Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Inspanningstest (fiets)
Terug naar bovenliggende pagina

Inspanningstest (fiets)

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In overleg met uw arts heeft u een afspraak gemaakt voor een inspanningsonderzoek (fietstest) op de afdeling Longfunctie. In deze folder leest u wat het onderzoek inhoudt en hoe u zich daarop voorbereidt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts of longfunctieanalist.

Inspanningsonderzoek

Bij dit onderzoek wordt gemeten welke lichamelijke inspanning u aankan. Tijdens het onderzoek fietst u op een hometrainer. Het onderzoek bekijkt uw bloedcirculatie, het hart, de ademhaling en de spieren tijdens de inspanning. Ook wordt uw zuurstofgehalte gemeten. Met deze onderzoeken krijgt u nuttige informatie over uw longen en uw prestatievermogen. 

Voorbereiding

 • Neem makkelijk zittende kleding mee, bijvoorbeeld sportkleding.
 • Zorg voor vervoer van en naar huis. Het is beter niet op de fiets naar het ziekenhuis te komen. Die inspanning kan het onderzoek negatief beïnvloeden. Het is belangrijk dat u ontspannen aan het onderzoek begint.

Vanaf 3 uur vóór het onderzoek mag u:

 • Niet roken.
 • Gewoon eten (maar niet te veel).
 • Geen zware inspanning verrichten.

Gebruikt u medicijnen? Dan mag u deze gewoon innemen, tenzij uw arts iets anders met u heeft afgesproken. Dit geldt ook voor longmedicatie.

Het onderzoek

Voor het meten van de longfunctie neemt de longfunctieanalist u mee naar de onderzoekskamer. U krijgt een mondstuk in uw mond dat is verbonden met een meetapparaat. Door dit mondstuk kunt u vrij ademen. Daarna plaatst de longfunctieanalist een klem op uw neus. Zo kunt u niet meer door uw neus ademen. De analist geeft u een paar aanwijzingen, zoals diep inademen en krachtig uitademen. Zo wordt bepaald met welke snelheid u kunt uitblazen.

Bloed afnemen
Tijdens het onderzoek heeft u een bloot bovenlichaam. Vrouwen mogen een bh dragen.
Een arts brengt een infuus aan in de slagader van uw arm. Zo wordt tijdens het onderzoek bloed afgenomen. Uit uw bloed wordt het zuurstofgehalte, koolzuurgehalte en de zuurgraad bepaald.

Op de fiets
Daarna gaat u op de fiets zitten. Van de longfunctieanalist krijgt u een bloeddrukmeter om uw arm en ECG-elektrodes op uw borst. Hiermee wordt uw hartactiviteit tijdens de inspanning gemeten. Ook krijgt u een knijper aan het oor die het zuurstofgehalte meet. Uw ademhaling wordt tijdens de hele test gemeten met een kapje over uw mond en neus. Door dit kapje kunt u gewoon in- en uitademen.

Uitvoering fietstest

Nadat alles is voorbereid, begint u met fietsen. U ademt door het kapje, dat verbonden is met het meetapparaat dat de ademhaling registreert. De eerste 3 minuten fietst u heel licht. Daarna wordt het fietsen iedere minuut een beetje zwaarder. Het is dan alsof u tegen een berg op fietst die steeds steiler wordt. U probeert met dezelfde snelheid zo lang mogelijk door te fietsen. Uw snelheid controleert u op de fietsmeter. Doordat u steeds zwaarder moet fietsen, wordt gemeten welke inspanning u kunt verrichten. En ook hoe uw ademhaling en hart daarop reageren.

Registratie

Als u fietst, wordt uw hartslag geregistreerd en uw bloeddruk gemeten. Ook wordt bloed afgenomen, dat voor analyse naar het laboratorium gaat. Tijdens de fietstest vraagt de longfunctieanalist u een paar keer zo diep mogelijk in te ademen. Het is belangrijk dat u zich zo veel mogelijk inspant. Als het onderzoek genoeg informatie heeft opgeleverd of als u aangeeft niet meer verder te kunnen, stopt dit deel van de test. Daarna fietst u nog ongeveer 3 minuten uit.

Duur van het onderzoek

Het totale onderzoek duurt ongeveer 1 uur. U fietst tijdens het onderzoek circa 15 minuten.

Na afloop

Aan het eind van het onderzoek krijgt u een drukverband op de plaats waar het infuus heeft gezeten. Dit verband moet 2 uur blijven zitten. Als u bloedverdunners gebruikt, moet het verband 4 uur blijven zitten. Het verband mag u daarna zelf verwijderen.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts.

Versie: 1126707 06-2023 Inspanningsonderzoek (fietstest)

Specialisme: Longziekten
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.