Ergometrie (inspanningsonderzoek op de fiets)
Algemeen
- Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
- Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
- Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
- Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.
Inleiding
In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt voor een ergometrisch onderzoek. Het doel van dit onderzoek om uw hartactiviteit, inspanningsvermogen, zuurstofvoorziening naar het hart en bloeddruk te meten. In deze folder leest u informatie over de voorbereiding, het onderzoek en de uitslag. Deze informatie is een aanvulling op uw gesprek met de arts.
Voorbereiding
- Gebruik op de dag van het onderzoek geen bodylotion of olie. Dit vanwege het plaatsen van elektroden op uw borst.
- Het is verstandig om vooraf normaal te eten.
- Het is aan te raden om voor de fietstest comfortabele, ruimzittende kleding te dragen of mee te nemen. U kunt ook sportkleding dragen.
- Neem een lijstje mee met medicatie die u gebruikt.
Geef deze informatie vooraf door aan de laborant:
- Uw lengte en uw gewicht.
- Als u voor de fietstest moet stoppen met een bepaald medicijn. Het kan zijn dat de behandelend arts dit aan u gevraagd heeft.
- Als uw bloeddruk om medische redenen niet aan uw rechterarm gemeten kan worden.
Onderzoek
- Bij het onderzoek is een arts of laborant aanwezig. Vooraf ontbloot u uw bovenlichaam. Uw huid wordt licht geschuurd met een schuurpapiertje. Daarna worden op uw borst en rug elektroden geplaatst.
- Om uw rechterarm krijgt u een bloeddrukmanchet. Terwijl u op een hometrainer fietst, wordt uw hartactiviteit geregistreerd. Hier voelt u niets van. Ook wordt uw bloeddruk regelmatig gemeten.
- U fietst volgens een vast patroon, waarbij de hometrainer steeds zwaarder wordt ingesteld. U blijft de hele test op een constant tempo fietsen. Het onderzoek laat zien welke mate van inspanning u aankunt en hoe uw hart en bloeddruk reageren.
- Als het fietsen te zwaar wordt of wanneer de arts of consulent het onderzoek stopt, moet u een minuut lang uitfietsen met een lichte weerstand. Daarna worden nog maximaal 2 minuten controles uitgevoerd.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 20 minuten. Heel soms duurt het langer. Bijvoorbeeld omdat er extra elektrocardiogrammen worden geplaatst of omdat u extra bloeddrukmetingen krijgt. Ook kan er tussendoor overleg nodig zijn met de cardioloog.
Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u zich opfrissen en zelf naar huis gaan. Het ergometrisch onderzoek heeft geen schadelijke bijwerkingen.
Uitslag
Als u een vervolgafspraak heeft bij de cardioloog, dan bespreekt die met u de uitslag van het onderzoek. Heeft u geen vervolgafspraak bij de cardioloog, dan krijgt u de uitslag van uw huisarts. Hiervoor maakt u zelf een afspraak.
Versie: 319310 Ergometrisch onderzoek 2023-08