Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandeling en onderzoek
  3. Pijnbehandeling bovenbuik (splanchnicusblokkade)

Pijnbehandeling bovenbuik (splanchnicusblokkade)

Inleiding

Uw behandelend arts heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld worden met een splanchnicusblokkade. De informatie in deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw behandelend arts.

 Splanchnicusblokkade

De splanchnicuszenuwen zijn de gevoelszenuwen van buikorganen. Door deze zenuwen te blokkeren, vindt pijnvermindering plaats.

De splanchnicusblokkade wordt toegepast bij ernstige pijnklachten door een tumor of uitzaaiingen in de bovenbuikorganen, zoals de alvleesklier, maag en lever. Ook kan deze behandeling in sommige gevallen worden toegepast wanneer er sprake is van een chronische alvleesklierontsteking.

Het resultaat van de behandeling is meestal goed, maar vaak dient nog aanvullende pijnstillende medicatie te worden gebruikt.

Voorbereiding

Voordat u behandeld wordt, zijn er een paar belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden.

 Medicatie

  • Gebruikt u medicatie die de bloedstolling beïnvloedt? Dan overlegt u met de pijnarts of u hier vóór de behandeling tijdelijk mee moet stoppen. U kunt uw andere medicatie gewoon blijven innemen.
  • Heeft u een allergie of overgevoeligheid voor jodium, pleisters, contrastmiddelen of bepaalde medicatie? Dan vertelt u dat aan uw pijnarts.

Nuchter

U dient voor deze behandeling nuchter te zijn. Meer informatie hierover leest u in de folder Nuchter beleid.

Op de dag van de behandeling

  • U draagt het beste makkelijk zittende kleding.
  • Neem geen kostbaarheden mee naar het ziekenhuis.
  • U mag tijdens de behandeling geen sieraden of piercings dragen.
  • Als u op de dag van de behandeling koorts heeft, dan meldt u dat zo snel mogelijk. Uw behandeling kan dan niet doorgaan en wordt verplaatst naar een andere dag.
  • Na de behandeling mag u de eerste 24 uur niet actief aan het verkeer deelnemen. Zorg ervoor dat u naar huis gebracht wordt door een begeleider. Het is beter om het de eerste paar dagen rustig aan te doen.

De behandeling

Op de dag van de behandeling wordt u naar de rustruimte gebracht. Daar kleedt u zich om.

Tijdens de behandeling draagt u een operatiejasje. U wordt op een bed van de rustruimte naar de behandelkamer gebracht. De behandelkamer is speciaal ingericht voor pijnbestrijding. U wordt aangesloten op een bewakingsmonitor ((hartslag, zuurstof- en bloeddrukmeting). Ook krijgt u een infuus.

Een medewerker op de behandelkamer stelt u een paar vragen (Time Out).

Hierna vindt behandeling plaats onder röntgendoorlichting.

Tijdens de behandeling ligt u op uw buik, waarna de pijnarts een naald plaats vlakbij de splanchnicuszenuwen via de rug. Als de naald op de goede plaats zit, krijgt u de medicatie ingespoten. Het kan ook zijn dat u een warmtebehandeling (RF-behandeling) krijgt via de naald. Beide manieren zorgen ervoor dat uw zenuwen geblokkeerd worden voor langere tijd.

Na de behandeling

Na de behandeling wordt u naar de rustruimte teruggebracht. Daar blijft u nog maximaal 4 uur in bed liggen. U wordt aangesloten op een bewakingsmonitor ((hartslag, zuurstof- en bloeddrukmeting). Als u zich goed voelt, kunt u na overleg met de arts weer naar huis.

Weer naar huis

Na de behandeling met een splanchincusblokkade merkt u soms veranderingen. Deze veranderingen zijn tijdelijk en gaan vaak vanzelf weer over:

  • U kunt last hebben van napijn. Die pijn kan soms een paar dagen duren. U kunt hiervoor een pijnstiller innemen.
  • U kunt last hebben van diarree. Dit gebeurt doordat uw darmen na de behandeling beter bewegen. De diarree gaat vanzelf weer over.
  • U kunt in de eerste weken na de behandeling soms last krijgen van duizeligheid. Dat gebeurt vooral als u ineens rechtop gaat zitten. Dit komt door een lagere bloeddruk.
  • Er is altijd een kleine kans dat u een allergische reactie krijgt op gebruikte medicatie. Dit komt bijna nooit voor. Als dat toch zo is, krijgt u daar medicatie voor en blijft u langer in het ziekenhuis.

Mogelijke complicaties

Bij een behandeling met een splanchnicusblokkade kunnen complicaties voorkomen. Dit gebeurt bijna nooit.

  • Een (gedeeltelijke) verlamming van de benen.
  • Door het aanprikken van een bloedvat kunt u een bloeding krijgen. Ook kan er een infectie ontstaan in de bloedbaan.
  • Een klaplong.
  • Een blaasontledigingsstoornis.

Het resultaat

Pas na 1 tot 2 dagen kan het resultaat van de behandeling worden beoordeeld. Het kan goed zijn dat u al eerder merkt dat de behandeling heeft gewerkt. De meeste mensen die behandeld zijn, hebben daarna veel minder pijn. Dat blijft vaak een paar maanden zo. De behandeling kan, indien nodig, worden herhaald.

(2025) Versie: 00041 Pijn bovenbuik (splanchnicusblokkade) 2023-08

Specialisme: Anesthesiologie