst en de behandeling of onderzoek? Neem dan meteen contact met ons op.
Het verloop van de behandeling
In de behandelkamer neemt u plaats op de behandeltafel of een bed. De Sedatie Praktijk Specialist sluit u aan op de bewakingsapparatuur. U krijgt elektroden op de borst voor de hartbewaking. U krijgt ook een saturatiemeter op uw vinger. Daarmee wordt het zuurstofgehalte in uw bloed gemeten. Om uw arm krijgt u een manchet die elke 3 tot 5 minuten uw bloeddruk meet.
Er wordt een infuus bij u aangelegd en u krijgt zuurstof toegediend via uw neus. Via het infuus krijgt u de medicijnen voor sedatie, waardoor u langzaam slaperig wordt. Daarna start de arts de behandeling of het onderzoek.
Als de behandelend arts daarmee klaar is, stopt de toediening van de medicijnen. Dan wordt u weer wakker. U blijft nog even op een uitslaapkamer om te herstellen. Daarna mag u meestal weer naar huis.
Naar huis
Het kan soms even duren voor u zich weer helemaal fit voelt. Dat is normaal. Daarom mag u na afloop van de behandeling niet zelf autorijden of fietsen. Regel daarom vooraf vervoer naar huis. Het is ook goed dat er in de nacht na de behandeling iemand bij u is.
Versie: V1_0140062 Sedatie 2023-09