Holteronderzoek (hartritmeregistratie) 72 uur
Algemeen
- U meldt zich 15 minuten vóór aanvang van het onderzoek.
- Neem bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig identiteitsbewijs mee.
- Bent u verhinderd? Neem dan minimaal 24 uur van te voren contact op met de functieafdeling Cardiologie.
- U heeft voor een Holter 2 afspraken:
- De eerste dag voor het aansluiten van de Holter.
- 72 uur later voor het inleveren. Waar en wanneer u de Holter moet inleveren, bespreekt de laborant met u (zie ook “het inleveren van de Holter”). - Gebruik geen bodylotion.
- Douchen, baden en zwemmen mag alleen onder strikte voorwaarden.
Tijdsplanning
- Het aansluiten en uitleg duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.
- Het inleveren van de Holter duurt ongeveer 10 minuten tot 15 minuten.
- Heeft u op dezelfde dag nog andere onderzoeken en/of poli afspraken bij Cardiologie? Houd dan rekening met een langere tijdsplanning.
Hartritmeregistratie
In overleg met uw behandelend specialist heeft u een afspraak voor het aansluiten van een Holter. De Holter registreert 72 uur lang uw hartritme- en- geleiding.
Doel van het onderzoek:
- Onderzoeken of er sprake is van een hartritme- en/of geleidingsstoornis.
- Screening cardiale emboliebron.
Voorbereiding
Gebruik op de dag van het onderzoek geen bodylotion of olie. Zo voorkomt u dat de elektroden die u op uw borst krijgt minder goed blijven plakken. De plakker op het sleutelbeen (het bot onder de hals) is na het aanbrengen van de Holter zichtbaar. Als u dat vervelend vindt, kunt u een sjaaltje of iets dergelijks meenemen.
Het onderzoek
In de onderzoeksruimte ontbloot u het bovenlichaam, vrouwen mogen de beha aanhouden. De laborant ruwt uw huid enigszins op en plakt elektroden op uw borst (zie de afbeelding).
Daar wordt de Holterrecorder op aangesloten. Tijdens het aansluiten krijgt u instructies voor het gebruik van de Holter en het dagboek. De recorder draagt u dag en nacht en slaat uw hartslag gedurende deze periode op.
Holterdagboek
- Tijdens het aansluiten van de Holter krijgt u het formulier Holterdagboek mee naar huis.
- Wij vragen u om tijdens de registratie uw eventuele klachten en uw activiteit op dat moment bij te houden.
- Wanneer een plakker loslaat, kunt u deze zelf weer vastplakken. Op het formulier van het dagboekje staat een afbeelding waarop u ziet waar welke kleur elektrode geplakt moet worden.
- Uw huid kan licht geïrriteerd raken. Bent u bekend met een gevoelige huid, geef dit dan vooraf aan bij de laborant. De mogelijkheid bestaat dat u allergisch bent voor de plakkers die bij het onderzoek gebruikt worden. Mocht hier sprake van zijn, neem dan contact op met de functieafdeling Cardiologie.
Voorwaarden douchen, baden en zwemmen
Ga voorzichtig met de Holter om. De recorder mag niet nat worden. Wilt u tijdens de 72 uur douchen, baden of zwemmen? Verwijder dan de Holter en elektroden. Nadien kunt u ze volgens het aansluitschema weer plaatsen op de borst. U krijgt van de laborant voldoende reserve plakkers mee.
Het inleveren van de Holter
De medewerker bespreekt met u waar en wanneer u de Holter mag afkoppelen en inleveren. Het afkoppelen gebeurt meestal thuis. Het inleveren van de Holter is meestal op de functieafdeling Cardiologie.
Bij het afkoppelen van de Holter is het volgende van belang:
- Verwijder de tape en de plakkers van de elektroden.
- De tape, plakkers en het plastic tasje mag u weggooien.
- Trek, draai of knip de kabel van de recorder niet los.
- Wikkel de kabels niet te strak rond de recorder.
- Verwijder de batterijen niet.
- Lever de Holterrecorder met toebehoren en het formulier met Holterdagboek in bij de balie van de functieafdeling Cardiologie 1.3.
- Het is belangrijk dat u de Holter op de afgesproken tijd terugbrengt. Houd er rekening mee dat dit ongeveer 72 uur na uw afspraak is.
Na het inleveren van de Holter
Via een speciaal analysesysteem lezen wij de gegevens van de Holterrecorder uit. Hierna worden deze gegevens verwerkt en gaat er een verslag naar uw behandelend arts. Bij acute zaken wordt er zo snel mogelijk contact met u opgenomen.
Uitslag
De uitslag krijgt u van uw behandelend arts, verpleegkundig specialist of physician assistant op de polikliniek of in sommige gevallen van uw huisarts.
Aanvullend onderzoek
Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek kan er een vervolgonderzoek plaatsvinden. In dat geval bespreekt de cardioloog, verpleegkundig specialist of physician assistant dit met u.
Tevredenheid
Wij gaan ervan uit dat het onderzoek naar tevredenheid verloopt. Mocht dit niet het geval zijn, vragen wij u dit te bespreken met degene die hiervoor direct verantwoordelijk is. U kunt ook een afspraak maken met het hoofd van de afdeling of met de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis.
Tot slot
Heeft u naar aanleiding van deze folder nog vragen, dan kunt u op werkdagen tussen 8.00 en 16.00 uur contact opnemen met de functieafdeling Cardiologie.
Versie: 00031 05-2023 Holteronderzoek 72 uur
Gerelateerde folders
Contact informatie
-
Routenummer: 1.3 Telefoonnummer: (050) 524 5395 Openingstijden: Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur Bijbehorende specialisme(n):