Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. MRI cardiac thoracale aorta
Terug naar bovenliggende pagina

MRI cardiac thoracale aorta

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Binnenkort krijgt u een onderzoek: de MRI-scan. Tijdens de scan worden afbeeldingen van uw lichaam gemaakt. Dit gebeurt met een sterk magnetisch veld en radiogolven. Bij dit onderzoek wordt geen röntgenstraling gebruikt. In deze folder leest u meer informatie over de MRI-scan. Lees alle informatie goed door, zodat u zich kunt voorbereiden.

Voorbereiding

Het is belangrijk om u voor te bereiden op de MRI-scan. Hieronder staat hoe u dat doet. Het is belangrijk dat u alle informatie doorleest en het advies opvolgt.

Vragenlijst

Voor de MRI-scan krijgt u een vragenlijst thuis gestuurd. Let op: vul deze vragenlijst minimaal 7 dagen vóór het onderzoek in. Neem contact op met de afdeling Radiologie wanneer u:

 • Vragen heeft over de MRI-scan.
 • Als u ‘ja’ heeft geantwoord op één of meerdere vragen uit de lijst.

Bijzondere situaties

In sommige situaties moet u contact opnemen met de afdeling Radiologie. Hieronder leest u welke situaties dat zijn.

Metalen in uw lichaam

Voor een MRI-scan gelden speciale voorzorgsmaatregelen. Deze zijn nodig, omdat de MRI-magneet zeer sterk is. Neem contact op met de afdeling radiologie als u één van deze punten voor u geldt. U heeft:

 • Metalen voorwerpen in uw lichaam zoals metalen vaatclips, kogels of metaalsplinters.
 • Een pacemaker of een ICD.
 • Een inwendige insulinepomp.
 • Een neurostimulator.
 • Een gebitsprothese met magnetische sluiting (geen klikgebit).
 • Een sensor voor glucosemeting op de bovenarm.

Zwangerschap
Tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap wordt uit voorzorg geen MRI-scan gedaan. Dit gebeurt alleen als het echt noodzakelijk is. Er zijn geen schadelijke effecten voor het ongeboren kind bekend. Toch zijn artsen voor de zekerheid voorzichtig. 

Claustrofobie
Bent u bang in kleine ruimtes (claustrofobie?) Dan is het verstandig om rustgevende medicijnen in te nemen. Deze kunt u aanvragen via uw behandelend arts of huisarts. Ook kunt u dit aan de radioloog vertellen. Dan probeert de radioloog u gerust te stellen.

Op de dag van het onderzoek

 • Gebruik op de dag van het onderzoek geen make-up, haarlak of zink-/zilverzalf. Hier kunnen namelijk kleine metaaldeeltjes in zitten.
 • Laat sieraden zoals ringen, kettingen, armbanden, oorbellen, piercings en horloges thuis. Dit omdat de MRI-magneet heel sterk is en metalen voorwerpen aantrekt. Dit kan de kwaliteit van het beeld verminderen.
 • Kom 15 minuten voor het tijdstip van het onderzoek naar de balie van de afdeling Radiologie. De ingevulde vragenlijst neemt u mee. Als u te laat komt, moet het onderzoek misschien verplaatst worden. 

Het onderzoek

15 minuten voor uw afspraak meldt u zich bij de balie van de afdeling Radiologie. Bij de balie hoort u in welke wachtkamer u mag gaan zitten.

Kleedkamer

Een laborant haalt u op en brengt u naar de kleedkamer. Daar trekt u alles uit, behalve uw ondergoed. De laborant geeft u een kamerjas en broek die u tijdens het onderzoek aan mag houden. Uw bril, gehoorapparaat en metalen of magnetische voorwerpen laat u in de kleedkamer liggen. Dit vanwege het sterke, magnetische veld van de MRI-scanner.

De MRI-scan

Tijdens de MRI-scan ligt u op een onderzoekstafel. U krijgt ecg-plakkers op uw borst. Als het nodig is, wordt er eerst borsthaar weggeschoren. Daarna gaat u de MRI-scanner in. De MRI-scanner is aan de voor- en achterkant open. Het is de hele tijd licht, zowel in de kamer als in de scanner.

Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. Een beweging kan de opname verstoren. Als het onderzoek klaar is, wordt u weer uit de MRI-scanner geschoven. U mag uw eigen kleding weer aantrekken. Hieronder leest u nog wat extra uitleg over de MRI-scan.

Geluiden 
U hoort tijdens de opnames een kloppend/tikkend geluid. Dat hoort u niet de hele tijd, maar af en toe een paar minuten. Hoe snel en hoe hard u dit hoort, verschilt. Om het geluid van de MRI-scan te dempen, krijgt u een koptelefoon op en oordoppen in. Via de koptelefoon kunt u radio luisteren. 

Contact met de laborant
De laborant bedient de MRI-scan vanuit de bedieningsruimte naast de onderzoeksruimte. U kunt met de laborant spreken via de intercom. Zo geeft de laborant u ademinstructies. Vooraf zal de laborant u uitleggen wat dit betekent. Tijdens het hele onderzoek kan de laborant u door een venster zien. In geval van nood, kunt u de laborant waarschuwen. Dat doet u met een alarmknop die u tijdens de scan vasthoudt. 

Contrastmiddel
Soms is het nodig om contrastmiddel toe te dienen. Dan kan de radioloog uw organen beter zien. Of contrastmiddel nodig is, besluit de radioloog tijdens het onderzoek. Het contrastmiddel krijgt u via een infuus in uw arm. Meestal merkt u niets van het contrastmiddel.

Duur van het onderzoek 

Een MRI-scan duurt 30 tot 60 minuten.

De uitslag

De uitslag van de MRI-scan krijgt u bij uw volgende afspraak. U krijgt de uitslag van de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd.

Versie: 00081 MRI cardiac thoracale aorta 2023-07

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.