Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Retrograad pyelogram (onderzoek naar de urinewegen)
Terug naar bovenliggende pagina

Retrograad pyelogram (onderzoek naar de urinewegen)

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In overleg met uw uroloog is besloten om bij u een retrograad pyelogram uit te voeren. U leest in deze folder waarom een retrograad pyelogram nodig is. Ook leest u hoe u zich kunt voorbereiden en hoe het onderzoek gaat. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw uroloog.

Retrograad pyelogram

Een retrograad pyelogram is een onderzoek voor mogelijke afwijkingen aan de hoge urinewegen. Via een dunne, holle kijkbuis (een cystoscoop) brengt de uroloog een dunne katheter (een slangetje) in uw urineleider. Dit gaat via de blaas. Via dit katheter wordt een beetje contrastvloeistof ingespoten. Zo worden de urineleiders en het nierbekken zichtbaar gemaakt met een röntgencamera. De katheter wordt na het onderzoek weer verwijderd.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u zich op het onderzoek voorbereidt. Hieronder leest u wat dat inhoudt. 

Vooraf doorgeven

 • Als u kort voor de behandeling verschijnselen van een urineweginfectie heeft. Denk hierbij aan troebele urine, koorts of pijn bij het plassen. 
 • Als u (mogelijk) zwanger bent. 
 • Als u overgevoelig bent voor jodiumhoudende stoffen. In de contrastvloeistof zit namelijk een jodiumverbinding. Dit bespreekt u met uw uroloog. 

Antibiotica

U krijgt een antibioticum om een infectie te voorkomen. Het antibioticum is een tablet Ciprofloxacine (750 milligram). Die tablet neemt u 1 uur voor de ingreep in met een beetje water.

Goed om te weten

 • Voor het onderzoek mag u gewoon eten en drinken. 
 • Menstruatie is geen belemmering voor een retrograad pyelografie. Wanneer u een tampon gebruikt, kan deze blijven zitten.

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek Urologie. U gaat naar een kleedkamer waar u de kleding van het onderlichaam uittrekt (broek en onderbroek). U krijgt ook de gelegenheid om te plassen.

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel met uw benen gespreid in beensteunen. De verpleegkundige reinigt de uitgang van de plasbuis. Daarna wordt uw onderlichaam afgedekt met steriele doeken. Het is belangrijk dat u probeert te ontspannen. Dan gaat het onderzoek gemakkelijker.

De uroloog brengt de cystoscoop via de plasbuis in de blaas. Om de binnenkant van de blaas goed zichtbaar te maken wordt de blaas, via de cystoscoop, gevuld met water. Door het inbrengen van water kunt u het gevoel krijgen dat u nodig moet plassen. Waarschuw de uroloog wanneer dat gevoel te erg wordt of wanneer u pijn krijgt.

Als de cystoscoop in de blaas is, zoekt de uroloog de ingang van de urineleider op. Daarna spuit de uroloog contrastvloeistof via een dun slangetje door de urineleider naar de nier. Dit geeft soms een pijnlijk gevoel in de flank. Met behulp van een röntgencamera zijn uw nier en urineleider nu zichtbaar op een beeldscherm. Dan worden er enkele röntgenfoto’s gemaakt. Tijdens het maken van de foto’s vraagt de uroloog u om even niet te ademen. Daarna verwijdert de uroloog de cystoscoop en is het onderzoek klaar.

Na het onderzoek

Wanneer u naar het toilet gaat, plast u het water weer uit. Dan kunt u zich aankleden. U krijgt van de arts direct de uitslag van het onderzoek. Daarna mag u naar huis. U mag gewoon met de fiets, auto of het openbaar vervoer. U kunt thuis ook weer alles doen.

Weer naar huis

Een paar uur en soms zelfs dagen na het onderzoek kunt u een branderig gevoel krijgen. Of het gevoel dat u nodig moet plassen. Soms zit er wat bloed in de urine. Dit is niet gevaarlijk. Het is belangrijk dat u na het onderzoek veel drinkt. Zo spoelt u uw blaas en urinewegen schoon.

Mogelijke complicaties

Dit onderzoek levert bijna nooit complicaties op.

Wanneer bellen?

Neemt u contact op met het ziekenhuis als u binnen 2 dagen na het onderzoek:

 • Veel bloed of bloedstolsels in de urine ziet en het bloedverlies niet vermindert.
 • Koorts heeft, hoger dan 38,5 graden.
 • Veel pijn heeft.

Versie: 20170060 06-2023 Retrograad pyelogram 

Specialisme: Urologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.