Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Na een buikoperatie: adviezen voor thuis
Terug naar bovenliggende pagina

Buikoperatie: nazorg en adviezen voor thuis

Folder

Inleiding

U heeft een buikoperatie ondergaan en mag weer naar huis. U kunt het herstel verbeteren en versnellen met onderstaande tips en adviezen. Hoe lang uw herstel duurt, hangt af van de grootte van de operatie, uw leeftijd en uw conditie voor de operatie.

Adviezen

Lichamelijke activiteiten en rustmomenten

Als u thuis komt, kunt u zich mogelijk meer vermoeid voelen dan in het ziekenhuis. Dit is normaal. Het is wel belangrijk om te blijven bewegen en uw lichamelijke activiteiten rustig aan uit te breiden. Probeer twee tot drie keer per dag een stukje te wandelen. Breidt dit uit als u zich daartoe in staat voelt.

Het is belangrijk om goed naar uw lichaam te luisteren. Neem rust op het moment dat uw lichaam daarom vraagt. Geef ook duidelijk bij uw familie en vrienden aan wanneer u een rustmoment wilt. Zo krijgt u voldoende rust.

Huishoudelijke taken

Het advies is om de eerste 6 tot 8 weken niet zwaar te tillen of zware werkzaamheden te doen. Denk hierbij aan zware (huishoudelijke) werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld stofzuigen, de was doen en tuinieren.

Sporten

Wandelen en fietsen kunt u weer oppakken zodra u thuis bent. Vermijd de eerste 6 tot 8 weken krachtsport of sport waarbij u druk uitoefent op de buikspieren. Als de wond dicht is en de hechtingen zijn verwijderd, dan kunt u weer gaan zwemmen.

Werken

Er is geen vaste termijn voor wanneer u weer aan het werk mag. Dit hangt af van hoe u zich voelt en wat voor werkzaamheden u doet. Heeft u een lichamelijk ­zware baan? Dan is het advies om de eerste 6 tot 8 weken rust te houden. Werkzaamheden op kantoor kunnen in het begin ook vermoeiend zijn. Overleg met uw werkgever over hoe u het beste terug kunt komen op uw werkplek. Voor advies hierover kunt u terecht bij uw behandelend arts of bedrijfsarts.

Autorijden

Er is geen algemeen advies over wanneer u weer mag autorijden. Volgens de wet mag u geen auto rijden als u hiervoor niet de kracht of alertheid heeft. Door de medicijnen die u gebruikt, kan uw reactievermogen minder zijn en/of heeft u minder kracht. Daarbij verschilt het herstel per persoon.

De meeste mensen rijden tot 2 weken na een buikoperatie geen auto. Anderen wachten hier langer mee. Twijfelt u of u weer kunt autorijden? Overleg dit dan met uw behandelend arts of huisarts.

Als u het dragen van de autogordel als oncomfortabel ervaart, dan kunt u een handdoek tussen u en de autogordel leggen.

Seksualiteit

Gemeenschap na de operatie is over het algemeen geen probleem. Luister hierbij wel naar uw lichaam.

Baden/douchen

U mag 24 uur na de operatie weer douchen met zeep. Ook als de wond nog open is. Zorg er dan wel voor dat er geen zeep in de wond komt. Spoel de wond als laatste na met lauwwarm water en dep deze na het douchen voorzichtig droog. Het is niet verstandig om in bad, naar de sauna te gaan of te zwemmen zolang:

 • Er nog hechtingen in de wond zitten.
 • De wond nog open is.
 • Er nog korstjes op de wond zitten.

Wondverzorging

De eerste 48 uur na de operatie blijft de pleister op de wond zitten. Als de wond hierna niet meer bloed of vocht lekt, dan hoeft er geen pleister of verband meer op. De doorzichtige pleister laat geen vocht door en daarmee kunt u in principe douchen.

Hechtingen

Heeft u niet oplosbare hechtingen? Dan kunt u zelf ongeveer 10 tot 12 dagen na de operatie een afspraak maken bij uw huisarts voor het verwijderen van de hechtingen. Van de verpleegkundige van de afdeling hoort u op welke dag dit voor u het beste is. Heeft u oplosbare hechtingen? Dan hoeft u geen afspraak te maken bij de huisarts. Wel moet u opletten bij het douchen. Als de oplosbare hechtingen nog aanwezig zijn, douche dan kort. 

Pijnbestrijding

Heeft u thuis nog pijn? Dan mag u gerust tot maximaal 4 keer per dag 1000 milligram paracetamol nemen. Soms zijn er nog andere pijnstillers voorgeschreven. Probeer bij afname van de pijn deze voorgeschreven pijnbestrijding als eerste te stoppen en paracetamol als laatste.

Medicatie

U krijgt bij het ontslag een overzicht van uw medicatie. Dit overzicht kan verschillen met de medicatie voor uw operatie. De verpleegkundige bespreekt de wijzigingen met u. Het kan zijn dat u in de loop van de tijd het gebruik van uw eigen medicatie weer op moet pakken. U hoort dit van uw huisarts of behandelend arts. Neem bij een volgend bezoek aan uw behandelend arts het meest recente medicatieoverzicht mee. U kunt dit bij uw apotheek opvragen.

Ontlasting

Door de operatie kan uw ontlastingspatroon veranderen. Dit heeft vaak te maken met een verminderde eetlust, veel rusten en minder bewegen. Uw stoelgang kan hierdoor vertragen of de ontlasting kan heel stevig worden. Na een darmoperatie kan de ontlasting in het begin juist dunner zijn. Als u langer dan 4 dagen geen ontlasting heeft gehad, neem dan contact op met uw huisarts.

Voeding

 • Het is belangrijk dat u voldoende drinkt en vezelrijke voeding eet. Vezelrijke voeding zorgt ervoor dat de ontlasting zacht blijft en voorkomt mogelijke problemen bij de ontlasting. 
 • Het kan zijn dat uw eetlust bij thuiskomst nog niet optimaal is. Probeer dan meerdere keren per dag kleine porties te eten. U mag over het algemeen alles eten en drinken. 
 • Heeft u tijdens uw opname adviezen gekregen van een diëtist? Dan kunt u deze ook thuis volgen.
 • Probeer in het begin niet bewust af te vallen, want uw lichaam heeft alle voedingsstoffen hard nodig voor uw herstel. 
 • Merkt u dat u (onbewust) in korte tijd veel afvalt? Neem dan contact op met de huisarts of behandelend arts. 

Contact bij vragen en problemen

Een aantal dagen na uw ontslag belt een verpleegkundige of zorgcoördinator u thuis om te horen hoe het met u gaat en of u nog vragen heeft. Daarnaast kunt u zelf de eerste week met uw vragen of bij problemen contact opnemen met de verpleegafdeling. Na deze week kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Neem contact op bij 1 of meerdere van onderstaande klachten:

 • Toenemende pijn
 • Koorts boven de 38 graden Celsius
 • Een aantal dagen geen ontlasting en aanhoudende buikpijn en/of krampen
 • Aanhoudende misselijkheid en/of braken
 • Een wondinfectie: de huid rondom de wond is rood, warm en/of gezwollen. Soms lekt de wond vocht

Controle-afspraak

Wanneer u langskomt voor controle, hangt af van de soort operatie die u heeft gehad. Heeft u tijdens de opname nog geen uitslag gehad over het weefselonderzoek? Dan krijgt u deze tijdens uw bezoek op de polikliniek. De behandelend arts bespreekt met u en uw naaste(n) de uitslag en eventuele verdere behandeling.


Versie: V1_1312776 Na een buikoperatie 2023-09

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.