Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Ergometrie (inspanningsonderzoek op de fiets)
Terug naar bovenliggende pagina

Ergometrie (inspanningsonderzoek op de fiets)

Folder

Algemeen

 • Meldt u zich 15 minuten vóór aanvang van het onderzoek.
 • Neemt u bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig identiteitsbewijs mee.
 • Bent u verhinderd, neem dan minimaal 24 uur van te voren contact op met de functieafdeling Cardiologie.

Tijdsplanning

 • Een ergometrie neemt ongeveer 20 minuten in beslag.
 • Indien er op dezelfde dag andere onderzoeken en/ of poli afspraken zijn gepland houdt u dan rekening met een langere tijdsplanning.

Het onderzoek

In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt voor een ergometrie. Het doel van dit onderzoek is de registratie van uw hartactiviteit, inspanningsvermogen, zuurstofvoorziening naar het hart en uw bloeddruk tijdens inspanning. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt. Het is bedoeld als aanvulling op de mondelinge informatie van de specialist.

Voorbereiding

 • Gebruik op de dag van het onderzoek na het douchen of baden geen bodylotion of olie vanwege het plaatsen van elektroden (zuignappen) op uw borst.
 • Het is verstandig om van tevoren normaal te eten.
 • Het is aan te raden om voor de fietstest comfortabele, makkelijk zittende kleding te dragen of mee te nemen, bijvoorbeeld sportkleding
 • Als uw bloeddruk om medische redenen niet aan uw rechterarm gemeten kan worden, geef dit dan door aan de laborant.

Het onderzoek

Bij het onderzoek zijn twee medewerkers van de functieafdeling Cardiologie aanwezig. Vooraf ontbloot u uw bovenlichaam, vrouwen mogen de BH aanhouden. Uw huid wordt licht geschuurd. Daarna worden op uw borst en rug elektroden geplaatst. Om uw arm krijgt u een bloeddrukmeterband.

U fietst volgens een vast protocol, waarbij de hometrainer steeds zwaarder wordt ingesteld. Het is van belang dat u zich zo goed mogelijk inspant tijdens dit onderzoek. Gedurende de test fietst u op een constant tempo.
Terwijl u op een hometrainer fietst, wordt uw hartactiviteit geregistreerd middels een hartfilmpje (ECG). Tevens zal uw bloeddruk regelmatig worden gemeten.

Het onderzoek wijst uit welke mate van inspanning u kunt verrichten en hoe uw hart en bloeddruk daarop reageren. Als het fietsen te zwaar wordt of wanneer de laborant het onderzoek stopt, zal u ongeveer gedurende een minuut lang uitfietsen met een lichte weerstand. Daarna worden minimaal 2 minuten controles uitgevoerd. Na het onderzoek kunt u zich opfrissen.

De uitslag

U krijgt de uitslag van ergometrie van uw behandelend arts, verpleegkundig specialist of physician assistant op de polikliniek of in sommige gevallen van uw huisarts. De medewerkers die u ziet tijdens het onderzoek kunnen geen informatie geven over de resultaten van het onderzoek. Immers, alle uitkomsten moeten goed bekeken worden om tot een definitieve beoordeling te komen.

Tevredenheid

Wij gaan ervan uit dat het onderzoek naar tevredenheid verloopt. Mocht dit niet het geval zijn, bespreekt u dit dan met degene die hiervoor direct verantwoordelijk is. U kunt ook een afspraak maken met het hoofd van de afdeling of met de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis.

Vragen

Heeft u naar aanleiding van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de functieafdeling Cardiologie.

Versie: 00017 06 2021 Ergometrie

Versie: 00017 06 2021 Ergometrie

Specialisme: Cardiologie

Contact informatie

 • Routenummer: 1.3
  Telefoonnummer: (050) 524 5395
  Openingstijden: Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
  Bijbehorende specialisme(n):
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.