Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Retrograde urethragrafie
Terug naar bovenliggende pagina

Retrograde urethragrafie

Folder

Inleiding

Binnenkort komt u langs op de Afdeling Radiologie voor een röntgenonderzoek aan u plasbuis. Er wordt een slangetje in het begin van uw plasbuis geplaatst. Door dit slangetje wordt contrastvloeistof in uw plasbuis gespoten, zodat de binnenkant van de plasbuis gevuld wordt. Met een röntgenapparaat wordt dan een foto van de plasbuis gemaakt. Door de vloeistof is een vernauwing goed te zien. In deze folder leest u hoe dit onderzoek gaat en wat u daarvoor moet voorbereiden. 

Voor het onderzoek

Hieronder leest u over praktische dingen waar u tijdens het onderzoek rekening mee kunt houden.

Kleding

Het is voor u en ons prettig als u kleding aan heeft waarin u zich gemakkelijk kunt bewegen. Ook is het prettig om kleding te dragen die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken.

Medicijnen

In de meeste gevallen kunt u uw gebruikelijke medicijnen op de normale manier en het normale tijdstip met water innemen. Als dit niet mogelijk is, dan laat uw behandelend arts dit aan u weten.

Handicap

Heeft u een handicap? En verwacht u dat het onderzoek hierdoor meer tijd en aandacht van ons zal vragen? Dan verzoeken wij u, om bij het maken van de afspraak van dit onderzoek aan ons te melden. U kunt dit ook door de aanvrager laten doen. Wij zullen dan proberen hiermee zoveel mogelijk rekening te houden.

Zwanger

Als u zwanger bent, dan kan het onderzoek niet plaatsvinden. Geeft u dit dan tijdig door aan de afdeling Radiologie.

Het onderzoek

Via het uiteinde van de plasbuis wordt contrastvloeistof ingebracht. Dit gebeurt met behulp van een kort buisje. U komt hiervoor op een röntgentafel (doorlichtkamer) te liggen. De plasbuis wordt met behulp van een soort lasso gestrekt vastgehouden. De radioloog spuit dan contrastvloeistof in terwijl er röntgenbeelden gemaakt worden.

Na het onderzoek

Na afloop kunt u zich even wassen. Ook moet u extra drinken om de contrastvloeistof weg te spoelen. De contrastvloeistof voelt wat plakkerig aan als het opdroogt. Daarom krijgt u het advies om extra te drinken.

Uitslag van het onderzoek

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist of de huisarts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Versie: 00232 Retrograde urethragrafie 2024-02

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.