Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Lipofilling
Terug naar bovenliggende pagina

Lipofilling

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U heeft besloten tot een lipofilling. In deze folder leest u hoe deze ingreep verloopt en wat u zelf moet voorbereiden. Ook krijgt u informatie over het te verwachten resultaat van de operatie. Deze folder geeft extra informatie, naast de mondelinge informatie die u van uw plastisch chirurg heeft gekregen.

Lipofilling

Bij een lipofilling haalt de plastisch chirurg in 1 operatie ergens uit uw lichaam vet weg (liposuctie) en brengt dat op een andere plek weer in (lipofilling). Dit is om de oorspronkelijke vorm en contouren van uw lichaam te herstellen. Bijvoorbeeld na een borstreconstructie, bij aangeboren afwijkingen of bij littekens.

De plastisch chirurg gebruikt vaak vet uit de buikregio rond de navel of van de flanken. Er kan niet te veel vet in 1 keer worden gebruikt. Voor een goed resultaat zijn soms meerdere behandelingen nodig. Ook omdat het lichaam een deel van het ingebrachte vet afbreekt (20-50%). Om geen afweerreactie van het vet te krijgen, gebruikt de plastisch chirurg uw eigen vetweefsel. Het weefsel groeit dan mee met het lichaam.

De operatie vindt plaats in dagbehandeling. De operatie is weinig belastend en uw wonden herstellen snel.

Preoperatief spreekuur

U krijgt eerst een oproep voor het Preoperatief spreekuur. Meer informatie leest u in de folder Anesthesie en preoperatief spreekuur.

Medicijngebruik

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, zoals Sintrom of Ascal? Dan vragen wij u dit tijdens het spreekuur te melden aan de plastisch chirurg. Het gebruik van deze medicijnen moet vóór de operatie namelijk worden gestopt. 1 dag na de operatie mag u weer beginnen met deze medicijnen. De plastisch chirurg geeft hierover meer informatie.

Operatie

Lipofilling gebeurt onder narcose. Eerst wordt er met kleine sneetjes een canule (buisje) onder uw huid geplaatst. Daarna wordt voldoende vetweefsel via de canule verzameld. De wondjes worden daarna met enkele oplosbare hechtingen gesloten en met een pleister afgeplakt. Dan volgt de lipofilling. De plastisch chirurg plaatst de vetcellen op de plaatsen waar u meer volume wilt.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Daarna naar de afdeling Dagbehandeling. Normaal gesproken gaat u op de dag van de operatie weer naar huis.

 • Thuis mag u na de operatie gewoon weer douchen.
 • U mag alle activiteiten uitvoeren als u geen klachten heeft.
 • Om zwellingen zoveel mogelijk te voorkomen, is het verstandig om na de operatie een strak correctiebroekje of een step-in te dragen. U kunt die kopen bij een lingeriewinkel. Deze graag meenemen op de dag van operatie.
 • Bij een operatie aan de borst is het verstandig een sportbeha te dragen. Wij vragen u die mee te nemen op de dag van de operatie.
 • Na de operatie draagt u het corrigerend broekje en/of de sport-beha de eerste 2 weken dag en nacht. Hierna nog 2 weken alleen overdag.
 • Het behandelde gebied is na de ingreep vaak blauw en gezwollen. Dit duurt vaak 3 tot 4 weken. Heeft u pijn? Neem dan maximaal 4 keer per dag paracetamol (1000 milligram per keer).

Vervolgafspraken op de polikliniek

2 weken na de operatie bezoekt u het spreekuur van de verpleegkundige op de polikliniek Plastische Chirurgie. De verpleegkundige controleert uw wondjes en verwijdert als het nodig is de pleisters en hechtingen. Zodra uw wonden zijn genezen, is het goed uw littekens in te smeren met wat vaseline of een crème. Dit kan helpen uw littekens zo soepel mogelijk te laten genezen.

8 weken na uw bezoek aan de verpleegkundige krijgt u een afspraak op het spreekuur van uw plastisch chirurg. De arts beoordeelt het resultaat van uw behandeling. Als er een vervolgbehandeling nodig is, dan is dat pas na een aantal maanden mogelijk. De plastisch chirurg bespreekt dit met u.

Complicaties

Na een lipofilling zijn er bijna nooit complicaties. Er is een kleine kans op een nabloeding of een infectie. De huid wordt dan rood, warm en pijnlijk en u krijgt koorts. Neem bij klachten of vragen altijd contact op met de plastisch chirurg.

Resultaat

Na de lipofilling is het resultaat direct zichtbaar. Houdt u er wel rekening mee dat een deel van het vetweefsel vaak weer verdwijnt. Hierdoor is het definitieve resultaat pas na 3 maanden te beoordelen. Hoeveel vetweefsel in de eerste maanden verdwijnt, is moeilijk te voorspellen. Dat hangt bijvoorbeeld af van de plaats waar het weefsel is ingebracht.

Tot slot

Voor directe vragen aan de verpleegkundige kunt u op alle doordeweekse dagen tussen 08.30 en 09.30 contact opnemen met nummer (050) 524 7027

Versie: 20160035 Lipofilling 2023-08

Specialisme: Plastische Chirurgie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.