Spoedeisende Hulp
24 uur per dag bereikbaar
Spoedingang, Van Swietenlaan 2b Groningen
Tel.: (050) 524 5245
Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.
Uw huisarts heeft u doorverwezen vanwege een verdenking van fijt. In deze folder leest u over het onderzoek en de operatie. Ook leest u waar u als u weer thuis bent op moet letten. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.
Fijt is een diepe infectie van een vinger. Zo’n infectie herkent u bijvoorbeeld aan een ontsteking van de nagelriem (paronychia) of een wondje op de vinger. De infectie kan zich uitbreiden naar de onderhuid (Panaritium subcutaneum). Maar ook naar de peesscheden (panaritium tendineum) of botten (osteomyelitis).
Fijt geeft vaak klachten van een pijnlijke vinger, voornamelijk bij buigen of strekken. Daarnaast zijn er klachten van roodheid, pusvorming en zwelling.
In een vroeg stadium kan de infectie behandeld worden met antibiotica.
Is een operatie nodig? Dan wordt dat op de SEH met u besproken. Het is belangrijk goed uit te plassen vlak voor de operatie.
Op de operatiekamer ontmoet u het operatieteam. Het operatieteam bestaat uit de anesthesist, anesthesiemedewerker, operatieassistenten en operateur. De operateur is een chirurg of arts in opleiding tot chirurg.
Na de operatie gaat u naar de afdeling. Als de wond opengelaten is, dan start u op de afdeling met het spoelen van de wond. De verpleegkundige zal u hierbij helpen. Als de infectie erg uitgebreid is, dan krijgt u antibiotica via het infuus. Hierdoor kan het zijn dat u meerdere dagen in het ziekenhuis opgenomen bent.
Mogelijk vindt uw behandelaar dat er een aanvullende training nodig is. Dat wordt dan voor u aangevraagd. Deze aanvullende training bestaat uit fysiotherapie, handtherapie of ergotherapie.
Luister goed naar uw lichaam als u weer thuis bent. Zolang de wond open is, mag u de wond niet verweken door lang te douchen, in bad te liggen of naar de sauna te gaan. In het ziekenhuis krijgt u instructies over het verzorgen van de wond.
Bent u niet in staat om uw wonden te verzorgen? Dan zal iemand in het ziekenhuis thuiszorg voor u aanvragen.
Na elke chirurgische ingreep kunnen complicaties voorkomen. Kort of lang na de ingreep, ook al bent u nog zo zorgvuldig behandeld. Complicaties ontstaan door een combinatie van uw conditie, de narcose en de zwaarte van de operatie. Mogelijke algemene complicaties na een chirurgische ingreep zijn:
Als u last krijgt van 1 of meer van onderstaande punten, dan moet u bellen met het ziekenhuis:
Heeft u klachten in de eerste week dat u weer thuis bent? Bel dan de afdeling. Daarna kunt u eerst contact opnemen met de huisarts.
Bij ontslag krijgt u standaard een afspraak voor een wondcontrole mee.
Versie: 00026 07-2023 Fijt (Panaritium)