Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Holteronderzoek (hartritmeregistratie) 24-48 uur
Terug naar bovenliggende pagina

Holteronderzoek (hartritmeregistratie) 24-48 uur

Folder

Inleiding

In overleg met uw arts heeft u een afspraak gemaakt voor een hartritmeregistratie. Het ritme en de geleiding van uw hart wordt dan met een Holterrecorder (Holter) geregistreerd. Dat kan 24 uur of 48 uur duren, afhankelijk van uw situatie. In deze folder leest u meer informatie over dit onderzoek. Deze folder is een aanvulling op uw gesprek met de arts.

Voorbereiding

Gebruik op de dag van het onderzoek geen bodylotion of olie. Als u dat wel doet, blijven de elektroden (plakkers) op uw borst niet goed plakken. 

De elektroden op het sleutelbeen (het bot onder uw hals) zijn na het plaatsen van de Holter te zien. Vindt u dit vervelend? Neem dan een sjaaltje mee om de plakker te verbergen. 

Onderzoek

Voor de hartregistratie wordt de Holter in het ziekenhuis aangesloten. Daarna gaat u naar huis, waar u de holter 24 of 48 uur draagt. Hieronder leest u hoe dit gaat.

Holter aansluiten

Een medewerker van de hartfunctieafdeling zal de Holter bij u plaatsen. In de onderzoeksruimte ontbloot u het bovenlichaam. Vrouwen mogen de bh aanhouden. 

Daarna gaat u op een stoel zitten. De medewerker ruwt de huid op met een schuurpapiertje en plakt zeven elektroden op de borst (zie afbeelding). De Holter wordt dan op de elektroden aangesloten. U draagt het apparaat dag en nacht. De hartslag wordt al die tijd opgenomen.  

Tijdens het aansluiten krijgt u uitleg over de Holter. U leert hoe u de Holter gebruikt en hoe u het dagboek invult. De Holter en het dagboek neemt u vervolgens mee naar huis.

Tips voor thuis

 • Ga voorzichtig met de recorder om. 
 • De recorder mag niet nat worden. Douchen, baden en zwemmen zijn tijdens het dragen van de Holter niet mogelijk.
 • Heeft één van de elektroden (plakkers) losgelaten? Dan kunt u deze zelf weer vastplakken. Om hierbij te helpen ziet u hieronder een afbeelding. Aan de kleur kunt u zien waar u de elektrode moet plakken.

Duur van het onderzoek

 • Het aansluiten van de Holter duurt ongeveer 20 minuten. 
 • De hartritmeregistratie duurt 24 of 48 uur. Van de arts hoort u hoe lang het gaat duren.

De Holter weer inleveren

De medewerker bespreekt met u waar en wanneer u de Holter mag afkoppelen en inleveren. Dit gebeurt meestal bij ons op de hartfunctieafdeling. Meestal moet u de Holter thuis afkoppelen. Hieronder leest u hoe u dit doet:

 • Verwijder de tape en de plakkers van de elektroden. De tape en plakkers mag u weggooien.
 • Trek, draai of knip de kabel van de recorder niet los.
 • Wikkel de kabels niet te strak rond de recorder.
 • Verwijder de batterijen niet.

Lever de Holterspullen en het dagboekje in bij de receptie. De receptie vindt u in de centrale hal van het ziekenhuis.

Na het inleveren van de Holter

Via een speciaal analysesysteem lezen wij de gegevens van de Holter uit. Hierna worden deze gegevens verwerkt. Uw behandelend arts krijgt een verslag van de gegevens. Bij acute zaken nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts of huisarts.

Versie: V1_749876 Hartritmeregistatie 2023-09

Specialisme: Cardiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.