Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Kijkoperatie in de elleboog
Terug naar bovenliggende pagina

Kijkoperatie in de elleboog

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt voor een kijkoperatie in de elleboog (arthroscopie). In deze folder leest u hoe de ingreep verloopt. Ook leest u wat u zelf moet voorbereiden. Deze folder geeft extra informatie, naast de mondelinge informatie die u van uw orthopeed heeft gekregen.

Over het ellebooggewricht

Gewrichten in ons lichaam vormen de beweeglijke verbindingen tussen verschillende botstukken. De elleboog is een complex gewricht en vormt de verbinding tussen bovenarm en onderarm. Het ellebooggewricht bestaat uit 3 gewrichten. De eerste is het gewricht tussen bovenarm en ellepijp. De tweede is het gewricht tussen bovenarm en spaakbeen. En de derde is het gewricht tussen spaakbeen en ellepijp. Deze zijn zo gevormd, dat ze precies tegen elkaar aan kunnen liggen of in elkaar passen.
De uiteinden van deze drie botten zijn bekleed met kraakbeen. Zo kunnen de verschillende botten soepel over elkaar bewegen. Het kraakbeen is glad en veerkrachtig en wordt gevoed door het gewrichtsvocht. Een stevig kapsel houdt de botdelen van het gewricht op hun plaats.
}Dit kapsel bestaat uit spieren, pezen en banden die ervoor zorgen dat het gewricht soepel kan bewegen. Ook zorgen deze voor stabiliteit van de elleboog.

Kijkoperatie elleboog

Er zijn een aantal afwijkingen aan uw elleboog waarbij een kijkoperatie (arthroscopie) nodig kan zijn:

Gewrichtsmuizen

Dit zijn losse afgeronde stukjes kraakbeen of bot die slotklachten of blokkadeklachten kunnen veroorzaken. Tijdens een kijkoperatie kunnen deze losse stukjes verwijderd worden.

Kraakbeenbeschadiging

Dit kan vaak niet hersteld worden. Wel kunnen losse stukjes worden verwijderd. En er kan een zogenaamde nettoyage worden verricht. De elleboog wordt dan ‘schoongemaakt’.

Ontstekingen of infecties

Soms kan het nodig zijn weefsel uit de elleboog te verwijderen voor kweek of verder onderzoek (biopsie). Of om de elleboog helemaal schoon te maken (nettoyage).

Functiebeperking als gevolg van een afwijking in het gewricht.

U hebt dan last van een stijve elleboog. Met een kijkoperatie kan de beweeglijkheid van de elleboog verbeterd worden.

Diagnose en onderzoek

De orthopeed stelt de diagnose vast aan de hand van de aard van de klachten. Maar ook op basis van lichamelijk onderzoek en een röntgenfoto van de elleboog. En soms met een echo, MRI of CT scan van de elleboog.
Na de afspraak met de arts, waarbij u samen heeft besloten om over te gaan tot een kijkoperatie, gaat u gelijk naar het preoperatieve spreekuur. Dit is voor het eerste deel van de voorbereiding op de operatie.
Uw bloeddruk, polsslag en temperatuur wordt opgemeten en u vult een vragenlijst in. Later krijgt u een telefonische afspraak met de intakeverpleegkundige en de anesthesioloog of anesthesiemedewerker. Dit is voor het tweede deel van de voorbereiding op de operatie. Deze afspraak krijgt u van de Opnameplanning. Zij nemen ook contact met u op voor uitleg over de gang van zaken, nadat u op de wachtlijst voor de operatie bent geplaatst.

Preoperatief spreekuur

U krijgt een belafspraak thuisgestuurd voor het tweede deel van het preoperatief spreekuur. Hier heeft u onder andere een gesprek met de anesthesioloog. Meer informatie hierover leest u in de folders Anesthesie en Preoperatief Spreekuur.
Binnen 3 maanden na deze afspraak wordt u geopereerd. Van de Opnameplanning krijgt u de opnamedatum en het opnametijdstip toegestuurd. Uitgebreide informatie over opname in het Martini Ziekenhuis, leest u in de folder Welkom in het Martini Ziekenhuis.

Voorbereidingen op de opname

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereidt. Hieronder leest u hoe u dat doet.

  • Voorafgaand aan de operatie kunt u thuis douchen.
  • Het is handig om comfortabele kleding te dragen.
  • U mag na de operatie niet alleen terug naar huis. We raden u daarom aan om vervoer naar huis te regelen.

Op de dag van de operatie meldt u zich op de afdeling. U meldt zich bij de receptie in de centrale hal. Daarna wordt u verwezen naar de lounge. Daar wordt u opgevangen door een verpleegkundige die uw gegevens nog even met u doorneemt.

Voorbereidingen voor de operatie

Uw elleboog wordt voor de operatie gemarkeerd. Heeft de anesthesioloog preventief pijnmedicatie afgesproken? Dan krijgt u deze na het aandoen van het operatiejasje.
Rond de afgesproken operatietijd brengt de verpleegkundige u naar de operatiekamer. Daar komt u op de operatietafel te liggen. De anesthesioloog begint met de voorbereiding op de narcose. U wordt dan aangesloten op bewakingsapparatuur. Dit is om uw bloeddruk, polsslag en ademhaling in de gaten te kunnen houden.

De operatie

Bij een kijkoperatie wordt via een klein sneetje van ongeveer 1 centimeter een buisje met een camera in de elleboog gebracht. Hierdoor kan de orthopeed de gehele elleboog bekijken. Via een ander sneetje wordt een instrument ingebracht om een mogelijke afwijking te behandelen. Om zowel de voorkant als de achterkant van de elleboog te kunnen bekijken, is het nodig om meerdere sneetjes te maken. Dit zijn minimaal 4 sneetjes.
Tijdens de kijkoperatie wordt de elleboog gespoeld met een vloeistof. Een goede verdoving bij een operatie is belangrijk. De operatie wordt bijna altijd uitgevoerd in zijligging, onder algehele anesthesie (narcose).

Tijdsduur

De kijkoperatie duurt 30 tot 60 minuten, afhankelijk van de afwijking en de behandeling.

Na de operatie

Als de operatie voltooid is, gaat u naar de Recovery (uitslaapkamer). Ook hier bent u op bewakingsapparatuur aangesloten, om uw lichaamsfuncties in de gaten te houden. Op de Recovery begint de pijnbestrijding. Als u weer wakker bent en alle controles goed zijn, mag u naar de verpleegafdeling.
Terug op de verpleegafdeling mag u weer eten en drinken. Ook kunt u dan uw eigen kleding weer aan. Als het nodig is, helpt een verpleegkundige u daarbij. U kunt de dag van de operatie ook alweer naar huis. Als het nodig is krijgt u op de afdeling een mitella of collar ’n cuff mee. Dit is voor de ondersteuning van de elleboog.

Adviezen voor thuis

Na de operatie wordt er een drukverband aangebracht. Deze mag u na 24 uur weer verwijderen. Soms is losweken van het verband onder de douche noodzakelijk. Zorgt u ervoor dat er geen zeepresten achterblijven. En dep de wondjes na het douchen goed droog.

Wondgenezing

Als de wondjes niet meer lekken, dan hoeft er geen pleister meer op. Zwemmen en baden kunt u voor een goede wondgenezing de eerste weken beter niet doen.

Belasting van de elleboog

U mag de elleboog bewegen op basis van hoeveel pijn u voelt. U kunt de elleboog de eerste weken beter niet te zwaar belasten, zodat de wondjes goed kunnen genezen. Tilt u de eerste weken bijvoorbeeld geen zware boodschappen.

Oefeningen

U kunt zelf oefenen met buigen en strekken. Het strekken van de arm is belangrijk. Doe dat iedere dag. Soms is het nodig om fysiotherapie te volgen. Als dat bij u zo is, bespreekt de orthopeed dat met u.

Tubigrip

U krijgt bij ontslag een tubigrip mee naar huis. De tubigrip gebruikt u thuis, totdat de zwelling van uw elleboog grotendeels verdwenen is. Dit doet u alleen overdag. Tubigrip is een drukgevend en steungevend buisverband.

Weer beginnen met werken

U kunt snel weer beginnen met uw dagelijkse activiteiten. Pijn en zwelling van de elleboog zijn een teken dat u het rustiger aan moet doen. Als u weer aan het werk kan gaan hangt af van de ingreep en de aard van de werkzaamheden. Dit kunt u met uw orthopeed overleggen.

Mogelijke complicaties

Gelukkig treden na een kijkoperatie niet vaak complicaties op. De volgende complicaties kunnen voorkomen:

  • Nalekken van de wondjes.
  • Omdat er sneden in de huid worden gemaakt, kan een (huid)zenuw beschadigd raken. Dit geeft een doof gevoel in een gedeelte van de huid. Meestal verdwijnen deze klachten in de loop van de tijd vanzelf. Soms zijn ze echter blijvend.
  • Er kan een wondinfectie optreden. De huid rondom de wond is dan rood en pijnlijk. Soms gaat dat gepaard met koorts.

Controle

10 dagen na de operatie kunnen de hechtingen door de huisarts worden verwijderd. Ongeveer 6 weken na de operatie komt u terug naar het ziekenhuis voor een controleafspraak bij de orthopedisch chirurg die u heeft geopereerd.

Versie: 20220003 08-2023 Kijkoperatie in de elleboog

Specialisme: Orthopedie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.