Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Holteronderzoek (hartritmeregistratie) 24-48 uur
Terug naar bovenliggende pagina

Holteronderzoek (hartritmeregistratie) 24-48 uur

Folder

Algemeen

 • U meldt zich 15 minuten vóór aanvang van het onderzoek.
 • Neem bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig identiteitsbewijs mee.
 • Bent u verhinderd, neem dan minimaal 24 uur van te voren contact op met de functieafdeling Cardiologie.
 • U heeft voor een Holter twee afspraken. De eerste dag voor het aansluiten van de Holter en de volgende dag ongeveer 24 (of 48) uur later voor het terugbrengen. Waar en wanneer de Holter ingeleverd moet worden, bespreekt de laborant met u (zie ook “het inleveren van de Holter”).
 • Gebruik geen bodylotion op de dag van het onderzoek.
 • U mag gedurende het onderzoek niet douchen, baden of zwemmen.

Tijdsplanning

 • Voor aansluiten en uitleg van een Holter zal ongeveer 20 minuten met uitloop tot 30 minuten in beslag nemen.
 • Voor het inleveren van de Holter zal dit ongeveer 10 minuten tot maximaal 15 minuten duren.
 • Indien er op dezelfde dag andere onderzoeken en/ of poli afspraken zijn gepland op de cardiologie, houdt u dan rekening met een langere tijdsplanning.

Hartritmeregistratie

In overleg met uw behandelend specialist heeft u een afspraak voor het aansluiten van een Holter. Doel van het onderzoek is om door middel van een Holter uw hartritme- en- geleiding op te nemen. De duur van de registratie (24-48 uur), heeft te maken met de indicatie van het onderzoek.

Doel van het onderzoek:

 • Onderzoeken of er sprake is van een hartritme- en/of geleidingsstoornis
 • Controleren van uw behandeling, bijvoorbeeld medicatie
 • Controleren of uw klachten (o.a. hartkloppingen, overslaan, duizeligheid) correlatie hebben met uw hartritme- en/ of geleiding
 • Indien van toepassing: het functioneren van uw pacemaker

Voorbereiding

Gebruik op de dag van het onderzoek geen bodylotion of olie omdat de elektroden die u op uw borst krijgt dan minder goed blijven plakken. De plakkers op het sleutelbeen (het bot onder de hals) zijn na het aanbrengen van de Holter zichtbaar. Als u dat vervelend vindt, kunt u een sjaaltje of iets dergelijks meenemen om de plakkers te verbergen.

Het onderzoek

In de onderzoeksruimte ontbloot u het bovenlichaam, vrouwen mogen de BH aanhouden. De laborant ruwt de huid enigszins op en plakt elektroden op de borst (zie afbeelding).

Daar wordt de Holterrecorder op aangesloten. De medewerker geeft tijdens het aansluiten instructies voor het gebruik van de Holter en het dagboek. De recorder draagt u dag en nacht en slaat uw hartslag gedurende deze periode op.

Holterdagboek

Tijdens het aansluiten van de Holter krijgt u het formulier Holterdagboek mee naar huis. Wij vragen u om gedurende de registratie een dagboek bij te houden van uw bezigheden. Dit mag kort, bondig en aaneengesloten worden genoteerd. Belangrijke tijdstippen zijn de verschillen tussen rust en inspanning, naar bed en opstaan en het beschrijven van klachten. Bijvoorbeeld hartkloppingen, licht in het hoofd, overslaan e.d.

Wanneer er een plakker heeft losgelaten kunt u deze zelf weer vastplakken. Om hierbij te helpen ziet u op het formulier van het dagboekje een afbeelding waarop u kunt zien waar welke kleur elektrode geplakt moet worden.

Uw huid kan licht geïrriteerd raken. Bent u bekend met een gevoelige huid, geef dit dan vooraf aan bij de laborant. De mogelijkheid bestaat dat u allergisch bent voor de plakkers die bij het onderzoek gebruikt worden. Mocht hier sprake van zijn, neem dan contact op met de functieafdeling Cardiologie.

Ga voorzichtig met de recorder om. De recorder mag niet nat worden. Douchen, baden en zwemmen zijn tijdens het dragen van de Holter niet mogelijk.

Het inleveren van de Holter

De medewerker bespreekt met u waar en wanneer u de Holter mag afkoppelen en inleveren. Het afkoppelen en inleveren van de Holter gebeurt meestal op de functieafdeling Cardiologie.

Het kan zijn dat u gevraagd wordt de Holter thuis af te koppelen. Als u de Holter thuis moet verwijderen moet u op de volgende dingen letten:

 • verwijder de tape en de plakkers van de elektroden, de tape, plakkers en tasje mag u weggooien
 • trek, draai of knip de kabel van de recorder niet los
 • wikkel de kabels niet te strak rond de recorder
 • verwijder de batterijen niet
 • lever de Holterrecorder met toebehoren + het formulier met Holterdagboek in bij de receptie in de centrale hal van het ziekenhuis

Het is belangrijk dat u de Holter op de afgesproken tijd terugbrengt. Houd er rekening mee dat dit ongeveer 24 (of 48) uur na uw afspraak is.

Na het inleveren van de Holter

Via een speciaal analysesysteem lezen wij de gegevens van de Holterrecorder uit. Hierna worden deze gegevens verwerkt en gaat er een verslag naar uw behandelend arts. Bij acute zaken zal er zo snel mogelijk contact met u worden opgenomen.

Uitslag

De uitslag krijgt u van uw behandelend arts, verpleegkundig specialist of physician assistant op de polikliniek of in sommige gevallen van uw huisarts.

Aanvullend onderzoek

Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek kan er een vervolgonderzoek plaatsvinden. Als dit het geval is, zal de cardioloog, verpleegkundig specialist of physician assistant dit aan u voorleggen.

Tevredenheid

Wij gaan ervan uit dat het onderzoek naar tevredenheid verloopt. Mocht dit niet het geval zijn, vragen wij u dit te bespreken met degene die hiervoor direct verantwoordelijk is. U kunt ook een afspraak maken met het hoofd van de afdeling of met de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis. 

Vragen

Heeft u naar aanleiding van deze folder nog vragen, dan kunt u op werkdagen tussen 8.00 en 16.00 uur contact opnemen met de functieafdeling Cardiologie.

 

Versie: 00015 06-2021 Holteronderzoek (hartritmeregistratie)

Versie: 00015 06-2021 Holteronderzoek (hartritmeregistratie)

Specialisme: Cardiologie

Contact informatie

 • Routenummer: 1.3
  Telefoonnummer: (050) 524 5395
  Openingstijden: Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
  Bijbehorende specialisme(n):
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.