Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Hangend ooglid (ptosis)
Terug naar bovenliggende pagina

Hangend ooglid (ptosis)

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

De behandeling

De operatie aan uw oogleden wordt uitgevoerd door de oogarts. Hier leest u hoe u zich kunt voorbereiden op de operatie. Daarnaast leest u informatie over de operatie en wat u na de operatie kunt verwachten.

U heeft geleidelijk een hangend bovenooglid ( ptosis ) gekregen zonder dat er bij u sprake is van spierziekten of neurologische afwijkingen. In deze folder vindt u meer informatie over de behandeling van een hangend ooglid. Het is goed te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier is beschreven. Het bovenooglid wordt geopend door contractie ( aanspanning ) van een spier die vanuit de top van de oogkas naar het ooglid loopt, de levatorspier genoemd. Deze spier loopt naar het ooglid toe uit in een dunne peesplaat die vast zit aan een bindweefselplaat in het ooglid.

Wat is ptosis?

Een hangend ooglid door dat op volwassen leeftijd ontstaan is meestal het gevolg van het losraken van de aanhechting van deze spier in het ooglid, of van het pezige deel van de levatorspier. Op zich functioneert de spier dus goed, maar de verbinding tussen de spier en het ooglid is verslapt.

Wat kunnen de oorzaken zijn?

 • Veroudering waardoor het weefsel verslapt.
 • Langdurig dragen van harde contactlenzen. Ongeveer 10 % van de

mensen die langer dan 10 jaar harde contactlenzen draagt, krijgt een hangend ooglid.

 • Oogoperaties.
 • Ernstige oogontstekingen of ongevallen, waarbij veel zwelling van de

weefsels van het ooglid is opgetreden.

Als het hangend ooglid het gevolg is van het losraken van de spier, zoals in bovengenoemde gevallen, kan de afwijking worden gecorrigeerd.

Dit wordt gedaan door de spier weer vast te hechten aan de bindweefselplaat in het ooglid. Dit kan door middel van een operatie op de poliklinisch ok. Deze operatie kan alleen onder plaatselijke verdoving worden

verricht, omdat tijdens de operatie de hoogte van het ooglid moet worden beoordeeld. Op de dag van de behandeling meldt u zich op de afgesproken tijd bij de balie van de polikliniek Oogheelkunde.

Voor de behandeling

U wordt ongeveer twee weken voor de geplande operatie gebeld. Regel vervoer naar de polikliniek want u kunt zelf niet autorijden na de operatie.

Wanneer u bloed verdunnende medicijnen gebruikt, heeft de oogarts met u afgesproken hoeveel dagen u van tevoren moet stoppen met slikken. Soms zal de oogarts u verzoeken toestemming e vragen aan de huisarts of specialist of u mag stoppen met een bepaald medicijn. Zo niet, dan moet er contact opgenomen worden met de oogarts.

De dag van de behandeling

U wordt verzocht uw patiënten pas mee te brengen eerst melden en dan plaatst te nemen in de wachtkamer.

Eén uur van te voren neemt u twee paracetamol in van 500 mg.

De behandeling

Een hangend ooglid door loslating van de levatorspier wordt op de poliklinische ok onder plaatselijke verdoving verricht. De ingreep duurt 30 -45 minuten. In ons ziekenhuis gebruiken we zowel een uitwendige techniek (via een snede in de huid van het bovenooglid) als een inwendige techniek (zonder huidsnede, maar waarbij u wel een litteken aan de binnenzijde van uw ooglid houdt). De oogarts bekijkt welke techniek voor u het beste is. De uitwendige techniek wordt aan één oog verricht de inwendige techniek kan bij twee ogen tegelijk verricht worden. Hieronder lichten we beide methodes toe.

De uitwendige techniek (operatie aan één oog)

 

Bij de uitwendige techniek tekenen we eerst met een viltstift aan waar een snede in het ooglid gemaakt moet worden. Als er een teveel aan huid is, markeren

we hoeveel huid er moet worden verwijderd. Hierna krijgt u via enkele injecties aan de binnenzijde van het ooglid een plaatselijke verdoving. Deze prikken zijn kortdurend pijnlijk, vergelijkbaar met een verdoving bij de tandarts. Na de verdoving voelt u over het algemeen weinig tot

niets meer van de operatie. Nadat de huid geopend is, wordt de aanhechting van de pees van de spier van het ooglid opgezocht. Deze wordt losgemaakt van de bindweefselplaat in het bovenooglid. Nu wordt de pees van de levatorspier naar boven toe voor een deel losgemaakt. Tijdens de operatie merkt u dat het licht door het ooglid heen schijnt. Er wordt een hechting geplaatst door de bindweefselplaat in het ooglid en door de pees van de spier die het ooglid heft. Hiervoor wordt

hechtmateriaal gebruikt dat geleidelijk vanzelf oplost. De hechting wordt op proef geknoopt en het effect op de hoogte van het ooglid wordt beoordeeld. Als het

ooglid wat te hoog staat, wordt de hechting wat lager door de pees van de levatorspier geplaatst. De huid wordt gesloten met een doorlopende hechting. Deze hechting kan na vijf dagen verwijderd worden. We gebruiken hiervoor geen zelf oplossend hechtmateriaal. Dit reageert namelijk met de weefsels, waardoor het langer duurt voordat het litteken mooi genezen is.

De inwendige techniek

(indien nodig twee ogen tegelijk)

Bij de inwendige techniek wordt de ingreep via de binnenzijde van het ooglid verricht. Deze techniek heeft de volgende voor- en nadelen.

Voordelen: geen uitwendig zichtbaar litteken, een kortere operatie

en de operatie kan zowel onder lokale als algehele verdoving worden

uitgevoerd.

Nadelen: is minder geschikt in het geval van een fors hangend ooglid of

indien er een fors huidteveel bestaat.

Het ooglid wordt aan de binnenzijde verdoofd, waarna

we aan de binnenzijde een stukje slijmvlies en spier weghalen.

Duur

De ingreep duurt ongeveer 30-45 minuten.

Na de behandeling 9 bij uitwendige behandeling

Enige napijn, zwelling en gering bloedverlies uit de wond is na de ingreep normaal.

U kunt de wond als volgt koelen: doe diepvriesdoperwtjes in een plastic zakje, bind dit dicht, doe het in een vochtig washandje en leg dit op de wond. Dit doet u de dag van de operatie en de volgende morgen, ’s nachts hoeft dit niet.

Blijft de wond bloeden, druk met een steriel gaasje of een schone, gestreken zakdoek de wond gedurende 10 minuten dicht. Ga rechtop zitten.

Mocht zich een dikke korst op de wond vormen, dan kunt u deze verwijderen door te deppen met lauw gekookt water en een schone, gestreken zakdoek. U mag wel douchen maar houd de wond droog: we raden aan om ongeveer drie weken niet te zwemmen.

Vermijd direct zonlicht door een zonnebril te dragen of goed in te smeren met een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor.

Indien nodig wordt een afspraak voor controle gemaakt.

De hechtingen mogen na 7-10 dagen verwijderd worden.

Leefregels na de behandeling

Het is van belang dat vooral de eerste dagen na de operatie zo min mogelijk druk op uw hoofd komt te staan. U mag niet teveel bukken, persen of zwaar tillen.

Uw ogen kunnen er in de eerste dagen gezwollen en blauw uitzien. De ergste zwelling en verkleuring verdwijnen na ongeveer 10 dagen. Pas na drie maanden kunt u het definitieve resultaat van de ingreep zien. Uw ooglid kan wel tijdelijk strak aanvoelen. Dit herstelt zich in de loop van een aantal weken meestal vanzelf. In de zon en onder de zonnebank moet u uw geopereerde ooglid goed beschermen

Complicaties

Ooglidoperaties zijn in het algemeen niet gevaarlijk. Zoals aan elke operatie is r toch een risico aan verbonden. Een blauw oog komt vaak voor, maar geneest snel. Lelijke littekens en infecties treden zeer zeldzaam op. De ernstige complicatie van een ooglidoperatie is blindheid. Dit komt bij minder dan 1 op de 5000 operaties voor. De oorzaak is een bloeding na de operatie waarbij het bloed zich ophoopt in de oogkas. Daardoor raken de oogzenuw en het oog beklemd.

Wanneer moet u contact opnemen met ons ziekenhuis?

Nabloedingen

De verdovingsvloeistof die wordt gebruikt, bevat een vaatvernauwend middel. Dit beperkt het bloeden tijdens de operatie, maar als dit na de operatie uitgewerkt is, kunnen nabloedingen optreden. Meestal zijn die beperkt en leiden ze hooguit tot blauwe plekken in het boven- of onderooglid. De mate waarin blauwe plekken optreden verschilt sterk per patiënt. Als er bloed uit de wond komt, dient u 10 minuten met een gaasje te drukken op de wond. Dit is meestal voldoende om de bloeding te stelpen. Lukt dat niet, neem dan contact op.

Uitpuilend oog

Bloedingen die een uitpuilend oog veroorzaken kunnen het gezichtsvermogen bedreigen.

Neem dan direct contact op. Soms is het nodig de wond te openen en het bloedende vat dicht te maken.

Infectie

Als in de dagen na de operatie de pijn toeneemt, kan er infectie zijn

opgetreden. Behandeling met antibiotica kan dan nodig zijn.

Vragen / contact

Tijdens kantooruren kunt u in bovenstaande gevallen contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde van het Martini Ziekenhuis 050-5246990. Buiten kantooruren het algemene nummer van het Martini Ziekenhuis 050-5245245.

 

Specialisme: Oogheelkunde
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.