Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. MRI-onderzoek brughoek meniere
Terug naar bovenliggende pagina

MRI-onderzoek brughoek meniere

Folder

Inleiding

U krijgt binnenkort een onderzoek: de MRI-scan. Tijdens deze scan worden afbeeldingen van uw lichaam gemaakt. Dit gebeurt met een sterk magnetisch veld en radiogolven. Bij dit onderzoek wordt geen röntgenstraling gebruikt.

Voorbereiding

Het is belangrijk om u goed voor te bereiden op de MRI-scan. Lees daarom alle informatie goed door en volg de adviezen op.

Vragenlijst

Voor de MRI-scan krijgt u een vragenlijst thuisgestuurd. Vul deze vragenlijst minimaal 7 dagen vóór het onderzoek in. Neem contact op met de afdeling Radiologie wanneer u:

 • Vragen heeft over de MRI-scan.
 • Als u ‘ja’ heeft geantwoord op één of meerdere vragen uit de lijst.

Twee afspraken

Voor dit onderzoek krijgt u een contrastmiddel toegediend via een infuus in uw arm. Dit gebeurt 4 uur vóór de MRI-scan  Dit betekent dat wij 2 afspraken met u inplannen.

Bijzondere situaties

Soms is het nodig dat u contact opneemt met de afdeling Radiologie. Hieronder leest u wanneer dat nodig is.

Metalen in uw lichaam

Voor een MRI-scan gelden speciale voorzorgsmaatregelen, omdat de MRI-magneet zeer sterk is. Neem contact op met de afdeling Radiologie als 1 of meer van de punten hieronder voor u geldt:

 • Metalen voorwerpen in uw lichaam zoals metalen vaatclips, kogels of metaalsplinters
 • Pacemaker of een ICD
 • Inwendige insulinepomp
 • Neurostimulator
 • Gebitsprothese met magnetische sluiting (geen klikgebit)
 • Sensor voor glucosemeting op de bovenarm

Zwangerschap

Tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap doen we alleen een MRI-scan als het noodzakelijk is. Er zijn geen schadelijke effecten voor het ongeboren kind bekend. Toch zijn we voor de zekerheid voorzichtig. 

Claustrofobie

Bent u bang in kleine ruimtes (claustrofobie)? Dan is het verstandig om rustgevende medicijnen in te nemen. Deze kunt u aanvragen via uw behandelend arts of huisarts. Ook kunt u dit aan de radioloog vertellen. Dan probeert de radioloog u gerust te stellen.

De dag van het onderzoek

 • Gebruik op de dag van het onderzoek geen make-up of haarlak. Hier kunnen namelijk kleine metaaldeeltjes in zitten.  
 • Laat sieraden zoals ringen, kettingen, armbanden, oorbellen, piercings en horloges thuis. De MRI-magneet is namelijk heel sterk en trekt metalen voorwerpen aan. Dit kan de beeldkwaliteit verminderen.
 • Kom 15 minuten voor het tijdstip van het onderzoek met de ingevulde vragenlijst naar de balie van de afdeling Radiologie. Als u te laat komt, moeten we het onderzoek misschien verplaatsen. 

Het onderzoek

15 minuten voor uw afspraak meldt u zich bij de balie van de afdeling Radiologie. Bij de balie hoort u in welke wachtkamer u kunt gaan zitten. Daarna gaat u naar die wachtkamer.

Kleedkamer

 • Een laborant haalt u op en brengt u naar de kleedkamer.
 • Daar trekt u alles uit, behalve uw ondergoed.
 • De laborant geeft u een kamerjas en broek die u tijdens het onderzoek aan mag houden.
 • Uw bril, gehoorapparaat en metalen of magnetische voorwerpen laat u in de kleedkamer liggen. Dit vanwege het sterke, magnetische veld van de MRI-scanner.

Contrastmiddel

De laborant haalt u op en dient u via een infuus geven een MRI-contrastmiddel toe. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Het infuus wordt na toediening weer verwijderd. Na het toedienen van het contrastmiddel moet u 4 uur wachten tot de MRI-scan gemaakt kan worden. In deze tussentijd mag u het ziekenhuis verlaten. U meldt zich een kwartier voor de volgende afspraak weer bij dezelfde balie van de afdeling Radiologie.

De MRI-scan

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Daarna gaat u de MRI-scanner in. De MRI-scanner is aan de voor- en achterkant open. Het is de hele tijd licht, zowel in de kamer als in de scanner.

Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. Een beweging kan de opname verstoren. Als het onderzoek klaar is, wordt u weer uit de MRI-scanner geschoven. U kunt uw kleding weer aantrekken. Hieronder staat nog wat extra uitleg over de MRI-scan.

Geluiden

U hoort tijdens de opnames een kloppend/tikkend geluid. Dat hoort u niet de hele tijd, maar af en toe een paar minuten. Hoe snel en luid u dit hoort, verschilt. Om het geluid van de MRI-scan te dempen, krijgt u een koptelefoon op en oordoppen in. Via de koptelefoon kunt u radio luisteren.

Contact met de laborant

De laborant bedient de MRI-scan vanuit de bedieningsruimte naast de onderzoeksruimte. U kunt met de laborant spreken via de intercom. Tijdens het hele onderzoek ziet de laborant u door een venster. In geval van nood, kunt u de laborant waarschuwen. Dat doet u met een alarmknop die u tijdens de scan vasthoudt.

Duur van het onderzoek 

De MRI-scan ongeveer 30 tot 40 minuten.

De uitslag

De uitslag van de MRI-scan krijgt u van de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd.

Versie: 00214 MRI-onderzoek brughoek meniere 2024-02

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.