Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Hersenschudding (Licht traumatisch schedel-/hersenletsel)
Terug naar bovenliggende pagina

Hersenschudding (Licht traumatisch schedel-/hersenletsel)

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U heeft een hersenschudding opgelopen door een ongeval of een klap tegen uw hoofd. Dit heet een licht traumatisch schedelletsel of hersenletsel. In deze folder leest u meer over de mogelijke gevolgen. Ook krijgt u enkele adviezen voor na uw ontslag uit het ziekenhuis.

Wat is een hersenschudding?

Een licht traumatisch schedelletsel of hersenletsel (LTSH) wordt meestal een hersenschudding genoemd. De hersenen zijn korte tijd letterlijk door elkaar geschud. Daardoor kan een kortdurend bewustzijnsverlies en/of geheugenverlies optreden. Het bewustzijnsverlies kan enkele seconden tot meerdere minuten duren.
Van het ongeval zelf en van enige tijd daarvóór kunt u zich soms niets meer herinneren. Ook kan het zijn dat u zich niets meer kan herinneren van een periode ná het ontstaan van het letsel. Dit is posttraumatische amnesie (PTA). PTA kan even aanhouden, meestal enkele minuten tot uren. Omdat de hersenen gedurende deze tijd geen informatie opslaan, komen deze herinneringen meestal niet terug.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts stelt de diagnose op basis van het verhaal en de klachten van de patiënt met het trauma. Soms ook op basis van het verhaal van de omstanders. In sommige gevallen wordt er een scan van het hoofd gemaakt om bloedingen op te sporen. Dit hangt af van de leeftijd, de duur van het bewustzijnsverlies, de impact van de klap en het neurologisch onderzoek.

Verschijnselen eerste dagen

Een hersenschudding gaat meestal weer over zonder dat u er iets aan overhoudt. In de eerste dagen of weken kunt u last hebben van zogenaamde ‘postcommotionele’ klachten. Dit is heel normaal en meestal niets om u zorgen over te maken. De ernst van de klachten neemt vaak binnen enkele weken vanzelf af. Alleen een kleine groep patiënten blijft langer dan 3 tot 6 maanden last houden van deze klachten.

Hieronder een overzicht van verschijnselen waar u nog een tijd last van kunt hebben:

 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid en/of misselijkheid
 • Wazig zien
 • Tragere verwerking van informatie
 • Geheugen- en concentratieproblemen
 • Moeite met ergens uw aandacht bij te houden
 • Sneller vermoeid zijn, slaperigheid
 • Sneller geïrriteerd zijn
 • Overgevoeligheid voor licht en geluid
 • Oorsuizen en gehoorverlies
 • Moeite met drukke omgeving zoals bijeenkomsten en feestjes

Wat u wél en niet mag doen

De eerste dagen na het ongeval is bedrust niet nodig. Maar is het wel verstandig het wat rustiger aan te doen. Hieronder vindt u enkele adviezen:

 • Strikte bedrust wordt afgeraden. Bouw bedrust binnen enkele dagen af zodat u weer volledig op de been bent en uw normale werkzaamheden weer kunt hervatten.
 • Drink niet teveel alcohol. Alcohol kan uw klachten verergeren.
 • Bij spierpijn of hoofdpijn kunt u paracetamol gebruiken. U mag maximaal 4 x 1000 mg paracetamol per 24 uur nemen tegen pijn. Gebruik geen Aspirine (acetylsalicylzuur).

Hechtingen

Heeft u een hoofdwond die is gehecht? Dan moet u na ongeveer 7 dagen naar de huisarts om de hechtingen te laten verwijderen. Hechtingen in het gezicht kunnen ongeveer 5 dagen na het ongeval worden verwijderd.

Hervatten van werk, studie, autorijden en sport

Ook als u nog klachten heeft, kan het meestal geen kwaad om weer aan het werk te gaan of een studie weer op te pakken. Werkhervatting heeft geen negatieve invloed op aanwezige klachten. Als het nodig is, kunt u dit in overleg met uw werkgever of studieadviseur geleidelijk opbouwen.
Er zijn geen wettelijke bepalingen die u verbieden na een licht traumatisch schedelletsel of hersenletsel aan het verkeer deel te nemen. U heeft hierin een eigen verantwoordelijkheid. Begint u weer met uw dagelijkse werkzaamheden of met uw werk? Dan kunt u ook weer aan het verkeer deelnemen.
Weer beginnen met sporten wordt in sommige gevallen afgeraden in de eerste weken. Dit gaat om zogenaamde contactsporten met een hoger risico op nieuw traumatisch schedelletsel of hersenletsel. Bijvoorbeeld voetballen of boksen.

Wanneer moet u contact opnemen met uw huisarts?

Hieronder leest u bij welke klachten u direct contact moet opnemen met uw huisarts.

Klachten direct na ontslag

In uitzonderlijke gevallen kunnen er tijdens de eerste 24 uur na het ongeval gevaarlijke complicaties optreden. Op het moment dat u van de behandelend arts naar huis mag, kunt u er vanuit gaan dat het risico op een gevaarlijke complicatie vrijwel uitgesloten is.
In de eerste dagen moet u bij een snelle verslechtering direct contact opnemen met uw huisarts. Daarbij gaat het om de volgende klachten:

 • Forse toename van hoofdpijn
 • Herhaaldelijk braken
 • Verwardheid
 • Sufheid (u bent moeilijk wakker te krijgen)

Aanhoudende klachten

De ernst van de klachten neemt meestal vanzelf af. Maar bij een kleine groep patiënten kunnen de klachten langer blijven bestaan. Daarbij gaat het om de volgende klachten:

 • Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en duizeligheid
 • Veranderingen in gedrag en emoties zoals prikkelbaarheid, impulsiviteit, stemmingswisselingen, gebrek aan initiatief
 • Problemen met aandacht en concentratie, geheugen of plannen van activiteiten.

Bij aanhoudende klachten kunt u het beste een afspraak met uw huisarts maken. Er kan dan bekeken worden of doorverwijzing voor verder onderzoek zinvol is.

Tevredenheid

Wij gaan ervan uit dat de behandeling naar tevredenheid loopt. Bent u niet tevreden? Bespreek dit dan eerst met degene die hiervoor direct verantwoordelijk is. U kunt ook een afspraak maken met het hoofd van de afdeling of met de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis. Meer informatie hierover vindt u op: Vertel het ons (martiniziekenhuis.nl)

Mijn Martini

Inzicht in uw medisch dossier en afspraken? U vindt het in Mijn Martini.

Versie: 20180011 05-2023 Hersenschudding (Licht traumatisch schedel-/hersenletsel)

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.