Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. MRI-scan
Terug naar bovenliggende pagina

MRI-scan

Folder

Inleiding

In overleg met uw specialist heeft u een afspraak voor een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging). MRI is een manier om foto’s van het lichaam te maken. Dat gebeurt met een sterk magnetisch veld en radiogolven. Het sterke magneetveld en de radiogolven zijn niet schadelijk voor het menselijk lichaam. Bij MRI worden geen röntgenstralen gebruikt.

In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek dat u had met uw specialist.

Voorbereiding

 • Een kwartier voor het onderzoek meldt u zich bij de balie van de afdeling Radiologie. Als u niet op tijd bent, kan het gebeuren dat u op die dag niet meer kan worden onderzocht.
 • De MRI-magneet is heel krachtig en trekt metalen voorwerpen gemakkelijk en heel snel aan. Als u metalen voorwerpen in uw lichaam heeft, dan neemt u contact op met de afdeling Radiologie.
 • Soms is het niet mogelijk om een MRI-scan te laten maken. Heeft u een niet-compatibele pacemaker, een ICD, een inwendige gehoorprothese, een inwendige insulinepomp, een neurostimulator of een gebitsprothese met magnetische sluiting? Dan kunt u geen MRI-scan krijgen. 
 • Tijdens de eerste 3 maanden van een zwangerschap wordt MRI-onderzoek liever niet uitgevoerd, behalve als het echt niet anders kan. Het is niet bekend of een MRI-scan schadelijk is voor het ongeboren kind. Toch zijn we voorzichtig.
 • Gebruik op de dag van het onderzoek geen make-up of haarlak. Vaak zitten er namelijk kleine metaaldeeltjes in. Heeft u een piercing, dan doet u die uit.
 • Als u last heeft van claustrofobie (dat u bang bent in kleine ruimtes), dan kunt u rustgevende medicatie vragen aan uw behandelend specialist of uw huisarts.

Vragenlijst

Voordat u een MRI-scan krijgt, krijgt u een vragenlijst thuis gestuurd. Deze vragenlijst vult u in en neemt u mee op de dag van het onderzoek. Als u hier vragen over heeft, kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie.

Verloop van het MRI-onderzoek

 • Als u zich heeft gemeld bij de balie van de afdeling Radiologie, neemt u plaats in de wachtkamer. De laborant brengt u dan naar de kleedkamer.
 • U mag uw ondergoed aanhouden. U krijgt van de laborant een kamerjas, die u in de onderzoeksruimte aan heeft. Door het sterk magnetisch veld mag u geen metalen of magnetische dingen meenemen in de onderzoeksruimte. Ook bijvoorbeeld brillen en gehoorapparaten laat u in de kleedruimte.
 • Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. De laborant schuift deze tafel langzaam door de opening van de MRI-scanner. De scanner is aan de voorkant en aan de achterkant open. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk ligt. Als u beweegt kan dat de opnames verstoren. 
 • U hoort tijdens de opnames een kloppend of tikkend geluid. Het tikkende geluid is er steeds maar even. Soms tikt het sneller en harder. Tijdens het onderzoek draagt u een koptelefoon zodat het geluid van de MRI-scan wat minder luid is. Door de koptelefoon kunt u naar muziek of de radio luisteren. U mag een eigen cd meenemen.
 • De laborant kan u tijdens het onderzoek gewoon zien en kan met u praten via de intercom. U heeft een alarmknop in uw hand. Als er iets is, kunt u met die knop de laborant waarschuwen. Als het onderzoek klaar is, trekt u uw kleding weer aan.

Contrastmiddel

Soms is het nodig om een contrastmiddel toe te dienen. Dat gebeurt dan via een infuus in uw arm. Door dit contrastmiddel krijgt de radioloog een nog beter beeld van het orgaan dat wordt onderzocht. De radioloog weet niet vóór het onderzoek al of u een contrastmiddel krijgt toegediend. Soms besluit de radioloog dit pas tijdens het onderzoek. 

Tijdsduur

Het onderzoek duurt 30 tot 90 minuten. Dit hangt af van het soort onderzoek. 

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd.

Versie: v1 1451921 MRI-scan 2023-09

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.