Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Operatief verwijderen van een ganglion
Terug naar bovenliggende pagina

Operatief verwijderen van een ganglion

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In overleg met de plastisch chirurg heeft u besloten tot het operatief verwijderen van een ganglion. In deze folder leest u hoe de ingreep verloopt en welke voorbereidingen u moet treffen. Ook krijgt u informatie over het te verwachten resultaat. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Wat is een ganglion?

Een ganglion is een goedaardige zwelling aan uw hand of pols. Deze zwelling ontstaat vaak door een uitstulping van het gewrichtskapsel of van de peesschede. Een peesschede is een met vloeistof gevuld buisje in uw pols. De zwelling is gevuld met een geleiachtige vloeistof die u zelf kunt zien aan de boven- of onderkant van uw pols of aan uw vinger. Een ganglion wordt veroorzaakt doordat u uw pols of hand te veel heeft belast. Meestal is de oorzaak niet duidelijk.

De plastisch chirurg stelt de diagnose naar aanleiding van uw klachten en na lichamelijk onderzoek. Soms is aanvullend onderzoek nodig. Dan kijkt de plastisch chirurg bijvoorbeeld naar de gezondheid van het gewricht. Als alle onderzoeken zijn gedaan, bespreekt de  plastisch chirurg de uitkomsten met u. Dan krijgt u ook te horen wat de best passende behandeling voor u is.

Een ganglion kan spontaan van grootte veranderen of zelfs helemaal verdwijnen. Als het ganglion u hindert bij uw werkzaamheden, pijnlijk is of er niet netjes uitziet, kan een operatie nuttig zijn. Deze operatie gebeurt in dagbehandeling of poliklinisch.

Voorbereiding voor dagbehandeling

Als de operatie in dagbehandeling is, dan heeft u voor uw operatie een afspraak op het preoperatieve spreekuur. U spreekt met de anesthesioloog (de arts die u een verdoving toedient) en met een verpleegkundige over de verdoving tijdens de ingreep. U krijgt hiervoor een uitnodiging van de afdeling Opnameplanning.

Het is belangrijk dat u geen sieraden draagt op de dag van de operatie in dagbehandeling. Ook moet u nuchter zijn op de dag van de ingreep.

Voorbereiding voor poliklinische behandeling

Het is belangrijk dat u geen sieraden draagt op de dag van de operatie in dagbehandeling. U hoeft niet nuchter te zijn op de dag van de operatie.

Het verloop van de operatie

U krijgt vóór de operatie een band om uw bovenarm. Die band zorgt ervoor dat de toevoer van bloed naar uw arm stopt (dit heet bloedleegte). De band blijft tijdens de operatie zitten. Dit kan een strak en vervelend gevoel geven, maar door de bloedleegte kan de plastisch chirurg nauwkeuriger werken.

Als u in dagbehandeling wordt geopereerd aan een arm, wordt die verdoofd. U krijgt de verdoving via een infuusnaald in uw arm. Ook in uw andere arm krijgt u een infuusnaald. Via dit infuus kunt u eventueel medicijnen toegediend krijgen.

Als u poliklinisch wordt geopereerd, wordt alleen het gebied rondom het ganglion verdoofd.

Vóór de operatie bepaalt de plastisch chirurg de plaats van de incisie (snede). Via de incisie wordt het hele ganglion verwijderd. Soms verwijdert de plastisch chirurg ook een deel van het gewrichtskapsel of van de peesschede. Dat is om te voorkomen dat het ganglion terugkomt. De incisie wordt met hechtingen afgedicht en u krijgt er een pleister voor. Hierna wordt uw hand verbonden in een stevig verband en krijgt u een mitella (draagdoek). De operatie duurt ongeveer 30 minuten. 

Na de operatie

Na de operatie in dagbehandeling gaat u eerst naar de uitslaapkamer om bij te komen. Daarna gaat u terug naar de afdeling. Als het gevoel in uw arm en uw hand na een operatie in dagbehandeling weer goed is, mag u naar huis. Na een poliklinische operatie kunt u direct na de operatie weer naar huis.

Het is goed om de volgende adviezen op te volgen:

 • U gaat naar huis met een stevig verband om uw hand en pols. Uw arm komt in een mitella (draagdoek). Het advies is om deze de eerste 2 à 3 dagen na de operatie te dragen.
 • Beweeg uw vingers regelmatig.
 • Strek uw geopereerde hand af en toe tot ver boven uw hoofd. Dit is goed voor de bloedsomloop en het voorkomt dat uw schouder en elleboog stijf worden.
 • Het verband moet droog blijven: bij het douchen of baden doet u er bijvoorbeeld een plastic zak om.
 • Als u pijn heeft, kunt u maximaal 4 keer per dag (maximaal 1000 mg per keer) Paracetamol gebruiken.

Het herstel na de operatie

De hechtingen bij een operatie in de pols lossen vanzelf op. U draagt het verband 2 weken om uw hand en uw pols. Zo kunt u uw hand en pols niet bewegen en kan de wond genezen. Daarna kunt u het verband zelf verwijderen. U kunt de pols dan weer langzaam gaan bewegen.

De hechtingen bij een operatie in de vinger kunt u na 10 dagen door uw huisarts laten verwijderen. U maakt hiervoor zelf een afspraak bij uw huisarts. Laat het verband om uw vinger 10 dagen zitten. Dit doet u om te voorkomen dat u het gewricht te veel beweegt. Dan kan er namelijk littekenweefsel ontstaan. De vingers die niet geopereerd zijn, moet u wel regelmatig bewegen om te voorkomen dat ze stijf worden.

Het herstel van de operatie is afhankelijk van individuele omstandigheden, maar gaat over het algemeen vlot.

Complicaties

Bij een operatie van een ganglion kunnen kleine zenuwtakjes beschadigd raken. U merkt dit doordat het gevoel bij de geopereerde plek anders wordt. Ook is er een kleine kans op een nabloeding of een infectie. Als dat zo is, wordt de huid rondom de geopereerde plek rood, warm en pijnlijk en krijgt u koorts. Neemt u bij klachten of vragen altijd contact op met de plastisch chirurg. Over het algemeen treden na een behandeling van een ganglion weinig complicaties op.

Resultaat

Na het verwijderen van de hechtingen kunt u uw normale activiteiten langzaam weer gaan uitvoeren. Als de wonden genezen zijn, kunt u de littekens insmeren met vaseline of een crème. Dit kan helpen om de littekens zo soepel mogelijk te laten genezen. De eerste 6 weken na de operatie is het verstandig geen zwaar werk te doen en niet zwaar te tillen. Over het algemeen zijn uw hand en pols na 6 weken weer goed te gebruiken.

Ook al wordt het ganglion zo goed mogelijk verwijderd, het komt bij ongeveer

20% van de patiënten voor dat een ganglion weer terugkomt. Een nieuwe operatie is dan meestal gewoon mogelijk.

Versie: 20160077 Operatief verwijderen van een ganglion 2023-08

Specialisme: Plastische Chirurgie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.