Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Lumbaalpunctie
Terug naar bovenliggende pagina

Lumbaalpunctie

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In deze folder vindt u informatie over de lumbaalpunctie (ruggenprik). Deze folder geeft extra informatie, naast de mondelinge informatie die u van uw arts heeft gekregen. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan kunt u die stellen aan de neuroloog.

Wat is een lumbaalpunctie?

Een lumbaalpunctie is een onderzoek waarbij wat hersenvocht uit het lichaam wordt gehaald. Dit is het vocht dat de hersenen en het ruggenmerg omspoelt. Bij sommige ziektes verandert dat vocht van samenstelling. Voor het stellen van een diagnose kan het daarom nodig zijn om dit vocht te onderzoeken in het laboratorium.
Ook kan de druk van het vocht bij sommige aandoeningen verhoogd zijn. Hierdoor is het nodig om deze druk tijdens de lumbaalpunctie op te meten. Onderaan het ruggenmerg, bij de lendewervels, is een soort holte met hersenvocht. Om wat vocht af te nemen, prikt de arts tussen uw lendewervels door in deze holte. Bij dit onderzoek wordt dus niet in het ruggenmerg zelf geprikt.

Voor het onderzoek

Voor een lumbaalpunctie zijn geen speciale voorbereidingen nodig. U kunt van tevoren gewoon eten en drinken. Wel is het mogelijk dat u tijdelijk moet stoppen met het gebruik van bepaalde bloedverdunners. De arts bespreekt dit dan met u. Het onderzoek wordt op de polikliniek Klinische Neurofysiologie gedaan. Wilt u van tevoren doorgeven aan uw arts of u bloedverdunnende medicijnen gebruikt? Door deze medicijnen kunnen bij een punctie (na)bloedingen ontstaan.

Het onderzoek

U neemt voor de punctie plaats op een bed. Meestal moet u op uw zij liggen, maar soms moet u rechtop zitten. U trekt uw knieën zover mogelijk onder u op, u brengt het hoofd naar de knieën en maakt uw rug zo bol mogelijk. De arts bepaalt daarna de plaats waar geprikt gaat worden. De plaats waar geprikt wordt, zit in het onderste gedeelte van de rug. Daarna wordt de huid gedesinfecteerd en brengt de arts een dunne naald in. Meestal is alleen de prik door de huid wat pijnlijk, zoals bij het afnemen van bloed.
Door uw rug zo bol mogelijk te maken en te ontspannen, is de kans groter dat de naald meteen goed zit. Zo heeft u geen extra pijn. Soms meet de arts meteen de druk van het vocht. De neuroloog laat nu wat vocht aflopen in een buisje. Na het onderzoek wordt de naald verwijderd. Op de plaats waar geprikt is, krijgt u een pleister.

Tijdsduur

Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 60 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek bepaalt de arts hoe lang u nog in het ziekenhuis moet blijven. Dit hangt af van de onderzoeken die de arts in het hersenvocht en het bloed wil doen.

Risico’s en complicaties

 • Meestal zijn er geen complicaties tijdens een lumbaalpunctie. Wel kan de arts tijdens de punctie soms per ongeluk tegen een zenuw tikken. U voelt dan een elektrische schok of pijnscheut in het been. Dit is vervelend, maar niet gevaarlijk.
 • Ongeveer 1 op de 10 mensen krijgt na het onderzoek last van hoofdpijn. Deze hoofdpijn is vervelend, maar niet gevaarlijk. Het komt doordat er nog wat vocht uit het prikgaatje weglekt. Het gaatje gaat vanzelf dicht. De klachten kunnen tot 2 weken na het onderzoek opkomen. De klachten verdwijnen weer als u plat op uw rug gaat liggen.
 • Als deze klachten optreden, moet u een aantal uren bedrust houden en veel drinken. U kunt zelf kijken of de hoofdpijn wegblijft. Dat doet u door rechtop te staan. Komt de hoofdpijn terug? Dan moet u nog een paar uur langer bedrust houden. Bij hoofdpijn mag u paracetamol nemen, als dat nodig is.
 • Blijven de klachten langer dan een paar dagen aanhouden? Of krijgt u koorts? Neemt u dan contact op met de polikliniek Neurologie. Buiten kantooruren neemt u contact op met de dienstdoende huisarts. Het is verstandig om op de dag van de punctie geen zware inspanning te verrichten of te gaan werken. Bedrust is alleen nodig als u hoofdpijn heeft. Ook in de paar dagen na de punctie, kunt u het het beste wat rustig aan doen en niet teveel bukken of tillen. Napijn op de prikplaats komt bijna nooit voor. 

Versie: 1103117 05-2023 Lumbaalpunctie

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.