Hamertenen
Algemeen
- Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
- Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
- Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
- Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.
Inleiding
De orthopedisch chirurg heeft bij u een hamerteen geconstateerd. In deze folder leest u wat een hamerteen is en wat voor behandeling mogelijk is. Deze folder geeft extra informatie, naast de mondelinge informatie die u van uw orthopedisch chirurg heeft gekregen.
Wat is een hamerteen?
De grote teen heeft 2 kootjes, de andere 4 tenen hebben 3 kootjes. Soms staan het eerste en tweede teenkootje van een teen in een onnatuurlijke hoek staan ten opzichte van elkaar. Dan raakt het uiteinde van de teen (teentop) de grond. Het is ook mogelijk dat het eerste gewricht gebogen staat en het laatste gewrichtje overstrekt. In beide gevallen spreekt men van een hamerteen.
Er zijn meerdere oorzaken van een hamerteen. Bijvoorbeeld een doorgezakte voorvoet met scheefstand van de grote teen (hallux valgus), slijtage (artrose) of een holvoet. Maar ook een hoge spierspanning van de voetspieren of een teen die te lang is vergeleken met de andere tenen. Of het dragen van te kleine schoenen. Doordat de teen een afwijkende stand heeft, ontstaat er een likdoorn of eelt op de teentoppen en de teenknokkels. Dit kan pijnlijk zijn. Vooral als u schoenen draagt.
Behandeling
Uw behandelend arts probeert eerst uw klachten te verhelpen zonder een operatie uit te voeren (conservatief ). Dit kan door u een schoenadvies te geven of steunzolen voor te schrijven. Als de pijnklachten toch aanhouden, is een operatieve behandeling mogelijk.
Als er 1 teen gecorrigeerd moet worden, dan kan dit poliklinisch onder plaatselijke (lokale) verdoving. Zijn er meerdere hamertenen? Of zijn er uitgebreidere ingrepen nodig om de afwijkende stand van 1 of meer tenen te corrigeren? Dan kan de arts besluiten deze operatie in dagbehandeling op de operatiekamer uit te voeren.
Bij een hamerteencorrectie wordt het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen verwijderd. Dit is inclusief een deel van het eerste kootje. Bij het vastzetten (artrodese) wordt weinig bot weggehaald en groeien de kootjes aan elkaar vast. De arts kan ook besluiten meer bot weg te halen en de kootjes niet vast te laten groeien. In het begin is de teen dan slap. Maar door vorming van stug littekenweefsel krijgt de teen uiteindelijk weer stevigheid.
Mogelijke complicaties
Gelukkig treden na een zo’n soort behandeling niet vaak complicaties op. De volgende complicaties kunnen voorkomen:
Beschadiging huidzenuw
Omdat er sneden in de huid worden gemaakt, kan een huidzenuw beschadigd raken. Dit geeft een doof gevoel in een gedeelte van de huid. Meestal verdwijnen deze klachten in de loop van de tijd vanzelf. Maar soms zijn ze blijvend.
Wondinfectie
Er kan wondinfectie optreden. De huid rondom de wond is rood en pijnlijk en dat gaat soms gepaard met koorts.
Nazorg
Na de operatie krijgt u in de meeste gevallen een drukverband en heel soms een gipsverband om de voet. Daarnaast wordt vaak ter ondersteuning van de geopereerde teen een pennetje geplaatst als tijdelijke spalk. Dit pennetje wordt na 3 weken verwijderd op de polikliniek. Soms komt het pennetje spontaan los. Dit is niet erg en heeft meestal geen gevolgen.
Tijdens de controle na 3 weken worden ook de hechtingen verwijderd. In het geval van (gips)klachten kunt u terecht op de gipskamer. Dit is na telefonisch overleg. Buiten kantooruren of voor andere dringende zaken kunt u contact opnemen met de dienstdoende arts. Het belangrijkste risico van deze operatie is de kans op infectie.
Resultaat
De resultaten van een hamerteencorrectie zijn in de meeste gevallen zeer goed. Het doel van de ingreep is pijnverlichting en correctie van de stand. Deze beide doelen worden in ongeveer 95 procent van de gevallen gehaald. De geopereerde teen verliest wel wat buigkracht en strekkracht. Maar voor het goed functioneren van de voet is dit niet nadelig. Na de operatie heeft u wel vaak een steunzool nodig of een aangepaste schoen.
Versie: 1203058 07-2023 Hamertenen