Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Pijnbehandeling (epidurale blokkade)
Terug naar bovenliggende pagina

Pijnbehandeling (epidurale blokkade)

Folder

Inleiding

Uw pijnklachten worden behandeld worden met een epidurale injectie. Dit heeft uw pijnarts met u besproken. In deze folder leest u meer over de behandeling. De informatie in deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw behandelend arts.

Epidurale blokkade

Een epidurale blokkade is een behandeling om pijn te verminderen in de wervelkolom of in een zenuwwortel. De epidurale ruimte ligt in het wervelkanaal, tussen de wervels en het hersenvlies. De epidurale ruimte loopt vanaf de onderkant van de schedel tot aan het stuitje. In de epidurale ruimte bevinden zich zenuwen, die kunnen irriteren. Deze irritatie kan pijn veroorzaken.

De zenuwen in de epidurale regio kunnen pijn veroorzaken. Dit komt bijvoorbeeld door een veroudering van de wervelkolom, blessures en rugoperaties. Daardoor ontstaat rugpijn, die vaak ook pijn veroorzaakt in het hoofd, de armen of benen. Een epidurale blokkade kan helpen om de pijn te verminderen.

De epidurale blokkade wordt ook vaak gebruikt bij de behandeling van gordelroospijn. Bij gordelroos wordt de pijn veroorzaakt door een virusontsteking in de zenuwknoop. De zenuwknoop ligt in de epidurale ruimte. 

Epidurale injecties

Bij een epidurale injectie worden verdovende of ontstekingsremmende medicijnen ingespoten. Hierdoor wordt de irritatie van de zenuwen en daarmee ook de pijn verminderd. De injectie kan op verschillende plaatsen in de wervelkolom worden gegeven: 

 • Ter hoogte van de nek (cervicaal niveau).
 • Ter hoogte van de borstkas (thoracaal niveau).
 • Ter hoogte van de lage rug (lumbaal niveau).
 • Ter hoogte van het heiligbeen (caudaal niveau).

Voorbereiding

Voordat u behandeld wordt, zijn er een paar belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden.

Medicatie

 • Gebruikt u medicatie die de bloedstolling beïnvloedt? Dan overlegt u met de pijnarts of u hier vóór de behandeling tijdelijk mee moet stoppen. U kunt uw andere medicijnen gewoon blijven innemen.

 • Heeft u een allergie of overgevoeligheid voor jodium, pleisters, contrastmiddelen of bepaalde medicijnen? Dan vertelt u dat aan uw pijnarts.

Nuchter 

U hoeft voor deze behandeling niet nuchter te zijn. Het is wel goed om op de dag van de behandeling niet te veel te eten. Het liefst neemt u licht verteerbaar voedsel. Eet niet meer vlak voor de behandeling.

Voorbereiding 

 • U draagt het beste gemakkelijk zittende kleding.

 • U neemt geen kostbaarheden mee naar het ziekenhuis.

 • Doe uw sieraden of piercings voor de behandeling af.

 • Als u op de dag van de behandeling koorts heeft, dan meldt u dat zo snel mogelijk. Uw behandeling kan dan niet doorgaan en wordt verplaatst naar een andere dag.

 • Als u (mogelijk) zwanger bent, neemt u contact op met de Pijnpolikliniek. U hoort dan of de behandeling door kan gaan.

 • Als u diabetes heeft, dan bespreekt u dat voor de behandeling met uw pijnarts.

De behandeling

Op de dag van de behandeling wordt u naar de rustruimte gebracht. Daar kleedt u zich om. Tijdens de behandeling draagt u een operatiejasje. U wordt op een bed van de rustruimte naar de behandelkamer gebracht. De behandelkamer is speciaal ingericht voor pijnbestrijding. Een medewerker op de behandelkamer stelt u een paar vragen (Time Out). Daarna start de behandeling.

De behandelplek wordt plaatselijk verdoofd. Daarna krijgt u een ontstekingsremmer in de epidurale ruimte in het wervelkanaal toegediend. Dat gebeurt via een naaldje. De behandeling gebeurt met röntgendoorlichting.

Na de behandeling

Na de behandeling wordt u naar de rustruimte teruggebracht. Daar blijft u ongeveer een half uur in bed. Als u zich goed voelt, kunt u na overleg met de verpleegkundige weer naar huis. Soms kan uw arm of been voor een poosje verdoofd zijn. Let hier goed op, als u uit bed stapt.

Weer naar huis

Na de behandeling met een epidurale blokkade merkt u soms veranderingen. Deze veranderingen zijn tijdelijk en gaan vaak vanzelf weer over:

 • U kunt last hebben van napijn. Die pijn kan soms een paar dagen duren. U kunt hiervoor een pijnstiller innemen.
 • Heeft u diabetes (suikerziekte) en gebruikt u insuline? Dan merkt u mogelijk dat uw bloedsuikers de eerste paar dagen na de behandeling hoger zijn.

 • De behandeling kan bij vrouwen voor opvliegers zorgen. Het kan ook de menstruatie korte tijd verstoren.
 • Er is altijd een kleine kans dat u een allergische reactie krijgt op gebruikte medicatie. Dit komt bijna nooit voor. Als dat toch zo is, krijgt u daar medicatie voor en blijft u langer in het ziekenhuis.
 • Op de plaats waar geprikt is, kunt u een bloeduitstorting krijgen. Heel soms kan de plek geïnfecteerd raken (roodheid, pijn of vochtafscheiding). Ook kunt u koorts krijgen. Als dat zo is, dan neemt u meteen contact op met uw pijnarts.
 • Op de plek van de behandelde zenuw kan het voorkomen dat u minder kracht heeft en dat er minder gevoel is. Daarom is het beter dat u pas de dag na de behandeling weer zelf deelneemt aan het verkeer.
 • Er is een heel kleine kans dat er een spinale blokkade ontstaat. Daardoor kan uw bloeddruk en hartfrequentie dalen. Dat kan zorgen voor een doof gevoel in uw lichaam. 
 • Heel soms wordt tijdens de behandeling het ruggenmergvlies aangeprikt. Dat kan zorgen voor hoofdpijn. Als dat bij u zo is, dan neemt u meteen contact op met uw pijnarts.

Het resultaat

Pas na 6 tot 8 weken kan het resultaat van de behandeling worden beoordeeld. De arts bespreekt met u of het nodig is om een telefonische afspraak te maken. 

Versie: 00048 Pijnbehandeling (epidurale blokkade) 2023-08

Specialisme: Anesthesiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.