Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandeling en onderzoek
  3. Hangend ooglid (ptosis)

Hangend ooglid (ptosis)

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U krijgt een operatie aan een ooglid of uw oogleden, omdat u een hangend ooglid (ptosis) heeft. Operaties aan uw oogleden worden uitgevoerd door de oogarts. Hier leest u hoe u zich kunt voorbereiden op de operatie en hoe de operatie verloopt. Ook leest u wat u na de operatie kunt verwachten. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw oogarts.

Een hangend bovenooglid (ptosis)

U heeft geleidelijk een hangend bovenooglid ( ptosis ) gekregen zonder dat er bij u sprake is van spierziekten of neurologische afwijkingen. In deze folder vindt u meer informatie over de behandeling van een hangend ooglid. Het is goed te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier is beschreven. Het bovenooglid wordt normaal gesproken geopend door aanspanning van een spier die vanuit de top van de oogkas naar het ooglid loopt, de levatorspier genoemd. Deze spier loopt naar het ooglid toe uit in een dunne peesplaat die vast zit aan een bindweefselplaat in het ooglid.

Een hangend ooglid door dat op volwassen leeftijd ontstaan is meestal het gevolg van het verslappen van de aanhechting van deze spier in het ooglid, of van het pezige deel van de levatorspier. Op zich functioneert de spier dus goed, maar de verbinding tussen de spier en het ooglid is verslapt.

Oorzaken 

  • Veroudering waardoor het weefsel verslapt.
  • Veroudering waardoor het weefsel verslapt.
  • Langdurig dragen van harde contactlenzen. Ongeveer 10 % van de
  • mensen die langer dan 10 jaar harde contactlenzen draagt, krijgt een hangend ooglid.

  • Oogoperaties.

  • Ernstige oogontstekingen of ongevallen, waarbij veel zwelling van de weefsels van het ooglid is opgetreden.

Behandeling

Als het hangend ooglid het gevolg is van het verslappen van de spier, zoals

in bovengenoemde gevallen, kan de afwijking worden gecorrigeerd. Dit wordt gedaan door de spier weer vast te hechten aan de bindweefselplaat in het ooglid. Dit kan door middel van een operatie op de polikliniek.

Deze operatie kan alleen onder plaatselijke verdoving worden verricht, omdat tijdens de operatie de hoogte van het ooglid moet worden beoordeeld. Op de dag van de behandeling meldt u zich op de afgesproken tijd bij de balie van de polikliniek Oogheelkunde.

Voorbereiding

  • U regelt zelf uw vervoer, want u mag niet zelf autorijden na de operatie.
  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan heeft de oogarts met u afgesproken wanneer u moet stoppen met slikken. Soms gaat dat in overleg met uw huisarts of specialist.
  • 1 uur voor de operatie neemt u 2 paracetamol van 500 milligram.
  • Op de dag van de behandeling meldt u zich op de afgesproken tijd bij de balie van de polikliniek Oogheelkunde.

De operatie

Een hangend ooglid door loslating van de levatorspier wordt op de poliklinische operatie kamer onder plaatselijke verdoving verricht. De ingreep duurt ongeveer 45 minuten per oog.

In ons ziekenhuis gebruiken we zowel een uitwendige techniek (via een snede in de huid van het bovenooglid) als een inwendige techniek (zonder huidsnede, maar waarbij u wel een litteken aan de binnenzijde van uw ooglid houdt). De oogarts bekijkt welke techniek voor u het beste is.

Hieronder lichten we beide methodes toe.

De uitwendige techniek

Bij de uitwendige techniek tekenen we eerst met een viltstift aan waar een snede in het ooglid gemaakt moet worden. Als er een teveel aan huid is, markeren we hoeveel huid er moet worden verwijderd. Hierna krijgt u via enkele injecties in het ooglid een plaatselijke verdoving. Deze prikken zijn kortdurend pijnlijk, vergelijkbaar met een verdoving bij de tandarts. Na de verdoving voelt u over het algemeen weinig tot niets meer van de operatie. Nadat de huid geopend is, wordt de aanhechting van de pees van de spier van het ooglid opgezocht. Er wordt een hechting geplaatst door de bindweefselplaat in het ooglid en door de pees van de spier die het ooglid heft. De hechting wordt op proef geknoopt en het effect op de hoogte van het ooglid wordt beoordeeld. Als het ooglid wat te hoog staat, wordt de hechting wat lager door de pees van de levatorspier geplaatst. Tijdens de operatie merkt u dat het licht door het ooglid heen schijnt. De huid wordt gesloten met een doorlopende hechting. Deze hechting kan na 7-10 dagen verwijderd worden. Dit gebeurt bij ons op de polikliniek, er hiervoor krijgt u een afspraak. We gebruiken geen zelf oplossend hechtmateriaal. Dit reageert namelijk met de weefsels, waardoor het langer duurt voordat het litteken mooi genezen is.

De inwendige techniek

Bij de inwendige techniek wordt de ingreep via de binnenzijde van het ooglid verricht. Deze techniek heeft de volgende voor- en nadelen:

Voordelen: geen uitwendig zichtbaar litteken, een kortere operatie en de operatie kan zowel onder lokale als algehele verdoving worden uitgevoerd.

Nadelen: is minder geschikt in het geval van een fors hangend ooglid of indien er een fors huidteveel bestaat.

Het ooglid wordt aan de binnenzijde verdoofd, waarna we aan de binnenzijde een stukje slijmvlies en spier weghalen.

Duur

De ingreep duurt ongeveer 30 minuten.

Na de operatie

Enige napijn, zwelling en gering bloedverlies is na de ingreep normaal.

Het is belangrijk om de wond te koelen, dit verminderd de zwelling. U kunt dit als volgt doen: leg een nat washandje in de koelkast, en leg dit koude washandje gedurende 10 minuten op het oog. Herhaal dit na 1-2 uur. Dit doet u de dag van de operatie en de volgende morgen, 's nachts hoeft het niet.

Blijft de wond bloeden, druk met een schoon gaasje of een schone doek de wond gedurende 15 minuten dicht.

Mocht zich een dikke korst op de wond vormen, dan kunt u deze verwijderen door te deppen met een natte schone doek. U mag wel douchen maar houd de wond de eerste 24 uur droog; we raden aan om ongeveer drie weken niet te zwemmen.

Vermijd direct zonlicht door een zonnebril te dragen of goed in te smeren met een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor.

Na twee dagen kunt u het wondje dun insmeren met vaseline, dan blijft het soepel en kan de hechting makkelijker verwijderd worden.

Na 7-10 dagen worden de hechtingen verwijderd op onze polikliniek, hiervoor krijgt u een afspraak.

Leefregels na de behandeling

Het is van belang dat vooral de eerste dagen na de operatie zo min mogelijk druk op uw hoofd komt te staan. U mag niet teveel bukken, persen of zwaar tillen.

Uw oog kan er in de eerste dagen gezwollen en blauw uitzien. De ergste zwelling en verkleuring verdwijnen na ongeveer 10 dagen. Pas na drie maanden kunt u het definitieve resultaat van de ingreep zien. Uw ooglid kan wel tijdelijk strak aanvoelen. Dit herstelt zich in de loop van een aantal weken meestal vanzelf.

Het kan zijn dat u vlak na de operatie het oog niet helemaal goed kan sluiten. U krijgt een ooggel mee na de operatie. Er zit geen medicatie in de gel, het is puur voor bevochtiging en bescherming van het oog. De gel kunt u 3x per dag in het oog doen, om uitdroging van het oog te voorkomen. Ook helpt de gel tegen irritatieklachten. Nadat de hechtingen verwijderd zijn, kunt u weer stoppen met de gel.

Complicaties

Ooglidoperaties zijn in het algemeen niet gevaarlijk. Zoals aan elke operatie is er toch een zeker risico aan verbonden. Een blauw oog komt vaak voor, maar geneest snel. Lelijke littekens en infecties treden zeer zeldzaam op. Een geringe asymmetrie in de hoogte van de huidplooi of de littekens kan voorkomen. Het verouderingsproces van de huid wordt niet gestopt door de operatie, dus het kan zijn dat in de toekomst de operatie herhaald moet worden.

De ernstigste complicatie van een ooglidoperatie is blindheid. Dit komt bij minder dan 1 op de 50.000 operaties voor. De oorzaak is een bloeding na de operatie waarbij het bloed zich ophoopt in de oogkas. Daardoor raken de oogzenuw en het oog beklemd.

Wanneer moet u contact opnemen met ons

Nabloedingen                                                                                                                        

De verdovingsvloeistof die wordt gebruikt, bevat een vaatvernauwend middel. Dit beperkt het bloeden tijdens de operatie, maar als dit na de operatie uitgewerkt is, kunnen nabloedingen optreden. Meestal zijn die beperkt en leiden ze hooguit tot blauwe plekken in het boven- of onderooglid. De mate waarin blauwe plekken optreden verschilt sterk per persoon. Als er bloed uit de wond komt, dient u 15 minuten met een gaasje te drukken op de wond. Dit is meestal voldoende op de bloeding te stelpen. Lukt dat niet, neem dan contact op.                          

Uitpuilend oog

Bloedingen die een uitpuilend oog veroorzaken kunnen het gezichtsvermogen bedreigen. Neem dan direct contact op. Soms is het nodig de wond te openen.

Infectie                                                                                                                                  

Als in de dagen na de operatie de pijn toeneemt, kan er infectie zijn opgetreden. Behandeling met antibiotica kan dan nodig zijn.

Vragen / contact

Bij vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde van het Martini Ziekenhuis 050-5246990. Buiten kantooruren het algemene nummer van het Martini Ziekenhuis 050-5245245.

Specialisme: Oogheelkunde