Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Hamertenen
Terug naar bovenliggende pagina

Hamertenen

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

De orthopedisch chirurg heeft bij u een hamerteen geconstateerd. In deze folder leest u wat een hamerteen is en wat voor behandeling mogelijk is. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Wat is een hamerteen?

De grote teen heeft 2 kootjes, de andere 4 tenen hebben 3 kootjes. Soms staan het eerste en tweede teenkootje in een onnatuurlijke hoek tegenover elkaar. Dan raakt het uiteinde van de teen (teentop) de grond. Het is ook mogelijk dat het eerste gewricht gebogen staat en het laatste gewrichtje overstrekt. In beide gevallen spreekt men van een hamerteen.

Mogelijke behandelingen

Uw arts behandelt uw klachten eerst zonder operatie (conservatief). Dit kan door u een schoenadvies te geven of steunzolen voor te schrijven. Als de pijnklachten toch aanhouden, is een operatie mogelijk. In deze folder leest u daar meer over.

Mogelijke oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken van een hamerteen. Bijvoorbeeld:

 • Een doorgezakte voorvoet met scheefstand van de grote teen (hallux valgus)
 • Slijtage (artrose)
 • Een holvoet
 • Hoge spierspanning van de voetspieren
 • Een teen die te lang is vergeleken met andere tenen
 • Het dragen van te kleine schoenen

Als een teen een afwijkende stand heeft, krijgt u mogelijk last van een likdoorn of eelt. Dit ontstaat op de teentoppen en de teenknokkels. Dit kan pijnlijk zijn, vooral als u schoenen draagt.

De operatie

Als er 1 teen gecorrigeerd moet worden, dan kan dit poliklinisch. Dit gebeurt dan onder plaatselijke (lokale) verdoving. Zijn er meerdere hamertenen? Of zijn er uitgebreidere ingrepen nodig om de afwijkende stand van 1 of meer tenen te corrigeren? Dan kan de arts besluiten deze operatie in dagbehandeling uit te voeren. U gaat dan naar de operatiekamer.

Bij een hamerteencorrectie wordt het gewricht tussen het eerste en tweede teenkootje verwijderd. Dit is inclusief een deel van het eerste kootje. Bij het vastzetten (artrodese) wordt weinig bot weggehaald. De kootjes groeien dan aan elkaar vast. De arts kan ook besluiten om meer bot weg te halen. De kootjes groeien dan niet meer aan elkaar vast. In het begin is de teen dan slap. Maar door vorming van stug littekenweefsel krijgt de teen uiteindelijk weer stevigheid.

Na de operatie

Na de operatie krijgt u in de meeste gevallen een drukverband en heel soms een gipsverband om de voet. Daarnaast krijgt u waarschijnlijk een pennetje als tijdelijke spalk. Dit ondersteunt de geopereerde teen. Het pennetje wordt na 3 weken verwijderd op de polikliniek. Soms komt het pennetje spontaan los. Dit is niet erg en heeft meestal geen gevolgen.

Tijdens de controle na 3 weken worden ook de hechtingen verwijderd. In het geval van (gips)klachten kunt u terecht op de gipskamer. Dit is na telefonisch overleg. 

Belt u buiten kantoortijden of wilt u dringend iemand spreken? Dan mag u altijd contact opnemen met de dienstdoende arts. Het belangrijkste risico van deze operatie is de kans op infectie.

Het resultaat

De resultaten van een hamerteencorrectie zijn in de meeste gevallen zeer goed. Het doel van de ingreep is pijnverlichting en correctie van de stand. Deze beide doelen worden in ongeveer 95 procent van de gevallen gehaald. De geopereerde teen verliest wel wat buigkracht en strekkracht. Maar voor het goed functioneren van de voet is dit niet nadelig. Na de operatie heeft u wel vaak een steunzool nodig of een aangepaste schoen.

Mogelijke complicaties

Gelukkig treden na een zo’n soort behandeling niet vaak complicaties op. Onderstaande complicaties kunnen voorkomen:

 • Omdat er sneden in de huid worden gemaakt, kan een huidzenuw beschadigd raken. Dit geeft een doof gevoel in een gedeelte van de huid. Meestal verdwijnen deze klachten in de loop van de tijd vanzelf. Maar soms zijn ze blijvend.
 • De wond kan gaan infecteren (wondinfectie). De huid rondom de wond is rood en pijnlijk en dat gaat soms gepaard met koorts.

Versie: 1203058 07-2023 Hamertenen

Specialisme: Orthopedie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.