Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Leefregels en adviezen na een hartinfarct
Terug naar bovenliggende pagina

Leefregels en adviezen na een hartinfarct

Folder

Inleiding

Kortgeleden heeft u een hartinfarct (hartaanval) gehad. U bent daarvan aan het herstellen. Uit ervaring blijkt dat vragen of problemen vaak ontstaan als u weer thuis bent. Dan is het goed om te weten dat u nazorg van het ziekenhuis kunt krijgen. In deze folder leest u daar meer over. Ook leest u wat u thuis beter wel en beter niet kunt doen. 

Nazorg

 • Voor u naar huis gaat, krijgt u 2 afspraken mee. Een afspraak voor een fietstest en een afspraak op de Post Event Poli. 

 • Op de Post Event Poli heeft u een gesprek over de mogelijkheden. Er wordt bijvoorbeeld besproken of u deel kunt nemen aan de hartrevalidatie. 
 • Ongeveer 3 maanden na uw ontslag uit het ziekenhuis, heeft u een controle bij de cardioloog.

Adviezen voor thuis

Het belangrijkste is dat u goed naar uw lichaam luistert. Uw lichaam geeft aan waar uw grenzen liggen en wanneer u er overheen gaat. U mag voelen dat u bij inspanning wat dieper gaat ademen, maar u mag niet buiten adem raken of benauwd worden. Tijdens inspanning is het belangrijk dat u een gesprek kunt blijven voeren.

Activiteiten

 • Stel zware (huishoudelijke) activiteiten 4 weken uit. Bijvoorbeeld stofzuigen, de tuin omspitten of de auto wassen.
 • Start de eerste week met kleine wandelingen. Breid het wandelen eerst uit door vaker te wandelen. Vergroot daarna pas de afstand.
 • In de tweede of derde week mag u weer buiten fietsen. Begin met fietsen als het niet te hard waait en fiets in een rustig tempo.
 • Verdeel de activiteiten over de dag en wissel rust en inspanning af.

Medicatie

Het is belangrijk om de medicijnen op de afgesproken tijden in te nemen. Bij het ontslaggesprek met de verpleegkundige krijgt u een medicatielijst mee. Hierop staat precies wanneer u de medicatie moet innemen. Neem de medicijnen in op vaste tijden, dan werken ze het beste.

Let op: verander nooit zelf de dosis en stop nooit zelf met innemen van medicijnen. Overleg dit altijd met uw cardioloog. 

Autorijden

Voor autorijden volgt het ziekenhuis de richtlijnen van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Dit zijn de richtlijnen:

 • Is de pompfunctie van het hart afgenomen na een hartinfarct? Dan mag u 4 weken niet autorijden. Tijdens uw opname in het ziekenhuis vertelt de cardioloog of verpleegkunde u of dat zo is. Als uw pompfunctie is afgenomen, dan bent u de eerste 4 weken niet verzekerd. 
 • Bent u beroepschauffeur? Dan mag u hoe dan ook 4 weken niet rijden, ook als de pompfunctie nog goed werkt. 

Het advies is om de eerste keer dat u weer gaat autorijden iemand mee te laten rijden. Kies een bekende route en begin op een rustig tijdstip.

Werken

Na een hartinfarct raden wij u aan minimaal 4 weken niet te werken. In die weken kunt u lichamelijk herstellen. Ook is deze tijd nodig om de stressvolle en emotionele periode te verwerken. In overleg met uw bedrijfsarts kunt u een plan maken om weer aan het werk te gaan.

Vakantie

Het advies is om de eerste 4 weken niet op vakantie te gaan. Na deze periode is dat geen probleem, dit geldt ook voor vliegreizen. Het is verstandig om een lange, inspannende reis te bespreken met uw cardioloog. U mag dit ook voorleggen tijdens de afspraak op de Post Event Poli.

Versie: 1495867 Leefregels en adviezen na een hartinfarct 2023-08

Specialisme: Cardiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.