Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Kolposcopisch onderzoek
Terug naar bovenliggende pagina

Kolposcopisch onderzoek

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In overleg met uw arts heeft u een afspraak voor een kolposcopie gemaakt. In deze folder leest u wat u van dit onderzoek kunt verwachten. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Kolposcopie

Een kolposcopie is een kijkonderzoek van de baarmoedermond. Hierbij wordt aangepaste microscoop (een kolposcoop) gebruikt. Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek Gynaecologie in het Martini Ziekenhuis. Met de kolposcoop wordt de baarmoedermond goed in beeld gebracht. Een kolposcopie is pijnloos. Het afnemen van het weefsel kan pijn en buikkramp veroorzaken. Dit duurt gelukkig maar kort.

Waarom een kolposcopie?

Een kolposcopie wordt gedaan als er bij u een uitstrijkje een afwijking is gevonden. U bent bijvoorbeeld bij de huisarts of doktersassistent geweest voor een uitstrijkje. Het uitstrijkje ziet er anders uit dan verwacht, dus is verder onderzoek nodig. Ook is een kolposcopie nodig als u telkens contactbloedingen heeft. Dit zijn bloedingen tijdens of direct na seksueel contact.

Voorbereiding

 • Het beste moment voor een kolposcopie is tussen 2 menstruaties in.
 • Vooraf kunt u pijnstillers innemen. Dit verzacht de kramp en pijn van het wegnemen van het weefsel.
 • Bent u zwanger? Dan kan het onderzoek waarschijnlijk wel doorgaan. Mogelijk moet u de behandeling uitstellen. Bespreek dit met uw arts.

Het onderzoek

Tijdens dit onderzoek ligt u op de gynaecologische behandeltafel. Uw onderlijf is ontbloot en uw benen liggen gespreid in beensteunen. De gynaecoloog brengt een speculum in uw vagina om deze goed open te houden. Daarna plaatst de gynaecoloog de kolposcoop ervoor. De baarmoedermond wordt hierdoor vele malen vergroot.

Dan wordt de baarmoedermond aangestipt met een azijnzuuroplossing. Soms ook met een soort jodium. Zo is het verschil tussen gezond weefsel en afwijkingen beter te zien. Dit kan een prikkend gevoel geven. 

Heeft u veel contactbloedingen waarbij veel oppervlakke bloedvaatjes zonder afwijkingen te zien zijn? Dan wordt de baarmoedermond aangestipt met zilvernitraat. Het aanstippen zelf is niet pijnlijk. Wel ontstaat er soms wat buikpijn. Dit komt door krampen in de baarmoeder.

Biopt

Zijn er afwijkingen zichtbaar die nader onderzocht moeten worden? Dan wordt met een klein tangetje een stukje weefsel afgenomen. Hiervoor is geen verdoving nodig. Het stukje weefsel wordt opgestuurd naar de patholoog. Dit heet een biopt. 

Laat de uitslag van het stukje weefsel geringe afwijkingen zien (CIN 1)? Dan hoeft u verder niet behandeld te worden. Wel moet u na 12 maanden nog een keer naar de polikliniek Gynaecologie komen. Dan krijgt u een uitstrijkje ter controle.

Laat de uitslag van het stukje weefsel een matige (CIN 2) of ernstige (CIN 3) afwijking zien? Dan moet u een diathermische lisexcisie ondergaan. Goed om te weten: CIN 1, CIN 2 en CIN 3 zijn niet kwaadaardig.

Diathermische lisexcisie

Bij een diathermische lisexcisie wordt een groter stuk weefsel met afwijkingen verwijderd. Dit gebeurt als de uitslag van het biopt een CIN 2 of een CIN 3 laat zien.

Deze ingreep vindt plaats op de poliklinische behandelkamer van het Martini Ziekenhuis. Hiervoor krijgt u een plaatselijke verdoving in de baarmoedermond. Een lisexcisie gebeurt met een verhit metalen lusje. Het stukje weefsel wordt uitgesneden. Door de warmte schroeien de bloedvaatjes meteen weer dicht.

Als er weefsel is afgenomen, dan krijgt u een gynaecologische tampon. Dit is om het bloeden te verminderen. Deze verliest u vanzelf of lost op. U hoeft de tampon dus niet zelf te verwijderen. De dagen na de lisexcisie kunt u wat nabloeden. Dit duurt ongeveer 10 tot 14 dagen.

Weer naar huis

Na een kolposcopie en/of biopt heeft u meestal geen klachten. U kunt uw dagelijkse activiteiten gewoon weer oppakken.

Na een lisexcisie moet u met wat zaken rekening houden. Zolang u bloed afscheidt, zijn er nog wondjes aan de baarmoedermond. Het is beter om in die periode dingen niet te doen:

 • Heb geen seksueel contact te hebben.
 • Gebruik geen tampons.
 • Ga niet zwemmen of in bad.

De uitslag

 • Als alles goed is, krijgt u de uitslag direct.
 • Bij een afwijking krijgt u eerst een biopt. Na 1 week belt de arts u met de uitslag. 
 • Als u daarna nog een lisexcisie krijgt, moet u opnieuw wachten op de uitslag. Uw arts maakt een afspraak met u om de uitslag te bespreken.

Wanneer bellen?

Bij onderstaande klachten neemt u contact op met uw behandelend arts:

 • Koorts (hoger dan 38,5 graden Celsius). 
 • Steeds meer bloedverlies.
 • Nabloedingen die langer duren dan 14 dagen.

Controle

 • Uw arts maakt een (telefonische) afspraak met u om de uitslag van de lisexcisie te bespreken.
 • Zijn er geen andere bevindingen dan CIN 2 of CIN 3, zoals uit het biopt? Dan komt u na 6 maanden terug op de polikliniek Gynaecologie voor een uitstrijkje.

Versie: 00054 Kolposcopisch onderzoek 08-2023

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.