Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Fusie prostaat biopsie
Terug naar bovenliggende pagina

Fusie prostaat biopsie

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U heeft binnenkort een afspraak voor een fusie prostaatbiopsie. Tijdens de MRI-scan is namelijk een afwijking in de prostaat gezien. De fusie prostaatbiopsie is een aanvullend onderzoek naar uw prostaat. Het onderzoek is op de afdeling Radiologie. Bij het onderzoek zijn een radioloog en uroloog aanwezig. In deze folder leest u wat het onderzoek is en wat er tijdens het onderzoek gebeurt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Fusie prostaatbiopsie

Een fusie prostaatbiopsie is een aanvullend onderzoek naar de prostaat. Tijdens de biopsie worden MRI-beelden over de live echobeelden van de prostaat geprojecteerd. Dit heet fuseren. Op deze manier is precies te zien waar het afwijkende gebied in de prostaat zit. De arts kan dan gericht in de prostaat prikken en weefsel afnemen. Het weefsel wordt gebruikt voor verder onderzoek.

Voorbereiding 

Het is belangrijk om u op het onderzoek voor te bereiden. Hieronder leest u hoe u dat doet. 

Bloedverdunners

 • Gebruikt u bloedverdunners? Hier moet u op tijd mee stoppen. Uw uroloog vertelt hoeveel dagen voor het onderzoek u moet stoppen.
 • De medicijnen Ascal (carbasalaatcalcium) of Acetylsalicylzuur kunt u blijven gebruiken.

Ciprofloxacine

U heeft een envelop van de uroloog gekregen met daarin 1 tablet Ciprofloxacine (750 milligram). Dat is een antibioticum dat helpt om een infectie te voorkomen. U moet dit tablet 1 uur voor het onderzoek innemen. 

Het onderzoek

Eerst kleedt u zich van onderen uit. Daarna gaat u op de behandeltafel liggen, op uw linkerzij. Via de anus wordt een echoapparaatje ingebracht. Op deze manier kan de prostaat worden bekeken. Belangrijk is dat u zich zo goed mogelijk ontspant, dan is het onderzoek niet pijnlijk. 

De radioloog en uroloog bepalen samen waar in de prostaat geprikt gaat worden. Daarvoor gebruiken ze MRI-beelden die ingeladen zijn in het echoapparaat. Met een naald worden er meerdere stukjes prostaatweefsel weggenomen. 

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Na het onderzoek

 • Drink na het onderzoek 1 liter extra (geen alcohol).
 • Fietsen op de dag van het onderzoek wordt afgeraden.
 • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Meestal kunt u hier ‘s avonds weer mee beginnen. Dit hoort u van uw uroloog.
 • Na het onderzoek kan het (inwendige) wondje nog wat nabloeden. Bloed kan zich vermengen met urine, ontlasting en sperma. Dit kan soms weken aanhouden.

Wanneer bellen?

Bij koorts (hoger dan 38 graden Celsius) moet u direct contact opnemen met de huisarts of met de huisartsenpost.

De uitslag

Het weefsel wordt in het laboratorium microscopisch onderzocht door de patholoog-anatoom. De uitslag van dit onderzoek is na 1 week bekend. U bespreekt de uitslag met de uroloog of verpleegkundig specialist. Hiervoor krijgt u een aparte afspraak.

 

Versie: 00069 Fusie prostaat biopsie 2023-08

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.