Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS)
Terug naar bovenliggende pagina

Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS)

Folder

Inleiding

U heeft met uw arts gesproken over een onderzoek of behandeling. U komt in aanmerking voor sedatie, ook wel een roesje genoemd. In deze folder leest u meer over sedatie, waarom dit nodig kan zijn en waar u rekening mee moet houden.

Wat is sedatie?

Sedatie betekent letterlijk het verlagen van het bewustzijn van een patiënt. Bij sedatie krijgt u geneesmiddelen toegediend via een infuus, in een ader van uw hand of arm. Sedatie zorgt ervoor dat u een onplezierig onderzoek of behandeling comfortabeler doormaakt. 

De sedatie, oftewel het roesje, wordt uitgevoerd door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS). Dit is een anesthesiemedewerker die speciaal hiervoor is opgeleid. De medewerker werkt onder de verantwoordelijkheid van de anesthesioloog.

Wat merkt u van de sedatie?

Voor de sedatie gebruikt de Sedatie Praktijk Specialist 2 soorten medicijnen. Een slaapmiddel om het bewustzijn te verlagen en een pijnstiller om de pijn te bestrijden. Dit heeft de volgende effecten op uw lichaam:

 • Het vermindert het bewustzijn. U wordt slaperig en suf. U kunt het allemaal beter verdragen. Het kan ook zijn dat u het onderzoek of behandeling zelfs vergeet.
 • Het onderdrukt de pijnprikkel. U voelt minder of geen pijn. Pijnstillers maken u ook slaperig en suf.
 • U kunt gewekt worden. Uw toestand tijdens sedatie is vergelijkbaar met slapen en niet met een narcose. Zo houdt u belangrijke reflexen, zoals ademhalen en slikken.

Voorbereiding

U krijgt vooraf een vragenlijst met vragen over uw gezondheid. Deze vragenlijst vult u thuis in. U neemt de ingevulde vragenlijst mee naar het Martini Ziekenhuis. Dit doet u wanneer u naar het pre-sedatie spreekuur komt. Probeer de vragenlijst zo volledig mogelijk in te vullen. Eerdere ervaringen met sedatie, anesthesie of pijnbestrijding kunt u ook invullen. Als de arts naar aanleiding van uw antwoorden nog vragen hebben, wordt dit met u besproken. Als u zelf nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u die kwijt tijdens het pre-sedatie spreekuur.

Nuchter zijn

Mogelijk heeft uw behandelend arts voorschriften gegeven die gaan over het eten en drinken voor de behandeling of het onderzoek. Het is de bedoeling dat u zich aan deze voorschriften houdt. Voor het nuchter zijn, geldt het volgende schema. Dat staat bekend als de 6-2-regel:

Tot 6 uur voor de ingreep mag u een lichte maaltijd eten. Hiermee wordt bedoeld:

 • 2 beschuiten of crackers of 1 plakje brood met jam
 • Sondevoeding

Tot 2 uur voor de ingreep mag u heldere vloeistoffen drinken. Hiermee wordt bedoeld:

 • Water
 • Koffie of thee (eventueel met suiker, geen melk)
 • Heldere appelsap of limonade
 • Géén zuivel of ondoorzichtige vruchtensappen

Voor meer informatie kijkt u op www.mzh.nl/nuchter

Medicijnen

U mag uw medicijnen gewoon innemen met een slokje water. Vooral uw medicijnen voor hart, longen en tegen een hoge bloeddruk moet u gewoon blijven gebruiken. 

Het kan zijn dat u tijdelijk moet stoppen met bepaalde medicijnen. Als dat zo is, hoort u dat vanzelf. U leest het in de brief voor uw onderzoek of behandeling of de arts vertelt het u.

Sieraden en make-up 

 • Uw horloge en sieraden doet u af. Die kunt u het beste thuis laten. 
 • Ook uw bril gaat tijdens de behandeling af en uw contactlenzen gaan uit. 
 • Een gehoorapparaat kunt u gewoon blijven dragen. 
 • Verwijder make-up en nagellak. Het is belangrijk dat we de natuurlijke kleur van de huid en nagels kunnen zien.

Andere belangrijke punten

 • U mag na de behandeling niet zelf naar huis rijden. Regel daarom vooraf vervoer naar huis.
 • Verandert er iets in uw gezondheid of uw medicijngebruik in de tijd tussen het invullen van de vragenlijst en de behandeling of onderzoek? Neem dan meteen contact met het ziekenhuis op.

De behandeling

In de behandelkamer neemt u plaats op de behandeltafel of een bed. De Sedatie Praktijk Specialist sluit u aan op de bewakingsapparatuur. U krijgt elektroden op de borst voor de hartbewaking. U krijgt ook een saturatiemeter op uw vinger. Daarmee wordt het zuurstofgehalte in uw bloed gemeten. Om uw arm krijgt u een manchet die elke 3 tot 5 minuten uw bloeddruk meet.

Er wordt een infuus bij u aangelegd en u krijgt zuurstof toegediend via uw neus. Via het infuus krijgt u de medicijnen voor sedatie. Hierdoor wordt u langzaam slaperig. Daarna start de arts de behandeling of het onderzoek.

Als de behandelend arts daarmee klaar is, stopt de toediening van de medicijnen. Dan wordt u weer wakker. U blijft nog even op een uitslaapkamer om te herstellen. Daarna mag u meestal weer naar huis.

Na de behandeling

Het kan soms even duren voor u zich weer helemaal fit voelt. Dat is normaal. Daarom mag u na afloop van de behandeling niet zelf autorijden of fietsen. Regel daarom vooraf vervoer naar huis. Het is ook goed dat er in de nacht na de behandeling iemand bij u is.

Versie: 20140062 Sedatie 2023-12

Specialisme: Anesthesiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.