Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Hoofdpijncentrum
Terug naar bovenliggende pagina

Hoofdpijncentrum

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Het Hoofdpijncentrum, een onderdeel van het specialisme Neurologie, is een gespecialiseerd centrum voor hoofdpijnpatiënten. Dit centrum kenmerkt zich door de nauwe samenwerking tussen neuroloog, hoofdpijnverpleegkundige, fysiotherapeut en neuropsycholoog. En, zo nodig, een gynaecoloog en psychiater.

Zij onderzoeken welk hoofdpijntype of welke hoofdpijntypen u heeft. Ook onderzoeken zij welke factoren een rol kunnen spelen bij het ontstaan en aanhouden van uw hoofdpijnklachten. Afhankelijk van uw hoofdpijntype en de bevindingen van het multidisciplinaire team wordt een behandelvoorstel met u besproken.

Voor wie is het Hoofdpijncentrum?

Het Hoofdpijncentrum is bedoeld voor patiënten met hoofdpijnaanvallen, bij wie een standaardbehandeling geen effect heeft. Ook patiënten met een chronische vorm van hoofdpijn kunnen hier terecht. Dit zijn patiënten die meer dan 15 dagen per maand last hebben van hoofdpijnklachten, die ook minstens 3 maanden lang duren.

Werkwijze Hoofdpijncentrum

Voor een afspraak bij het Hoofdpijncentrum heeft u een verwijzing van een arts nodig. Dit kan uw huisarts zijn, maar ook een medisch specialist of een bedrijfsarts. Als het secretariaat deze verwijzing heeft ontvangen, krijgt u vragenlijsten en een hoofdpijndagboek toegestuurd. De vragenlijsten vult u in en stuurt u terug naar het Hoofdpijncentrum.
Het hoofpijndagboek vult u elke dag in en neemt u mee naar uw eerste afspraak. Aan de hand van de ingevulde vragenlijsten bekijkt het Hoofdpijncentrum welke afspraak voor u het meest geschikt is. Dit kan ook een combinatie van afspraken zijn. De geplande afspraakcombinatie krijgt u thuisgestuurd.

Mogelijke afspraak(combinatie)

Hieronder leest u wat u kunt verwachten van de mogelijke afspraak of combinatie van afspraken.

Neuroloog

U heeft een afspraak met een neuroloog. Er vindt een gesprek plaats en een lichamelijk onderzoek. In totaal duurt de afspraak een half uur. Als het nodig is, vindt er aanvullend onderzoek plaats. Dit kan een bloedonderzoek zijn, een röntgenfoto of een scan van het hoofd. Het bloedonderzoek en de röntgenfoto vinden vaak op dezelfde dag plaats. Voor een scan van het hoofd krijgt u een nieuwe afspraak mee.

Neuroloog en hoofdpijnverpleegkundige

U heeft een afspraak met de hoofdpijnverpleegkundige en met de neuroloog. U heeft gesprek waarin uw verhaal over de hoofdpijn centraal staat. Ook vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Tijdens dit gesprek komen de diagnose, behandeling en vervolgafspraken aan de orde. In totaal duurt deze afspraak ongeveer 1,5 uur.
Als het nodig is, vindt er aanvullend onderzoek plaats. Dit kan een bloedonderzoek zijn, een röntgenfoto of een scan van het hoofd. Het bloedonderzoek en de röntgenfoto vinden vaak op dezelfde dag plaats. Voor een scan van het hoofd krijgt u een nieuwe afspraak mee.

Hoofdpijndagdiagnostiek

Deze afspraak is voor patiënten die door hoofdpijnklachten al eerder een medisch specialist bezocht hebben. Bij dagdiagnostiek heeft u gedurende 1 dag afspraken met de verschillende leden van het hoofdpijnteam. Als het nodig is, krijgt u ook een afspraak bij de gynaecoloog.

Na deze gesprekken bespreekt het hoofdpijnteam hun bevindingen. Meestal kan er dan een diagnose worden gesteld. Soms is er nog aanvullend onderzoek nodig. De bevindingen van het hoofdpijnteam, de diagnose en de behandeladviezen worden aan het eind van de dag met u besproken.

Neuroloog en gynaecoloog

Deze afspraak is voor patiënten met een mogelijke relatie tussen migraine en hormonen. U heeft op 1 dag een afspraak met de neuroloog en de gynaecoloog.
Na deze afspraken bespreken beide specialisten hun bevindingen en stemmen ze de behandeling op elkaar af. Vaak bespreekt de neuroloog het behandelvoorstel met u.

Wachttijd

Het Hoofdpijncentrum heeft een wachttijd. Voor meer informatie hierover kunt u contact op met het secretariaat. Of kijk op deze pagina.

Vervolgtraject

Afhankelijk van de gestelde diagnose en de voorgestelde behandeling, bespreken we ook het vervolgtraject met u. Dit kan plaatsvinden via de huisarts, maar ook binnen het ziekenhuis. De huisarts ontvangt altijd per brief informatie over het besproken vervolgtraject.

Verwachtingen

Uit ervaring weten we dat patiënten vaak hoge verwachtingen hebben van een bezoek aan het Hoofdpijncentrum. Het hoofdpijnteam kan niet altijd aan deze verwachtingen voldoen.
Hoofdpijn is een aandoening waar patiënten meestal een bepaalde aanleg voor hebben. Het komt bijvoorbeeld vaker voor in de familie. De hoofdpijn helemaal wegnemen zal vaak niet lukken. Als hoofdpijnteam proberen wij de hoofdpijnklachten te verminderen en patiënten beter te leren omgaan met de hoofdpijn. Hierbij maken wij gebruik van verschillende behandelingen, met en zonder medicijnen.
Als hoofdpijnteam proberen wij met u in alle openheid te praten over uw mogelijkheden. Als wij geen nieuwe mogelijkheden zien in uw behandeling, zullen wij dat tegen u zeggen. Gelukkig zijn er vaak nog genoeg manieren om de hoofdpijnklachten te behandelen.

Meer informatie

www.hoofdpijncentra.nl

www.hoofdpijnnet.nl

Versie: 1469111 05-2023 Hoofdpijncentrum

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.