Injectie in de slijmbeurs van de heup
Algemeen
- Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
- Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
- Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
- Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.
Inleiding
Binnenkort heeft u een afspraak bij Radiologie voor een injectie in de slijmbeurs van de heup. Deze folder is een aanvulling op uw gesprek met de revalidatiearts.
Slijmbeursontsteking en behandeling
Door een slijmbeursontsteking (bursitis) heeft u pijnklachten. Om deze ontsteking tot rust te brengen, krijgt u een injectie. De injectie bestaat uit een ontstekingsremmend medicijn (corticosteroïden) en een plaatselijke verdoving. Om te controleren of de vloeistof op de juiste plaats terechtkomt, gebeurt de injectie onder röntgendoorlichting. Daarom krijgt u de injectie op de afdeling Radiologie.
Wat u vooraf moet weten
- Bij toediening van de injectie gebruikt de arts contrastvloeistof. Bent u allergisch voor contrastvloeistof? Laat dit vooraf weten.
- Heeft u suikerziekte (diabetes mellitus)? Dan is het bloedsuikergehalte tijdelijk wat verhoogd. Als u uw bloedsuikers zelf controleert, dan kunt u het gebruik van insuline tijdelijk aanpassen.
Na de behandeling
U kunt meer pijn hebben op de dag van de injectie of de dagen erna. Als dat zo is, mag u paracetamol gebruiken. Binnen een paar weken na de injectie zal de pijn afnemen. Ongeveer 4 weken na de injectie komt u voor controle terug naar het ziekenhuis. In deze periode mag u gewoon lopen, fietsen enzovoort.
Bijwerkingen
Corticosteroïden kunnen een rood gezicht veroorzaken. Dit duurt hoogstens een paar dagen en verdwijnt vanzelf. Bij vrouwen die in de overgang zijn geweest, zorgt de injectie soms voor vaginaal bloedverlies. Daar hoeft u zich geen zorgen over te maken.
Het toedienen van een injectie kan heel soms voor een lokale infectie zorgen. Eén van de eerste symptomen is koorts. Controleer daarom voor de zekerheid uw lichaamstemperatuur. Krijgt u na de injectie koorts? Neem dan direct contact met de polikliniek of uw huisarts.
Controleafspraak
Ongeveer 4 weken na de injectie heeft u een controleafspraak. Dan gaan we het effect van de injectie beoordelen. Heeft u nog geen controleafspraak ingepland? Dan vragen we u om deze afspraak alsnog in te laten plannen.
Tevredenheid
Wij gaan ervan uit dat de behandeling naar tevredenheid loopt. Bent u niet tevreden? Bespreek dit dan eerst met degene die hiervoor direct verantwoordelijk is. U kunt ook een afspraak maken met het hoofd van de afdeling of met de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis. Meer informatie hierover vindt u op: Vertel het ons (martiniziekenhuis.nl)
Mijn Martini
Inzicht in uw medisch dossier en afspraken? U vindt het in Mijn Martini.
Versie: 1126714 05-2023 Injectie in de slijmbeurs van de heup
Contact informatie
-
Routenummer: 1.4 Telefoonnummer: (050) 524 5345 E-mailadres: rontgenalgemeen@mzh.nl
Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)Openingstijden: Op werkdagen tussen 8.00 en 16.30 uur. Bijbehorende specialisme(n): -
Routenummer: 0.6 Telefoonnummer: (050) 524 5885 Faxnummer: (050) 524 5183 E-mailadres: revalidatie@mzh.nl
Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)Openingstijden: Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur. Bijbehorende specialisme(n):