Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Flowmetrie
Terug naar bovenliggende pagina

Flowmetrie

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In overleg met de uroloog of verpleegkundig specialist heeft u een afspraak voor een flowmetrie (straalmeting). In deze folder leest u hoe dit onderzoek verloopt en hoe u zich op dit onderzoek voorbereidt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw uroloog of  verpleegkundig specialist.

Doel van het onderzoek

Doel van het onderzoek is het meten en registreren van de urinestraal terwijl u plast.

Voorbereiding van het onderzoek

Het is belangrijk dat u een volle blaas heeft voor dit onderzoek, zodat u het gevoel heeft dat u moet plassen. Wij raden u aan om 2 uur voor het onderzoek minimaal 4 glazen thee of water te drinken. ‘s Morgens als u opstaat, kunt u gewoon naar het toilet om te plassen. Daarna zorgt u dat u genoeg drinkt (minimaal 4 glazen). Dit hangt ook af van het tijdstip van het onderzoek. Misschien is het handig dit op de dag vóór het onderzoek al eens uit te proberen.

Doet u aan zelfkatheterisatie? Dan bereidt u zich als volgt op het onderzoek voor:

  • Als u 1 tot 2 keer per dag katheteriseert, probeer dan met een volle blaas op de polikliniek te komen, om hier op de straalmeter uit te plassen.
  • Als u niet spontaan kunt plassen en afhankelijk bent van uw katheter, hoeft u niet met een volle blaas naar de polikliniek te komen.
  • Als u een verblijfskatheter via de plasbuis of via de buik (suprapubische katheter) heeft, hoeft u niet extra te drinken.

Verloop van het onderzoek

Op de polikliniek Urologie is een aparte kamer waar u ongestoord kunt plassen. Uw urinestraal wordt automatisch gemeten en geregistreerd. U merkt daar niets van. Als u klaar bent met plassen, is het onderzoek klaar. Na de meting wordt er een echo gemaakt van uw blaas. Die echo is bedoeld om te kijken of uw blaas echt leeg is.
Wij verzoeken u vriendelijk alleen te plassen in de straalmeter. Voor ontlasting is er ook een gewoon toilet.

Flow met EMG

Als u een oproep heeft gekregen voor een flow met EMG, bekijkt de uroloog of de verpleegkundig specialist uw bekkenbodem spieractiviteit tijdens het plassen.
Hiervoor bereidt u zich op dezelfde manier voor als een normale flowmetrie. Anders dan bij een normale flowmetrie kleedt u zich van onderen uit. Dan neemt u plaats op de onderzoeksbank. U krijgt een kastje aan uw bovenbeen vastgemaakt en daarna worden er 3 EMG-plakkers op uw lichaam geplakt, 1 op uw onderbuik en 2 aan weerszijden van uw anus. Dan plast u op de straalmeter. Na de meting wordt er een echo gemaakt van uw blaas. Die echo is bedoeld om te kijken of uw blaas echt leeg is. Het kastje en de plakkers worden na het onderzoek weer verwijderd.

Tijdsduur

Het onderzoek duurt een paar minuten.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek ontvangt u direct na het onderzoek van de uroloog of van de verpleegkundig specialist.

Versie: 337998 06-2023 Flowmetrie

Specialisme: Urologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.