Retrograad pyelogram (onderzoek naar de urinewegen)
Algemeen
- Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
- Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
- Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
- Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.
Inleiding
In overleg met uw uroloog is besloten om bij u een retrograad pyelogram uit te voeren. U leest in deze folder waarom een retrograad pyelogram nodig is, hoe u zich kunt voorbereiden en hoe het onderzoek verloopt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw uroloog.
Hoe werkt een retrograad pyelogram
Een retrograad pyelogram is een onderzoek waarbij eventuele afwijkingen aan de hoge urinewegen worden onderzocht. Via een dunne, holle kijkbuis (een cystoscoop) brengt de uroloog via de blaas een dunne katheter (een slangetje) in uw urineleider. Via dit katheter wordt een beetje contrastvloeistof ingespoten. Zo worden de urineleiders en het nierbekken zichtbaar gemaakt met een röntgencamera. De katheter wordt na het onderzoek weer verwijderd.
Voorbereiding
Vóór het onderzoek mag u gewoon eten en drinken. U krijgt een antibioticum om een infectie te voorkomen. Het antibioticum is een tablet Ciprofloxacine (750 mg). Die tablet neemt u 1 uur voor de ingreep in met een beetje water.
Als u kort van tevoren verschijnselen van een urineweginfectie heeft zoals troebele urine, koorts of pijn bij het plassen, dan meldt u dit meteen aan de uroloog. Neemt u ook contact op als u (misschien) zwanger bent.
U gaat naar een kleedkamer waar u de kleding van het onderlichaam uittrekt (broek en onderbroek). U krijgt ook de gelegenheid om te plassen. Menstruatie is geen belemmering voor een retrograad pyelografie. Wanneer u een tampon gebruikt, kan deze blijven zitten.
Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit een jodiumverbinding. Jodiumhoudende stoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hier overgevoelig voor zijn. Daarom is het belangrijk om te weten of u hiervoor overgevoelig bent. Als dat zo is, bespreekt u dit met uw uroloog.
Verloop van het onderzoek
Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek Urologie. U ligt op een onderzoekstafel met uw benen gespreid in beensteunen. De verpleegkundige reinigt de uitgang van de plasbuis. Daarna wordt uw onderlichaam afgedekt met steriele doeken. Het is belangrijk dat u probeert te ontspannen. Dan verloopt het onderzoek gemakkelijker.
De uroloog brengt de cystoscoop via de plasbuis in de blaas. Om de binnenkant van de blaas goed zichtbaar te maken wordt de blaas, via de cystoscoop, gevuld met water. Door het inbrengen van water kunt u het gevoel krijgen dat u nodig moet plassen. Waarschuw de uroloog wanneer dat gevoel te erg wordt of wanneer u pijn krijgt.
Als de cystoscoop in de blaas is, zoekt de uroloog de ingang van de urineleider op. Daarna spuit de uroloog contrastvloeistof via een dun slangetje door de urineleider naar de nier. Dit geeft soms een pijnlijk gevoel in de flank. Met behulp van een röntgencamera zijn uw nier en urineleider nu zichtbaar op een beeldscherm. Dan worden er enkele röntgenfoto’s gemaakt. Tijdens het maken van de foto’s vraagt de uroloog u om even niet te ademen. Daarna verwijdert de uroloog de cystoscoop en is het onderzoek klaar.
Na het onderzoek
Wanneer u naar het toilet gaat, plast u het water weer uit. Dan kunt u zich aankleden. U krijgt van de arts direct de uitslag van het onderzoek. Daarna mag u naar huis. U mag gewoon met de fiets, auto of het openbaar vervoer. U kunt thuis ook weer alles doen.
Een paar uur en soms zelfs dagen na het onderzoek kunt u een branderig gevoel krijgen of het gevoel dat u nodig moet plassen. Soms zit er wat bloed in de urine. Dit is niet gevaarlijk. Het is belangrijk dat u na het onderzoek veel drinkt. Zo spoelt u uw blaas en urinewegen schoon.
Complicaties
Dit onderzoek levert bijna nooit complicaties op. Neemt u contact op met het ziekenhuis als u binnen 2 dagen na het onderzoek:
- Veel bloed of bloedstolsels in de urine ziet en het bloedverlies niet vermindert.
- Koorts heeft, hoger dan 38,5 graden.
- Veel pijn heeft.
Versie: 20170060 06-2023 Retrograad pyelogram