Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Kijkoperatie in de elleboog
Terug naar bovenliggende pagina

Kijkoperatie in de elleboog

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U heeft een afspraak gemaakt voor een kijkoperatie in de elleboog (arthroscopie). Dit heeft u met uw behandelend arts overlegd. In deze folder leest u meer informatie over het ellebooggewricht en de kijkoperatie. Ook leest u wat u zelf moet voorbereiden. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Opleidingsziekenhuis

Het Martini ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Dit betekent dat u naast de behandelend specialist, ook arts-assistenten en/of coassistenten in opleiding tegen kunt komen. Zij werken altijd onder supervisie van de specialisten en zijn betrokken in het hele traject dat u als patiënt doorloopt. Ze doen bijvoorbeeld poliklinische consulten. Ook lopen ze visite op de verpleegafdeling. En ze voeren operaties uit en zijn ook betrokken bij de nazorg. Alle handelingen worden samen met of onder supervisie van de specialist uitgevoerd. De kwaliteit van zorg en uw veiligheid zijn hierbij altijd gewaarborgd.

Over het ellebooggewricht

Gewrichten in het lichaam vormen de beweeglijke verbindingen tussen verschillende botstukken. De elleboog is een complex gewricht. Het vormt de verbinding tussen bovenarm en onderarm. Het ellebooggewricht bestaat uit 3 gewrichten:

 1. Het gewricht tussen bovenarm en ellepijp.
 2. Het gewricht tussen bovenarm en spaakbeen.
 3. Het gewricht tussen spaakbeen en ellepijp.

De gewrichten zijn zo gevormd dat ze precies tegen elkaar aan kunnen liggen of in elkaar passen. De uiteinden van deze 3 botten zijn bekleed met kraakbeen. Zo kunnen de verschillende botten soepel over elkaar bewegen. Het kraakbeen is glad en veerkrachtig en wordt gevoed door het gewrichtsvocht. Een stevig kapsel houdt de botdelen van het gewricht op hun plaats. Dit kapsel bestaat uit spieren, pezen en banden. Deze zorgen ervoor zorgen dat het gewricht soepel kan bewegen. Ook zorgen deze voor stabiliteit van de elleboog.

Afwijkingen in de elleboog

Er zijn een aantal afwijkingen waarbij een kijkoperatie aan de elleboog nodig kan zijn. Hieronder staat een overzicht van deze afwijkingen en de bijbehorende ingreep.

Gewrichtsmuizen

Gewrichtsmuizen zijn losse afgeronde stukjes kraakbeen of bot. Deze kunnen slotklachten of blokkadeklachten veroorzaken. Tijdens een kijkoperatie kunnen deze losse stukjes verwijderd worden.

Kraakbeenbeschadiging

Kraakbeenbeschadiging kan vaak niet hersteld worden. Wel kunnen losse stukjes worden verwijderd. En er kan een zogenaamde nettoyage worden verricht. De elleboog wordt dan als het ware schoongemaakt.

Ontstekingen of infecties

Soms kan het nodig zijn weefsel uit de elleboog te verwijderen. Dit wordt dan gebruikt voor een kweek of verder onderzoek (biopsie). Of om de elleboog helemaal schoon te maken (nettoyage).

Functiebeperking als gevolg van een afwijking in het gewricht.

U hebt dan last van een stijve elleboog. Met een kijkoperatie kan de beweeglijkheid van de elleboog verbeterd worden.

Onderzoek en diagnose

De orthopeed stelt de diagnose vast. Dat gebeurt met het informeren naar uw klachten, lichamelijk onderzoek en een röntgenfoto van de elleboog. En soms met een echo, MRI of CT-scan van de elleboog.

Preoperatief spreekuur

Tijdens een gesprek met de arts bespreekt u of u een kijkoperatie wilt. Daarna gaat u gelijk naar het preoperatieve spreekuur. Dit is voor het eerste deel van de voorbereiding op de operatie. Uw bloeddruk, polsslag en temperatuur worden ook direct opgemeten. Tot slot vult u een vragenlijst in.

Telefonische afspraak

Later krijgt u een telefonische afspraak. Dit gesprek is met de intakeverpleegkundige en de anesthesioloog of anesthesiemedewerker. Dit is voor het tweede deel van de voorbereiding op de operatie. Hier heeft u onder andere een gesprek met de anesthesioloog. Meer informatie hierover leest u in de folders Anesthesie en Preoperatief Spreekuur.

Deze afspraak krijgt u van de Opnameplanning. Zij leggen u uit wat er gebeurt nadat u op de wachtlijst voor de operatie bent geplaatst.

Oproep

Binnen 3 maanden na deze afspraak wordt u geopereerd. Van de Opnameplanning krijgt u de opnamedatum en het opnametijdstip toegestuurd.

Voorbereidingen 

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereidt. Hieronder leest u hoe u dat doet.

 • Voorafgaand aan de operatie kunt u thuis douchen.
 • Het is handig om comfortabele kleding te dragen.
 • U mag na de operatie niet alleen terug naar huis. Het advies is om vooraf vervoer naar huis te regelen.

De operatie

Op de dag van de operatie meldt u zich op de afdeling. U meldt zich bij de receptie in de centrale hal. Daarna wordt u verwezen naar de lounge. Daar wordt u opgevangen door een verpleegkundige. Deze neemt uw gegevens nog even met u door. 

Voorbereiding

Uw elleboog wordt voor de operatie gemarkeerd. Heeft de anesthesioloog preventief pijnmedicatie afgesproken? Dan krijgt u deze na het aandoen van het operatiejasje.

Rond de afgesproken operatietijd brengt de verpleegkundige u naar de operatiekamer. Daar komt u op de operatietafel te liggen. De anesthesioloog begint met de voorbereiding op de narcose. U wordt dan aangesloten op bewakingsapparatuur. Dit is om uw bloeddruk, polsslag en ademhaling in de gaten te houden.

Operatie

Bij een kijkoperatie wordt een buisje met een cameraatje in de elleboog gebracht. Dat gebeurt via een klein sneetje van ongeveer 1 centimeter. Hierdoor kan de orthopeed de gehele elleboog bekijken. Via een ander sneetje wordt een instrument ingebracht om een mogelijke afwijking te behandelen. Om zowel de voorkant als de achterkant van de elleboog te kunnen bekijken, is het nodig om meerdere sneetjes te maken. Dit zijn minimaal 4 sneetjes.

Tijdens de kijkoperatie wordt de elleboog gespoeld met een vloeistof. Een goede verdoving bij een operatie is belangrijk. De operatie wordt bijna altijd uitgevoerd in zijligging, onder algehele anesthesie (narcose).

Duur van het onderzoek

De kijkoperatie duurt 30 tot 60 minuten. Dit is afhankelijk van de afwijking en de behandeling.

Na de operatie

Als de operatie voltooid is, gaat u naar de Recovery (uitslaapkamer). Ook hier bent u op bewakingsapparatuur aangesloten, om uw lichaamsfuncties in de gaten te houden. Op de Recovery begint de pijnbestrijding. Als u weer wakker bent en alle controles goed zijn, mag u naar de verpleegafdeling.

Terug op de verpleegafdeling mag u weer eten en drinken. Ook doet u dan uw eigen kleding weer aan. Als het nodig is, helpt een verpleegkundige u daarbij. U kunt de dag van de operatie ook alweer naar huis. Als het nodig is, krijgt u op de afdeling een mitella of collar ’n cuff mee. Dit is voor de ondersteuning van de elleboog.

Weer naar huis

Eenmaal thuis gaat uw herstel verder. Hieronder staan adviezen die belangrijk zijn om goed te herstellen.

Drukverband

Na de operatie wordt er een drukverband aangebracht. Deze mag u na 24 uur weer verwijderen. Soms is losweken van het verband onder de douche noodzakelijk. Zorgt u ervoor dat er geen zeepresten achterblijven. En dep de wondjes na het douchen goed droog.

Wondgenezing

Als de wondjes niet meer lekken, dan hoeft er geen pleister meer op. Zwemmen en baden kunt u de eerste weken beter niet doen. Dit is namelijk niet goed voor de wondgenezing.

Belasting van de elleboog

U mag de elleboog bewegen op basis van hoeveel pijn u voelt. U kunt de elleboog de eerste weken beter niet te zwaar belasten, zodat de wondjes goed kunnen genezen. Tilt u de eerste weken bijvoorbeeld geen zware boodschappen.

Oefeningen

U kunt zelf oefenen met buigen en strekken. Het strekken van de arm is belangrijk. Doe dit iedere dag. Soms is het nodig om fysiotherapie te volgen. Als dat bij u zo is, bespreekt de orthopeed dat met u.

Tubigrip

U krijgt bij ontslag een tubigrip mee naar huis. De tubigrip gebruikt u thuis. Dit doet u totdat de zwelling van uw elleboog grotendeels verdwenen is. Dit doet u alleen overdag. Tubigrip is een drukgevend en steungevend buisverband.

Weer beginnen met werken

U kunt snel weer beginnen met uw dagelijkse activiteiten. Pijn en zwelling van de elleboog zijn een teken dat u het rustiger aan moet doen. Wanneer u weer kan gaan werken, hangt af van de ingreep en de aard van de werkzaamheden. Dit kunt u met uw orthopeed overleggen.

Mogelijke complicaties

Gelukkig ontstaan na een kijkoperatie niet vaak complicaties. De volgende complicaties kunnen voorkomen:

 • Nalekken van de wondjes.
 • Omdat er sneden in de huid worden gemaakt, kan een (huid)zenuw beschadigd raken. Dit geeft een doof gevoel in een gedeelte van de huid. Meestal verdwijnt deze klacht in de loop van de tijd vanzelf. Soms is het echter blijvend.
 • Er kan een wondinfectie ontstaan. De huid rondom de wond is dan rood en pijnlijk. Soms gaat dat samen met koorts.

Controle

 • 10 dagen na de operatie kunnen de hechtingen door de huisarts worden verwijderd.
 • Ongeveer 6 weken na de operatie komt u terug naar het ziekenhuis. Dan heeft u een controle bij de orthopedisch chirurg die u heeft geopereerd.

Versie: 20220003 08-2023 Kijkoperatie in de elleboog

Specialisme: Orthopedie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.