Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Pijnbehandeling (cryolesie)
Terug naar bovenliggende pagina

Pijnbehandeling (cryolesie)

Folder

Inleiding

Uw pijnarts heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld worden met een cryolesie. In deze folder leest u meer over de behandeling. De informatie in deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw behandelend arts.

Wat is een cryolesie?

 • Bij een cryolesie worden de zenuwen, die pijnprikkels doorsturen, uitgeschakeld door bevriezing. Dat gebeurt met een speciale naald (een cryoprobe). Door die naald stroomt koolzuurgas (CO2). Door het koolzuurgas te verdampen, wordt het uiteinde van de cryoprobe ijskoud, tot een temperatuur onder nul.             
 • Omdat uw zenuwweefsel wordt uitgeschakeld door bevriezing, zorgt de cryolesie voor een blokkade van de zenuwen. Hoe langer de bevriezing duurt, hoe meer zenuwen kunnen worden uitgeschakeld. De zenuw kan na bevriezing herstellen, zonder dat er andere klachten ontstaan. Als de zenuw herstelt, kan het zijn dat de pijn niet terugkomt.
 • Cryolesie wordt vaak toegepast bij littekenpijn, pijn in zenuwuiteinden na operaties (neuromen), pijn aan het stuitje (coccygodynie) of stomppijn na een amputatie.

Voor de behandeling

Voordat u behandeld wordt, zijn er een paar belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden.

Medicatie

Als u medicatie gebruikt die de bloedstolling beïnvloedt, overlegt u met de pijnarts of u hier vóór de behandeling tijdelijk mee moet stoppen. U kunt uw andere medicijnen gewoon blijven innemen. Als u een allergie of overgevoeligheid heeft voor jodium, pleisters, contrastmiddelen of bepaalde medicijnen, dan vertelt u dat aan uw pijnarts.

Nuchter

U dient voor deze behandeling nuchter te zijn. Meer informatie hierover leest u in de folder Nuchter beleid.

Voorbereiding

 • U draagt het beste gemakkelijk zittende kleding en u neemt geen kostbaarheden mee naar het ziekenhuis. U mag tijdens de behandeling geen sieraden of piercings dragen.
 • Als u op de dag van de behandeling koorts heeft, dan meldt u dat zo snel mogelijk. Uw behandeling kan dan niet doorgaan en wordt verplaatst naar een andere dag.
 • Als u (mogelijk) zwanger bent, neemt u contact op met de Pijnpolikliniek. U hoort dan of de behandeling door kan gaan.

De behandeling

 • Op de dag van de behandeling wordt u naar de rustruimte gebracht. Daar kleedt u zich om. Tijdens de behandeling draagt u een operatiejasje. U wordt op een bed van de rustruimte naar de behandelkamer gebracht. 
 • De behandelkamer is speciaal ingericht voor pijnbestrijding. Een medewerker op de behandelkamer stelt u een paar vragen (Time Out) en daarna vindt de behandeling plaats. Nadat de pijnarts uw huid heeft verdoofd, wordt een hol cryo-naaldje in de buurt van de zenuw geplaatst. Dan vindt bevriezing via het naaldje plaats. Dit duurt ongeveer 3 minuten. Door het bevriezen blokkeert de pijngeleiding. Behandelingen worden soms gedaan met röntgendoorlichting.                                                                  
 • Na de behandeling wordt u naar de rustruimte teruggebracht. Daar blijft u nog ongeveer een half uur in bed. Als u zich goed voelt, kunt u na overleg met de verpleegkundige weer naar huis. Soms kan uw arm of been voor een poosje verdoofd zijn. Let hier goed op als u uit bed stapt.

Na de behandeling

Na de behandeling met cryolesie merkt u soms veranderingen. Deze veranderingen zijn tijdelijk en gaan vaak vanzelf weer over:

 • U kunt last krijgen van napijn. Deze napijn kan een paar dagen duren. U kunt hiervoor een pijnstiller nemen.
 • Mensen met diabetes (suikerziekte) die insuline gebruiken, merken soms dat hun bloedsuikers de eerste paar dagen na de behandeling hoger zijn.
 • De behandeling kan bij vrouwen voor opvliegers zorgen. Het kan ook de menstruatie korte tijd verstoren.
 • Er is altijd een kleine kans dat u een allergische reactie krijgt op gebruikte medicatie. Dit komt bijna nooit voor. Als dat toch zo is, krijgt u daar medicatie voor en blijft u langer in het ziekenhuis.
 • Op de plaats waar geprikt is, kunt u een bloeduitstorting krijgen. Heel soms kan de plek geïnfecteerd raken (roodheid, pijn of vochtafscheiding). Ook kunt u koorts krijgen. Als dat zo is, dan neemt u meteen contact op met uw pijnarts.
 • Op de plek van de behandelde zenuw kan het voorkomen dat u minder kracht heeft en dat er minder gevoel is. Daarom is het beter dat u pas de dag na de behandeling weer zelf deelneemt aan het verkeer.

Resultaat van de behandeling

Pas na 6 tot 8 weken kan het resultaat van de behandeling worden beoordeeld. De arts bespreekt met u of het nodig is een telefonische afspraak te maken.

Versie: 00049 Pijnbehandeling (cryolesie) 2023-08

Specialisme: Anesthesiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.