Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Fijt (Panaritium)
Terug naar bovenliggende pagina

Fijt (Panaritium)

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Uw huisarts heeft u doorverwezen vanwege een verdenking van fijt. In deze folder leest u over het onderzoek en de operatie. Ook leest u waar u als u weer thuis bent op moet letten. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Wat is fijt?

Fijt is een diepe infectie van een vinger. Zo’n infectie herkent u bijvoorbeeld aan een ontsteking van de nagelriem (paronychia) of een wondje op de vinger. De infectie kan zich uitbreiden naar de onderhuid (Panaritium subcutaneum). Maar ook naar de peesscheden (panaritium tendineum) of botten (osteomyelitis).

Fijt geeft vaak klachten van een pijnlijke vinger, voornamelijk bij buigen of strekken. Daarnaast zijn er klachten van roodheid, pusvorming en zwelling.

In een vroeg stadium kan de infectie behandeld worden met antibiotica.

Onderzoek en diagnose

 • De huisarts kan op basis van lichamelijk onderzoek fijt vaststellen. In een vroeg stadium behandelt de huisarts fijt zelf met antibiotica.
 • Ziet de huisarts dat de infectie zich uitbreidt naar de diepere structuren van de vinger? Bijvoorbeeld naar de peesscheden? Dan zal de huisarts u doorverwijzen naar de Spoedeisende Hulp (SEH).

 • Op de SEH wordt u onderzocht door een arts (in opleiding). Als er inderdaad sprake is van een fijt, dan is dit een reden tot operatie.

Is een operatie nodig? Dan wordt dat op de SEH met u besproken. Het is belangrijk goed uit te plassen vlak voor de operatie.

De operatie

Op de operatiekamer ontmoet u het operatieteam. Het operatieteam bestaat uit de anesthesist, anesthesiemedewerker, operatieassistenten en operateur. De operateur is een chirurg of arts in opleiding tot chirurg.

 • Tijdens de operatie wordt de huid van de vinger geopend. Als de chirurg ziet dat de infectie dieper zit, worden ook de peesscheden geopend. De pus wordt verwijderd en er wordt uitgebreid schoongespoeld.
 • In het geval van een ernstige ontsteking wordt de wond gedeeltelijk open gelaten. Zo krijgen bacteriën niet de kans om opnieuw ingesloten te zitten.
 • Zijn er geen ontstekingsverschijnselen? Dan kan de wond soms gedeeltelijk of geheel gesloten worden met hechtingen.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de afdeling. Als de wond opengelaten is, dan start u op de afdeling met het spoelen van de wond. De verpleegkundige zal u hierbij helpen. Als de infectie erg uitgebreid is, dan krijgt u antibiotica via het infuus. Hierdoor kan het zijn dat u meerdere dagen in het ziekenhuis opgenomen bent.

Mogelijk vindt uw behandelaar dat er een aanvullende training nodig is. Dat wordt dan voor u aangevraagd. Deze aanvullende training bestaat uit fysiotherapie, handtherapie of ergotherapie.

Weer naar huis

Luister goed naar uw lichaam als u weer thuis bent. Zolang de wond open is, mag u de wond niet verweken door lang te douchen, in bad te liggen of naar de sauna te gaan. In het ziekenhuis krijgt u instructies over het verzorgen van de wond. 

Bent u niet in staat om uw wonden te verzorgen? Dan zal iemand in het ziekenhuis thuiszorg voor u aanvragen.

Mogelijke complicaties

Na elke chirurgische ingreep kunnen complicaties voorkomen. Kort of lang na de ingreep, ook al bent u nog zo zorgvuldig behandeld. Complicaties ontstaan door een combinatie van uw conditie, de narcose en de zwaarte van de operatie. Mogelijke algemene complicaties na een chirurgische ingreep zijn:

 • Nabloeding
 • Infectie
 • Problemen met wondgenezing
 • Beschadiging van een zenuw van de vinger
 • Functieverlies van de vinger (stijfheid)

Wanner bellen?

Als u last krijgt van 1 of meer van onderstaande punten, dan moet u bellen met het ziekenhuis:

 • Koorts bij 38,5 graden Celsius
 • Algehele malaise
 • Toenemende pijnklachten
 • Hevig bloedverlies (een beetje bloedverlies is normaal)
 • Tekenen van uitbreidende ontsteking; roodheid of pus
 • Bij onzekerheid of twijfel

Heeft u klachten in de eerste week dat u weer thuis bent? Bel dan de afdeling. Daarna kunt u eerst contact opnemen met de huisarts.

Controle

Bij ontslag krijgt u standaard een afspraak voor een wondcontrole mee.

Versie: 00026 07-2023 Fijt (Panaritium)

Specialisme: Chirurgie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.