Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Haarnestcyste (sinus pilonidalis)
Terug naar bovenliggende pagina

Haarnestcyste (sinus pilonidalis)

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Uw huisarts heeft u doorverwezen vanwege een verdenking van een haarnestcyste. In deze folder leest u over het onderzoek en de ingreep. Ook leest u waar u op moet letten zodra u weer thuis bent. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Haarnestcyste

Een haarnestcyste is een holte onder de huid in de bilspleet. Het wordt veroorzaakt door ingegroeide haren.

De holte heeft doorgaans een verbinding door de huid heen naar buiten. Deze verbinding is te zien als een klein gaatje of een kleine intrekking in de huid. In de holte kunnen haren zitten en daarin kan gemakkelijk een ontsteking ontstaan. Deze ontsteking kan soms leiden tot een abces (een geabcedeerde haarnestcyste).

Een haarnestcyste kan klachten geven, zoals pijn en het verlies van vocht. Als de haarnestcyste gaat ontsteken, dan verliest u pus. Ook krijgt u last van roodheid, zwelling en pijn.

Onderzoek en diagnose

De huisarts kan op basis van lichamelijk onderzoek een haarnestcyste vaststellen. Wat er daarna gebeurt, ligt aan de situatie.

 • Als de haarnestcyste niet ontstoken is, wordt u doorverwezen naar de polikliniek Chirurgie. De chirurg kan een operatieve behandeling met u afspreken.
 • Als de haarnestcyste wel ontstoken is, dan gaat u naar de Spoedeisende Hulp (SEH).

 • Op de SEH wordt u onderzocht door een arts of een arts in opleiding. Als u inderdaad een geabcedeerde haarnestcyste heeft, moet u geopereerd worden. Dat wordt dan op de SEH met u besproken.

 • Het is belangrijk goed uit te plassen vlak voor de operatie.

De operatie

Op de operatiekamer ontmoet u het operatieteam. Het operatieteam bestaat uit de anesthesist, de anesthesiemedewerker, de operatieassistenten en de operateur. De operateur is een chirurg of arts in opleiding tot chirurg.

Tijdens de operatie worden de haarnestcyste en onderhuidse holtes verwijderd. De chirurg beslist tijdens het opereren hoe de wond gesloten wordt. Dat hangt af van de grootte van de cyste en de mate van de ontsteking.

Bij een ernstige ontsteking blijft de wond in het geheel open. Zonder ontstekingsverschijnselen wordt de wond soms deels of helemaal gesloten. Dat gebeurt met hechtingen.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de afdeling. De meeste mensen mogen op de dag zelf of de dag na de operatie naar huis. Als de wond open gelaten is, dan wordt er een gaas achtergelaten in de wond. Deze zal een dag later verwijderd moeten worden. Dit gebeurt vaak op de afdeling.

Daarna begint u met het spoelen van de wond. U spoelt de wond 2 keer per dag en nadat u ontlasting hebt gehad. De wond zal vanzelf moeten genezen. Dit kan soms enkele weken duren.

Weer naar huis

Luister goed naar uw lichaam als u weer thuis bent. De eerste week mag u niet zwaar tillen. Zolang de wond open is mag u de wond niet verweken door lang te douchen, in bad te liggen of naar de sauna te gaan.

Advies om klachten te voorkomen

Om het opnieuw ontstaan van een haarnestcyste (een recidief) te voorkomen zijn de volgende adviezen van belang:

 • Een levenslang ontharingsadvies (laseren, chemisch ontharen of waxen, dus niet scheren).
 • Voorkom dat u lang moet zitten met een bezwete bilnaad.

Mogelijke complicaties

Na elke chirurgische ingreep kunnen complicaties voorkomen. Kort of lang na de ingreep, ook al bent u nog zo zorgvuldig behandeld. Complicaties ontstaan door een combinatie van uw conditie, de narcose en de aard van de operatie. Mogelijke algemene complicaties na een chirurgische ingreep zijn:

 • Nabloeding
 • Infectie
 • Wondgenezingsproblemen
 • Overmatig littekenweefsel (wild vlees). Dit kan makkelijk behandeld worden door het aan te stippen.
 • Het opnieuw ontstaan van een haarnestcyste.

Wanneer bellen?

Als u last krijgt van 1 of meer van onderstaande punten, dan moet u bellen met het ziekenhuis:

 • Koorts bij 38,5 graden Celsius of hoger.
 • Algehele malaise.
 • Toenemende pijnklachten.
 • Hevig bloedverlies (een beetje bloedverlies is normaal)
 • Tekenen van ontsteking; roodheid of pus.
 • Bij onzekerheid of twijfel.

Heeft u klachten in de eerste 2 weken nadat u weer thuis bent? Bel dan de afdeling.

Controle

Bij ontslag krijgt u standaard een wondcontrole afspraak mee.

Versie: 00025 07-2023 Haarnestcyste (sinus pilonidalis)

Specialisme: Chirurgie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.